Templeton-alelnök: sok közép-kelet-európai országban közel lehetünk a kötvényhozamok tetőzéséhez

Interjú2022. aug. 2.Harsányi Péter

Vonzó lehetőségeket látunk a közép-kelet-európai kötvényekben és devizákban. Jelenleg kedveljük a lengyel zloty-t és a cseh koronát - nyilatkozta a növekedés.hu-nak a Franklin Templeton, a világ egyik legnagyobb eszközkezelő cégének alelnöke és az európai kötvény-befektetési részleg vezetője. David Zahn szerint a közép-kelet-európai régióban már megemelkedtek a kockázati prémiumok, ami kedvező belépési pontokat kínálhat a fundamentumokhoz képest. Hozzátette, az amerikai dollár kismértékben tovább erősödhet, de a dollárerősödés nagy része valószínűleg már mögöttünk van.

Mekkora inflációt vár az eurózónában és a közép-kelet-európai régióban az idén és jövőre?

A várakozásaink szerint az eurózónában és a közép-kelet-európai régióban az év végéhez közeledve tetőzhet az infláció. Amennyiben viszont Oroszország tovább csökkenti a földgázszállításokat, abban az esetben 2023 elejére tolódhat ki az inflációs csúcs.

Vár-e jelentősebb emelkedést a közép-kelet-európai államok országkockázati feláraiban a háború és az energiaválság árnyékában?

A közép-kelet-európai régióban már megemelkedtek a kockázati prémiumok, ami kedvező belépési pontokat kínálhat a fundamentumokhoz képest.

Véleménye szerint közel járhatunk a közép-kelet-európai országok esetében a kötvényhozamok tetőzéséhez? A régió és Magyarország mennyire vonzó kötvénybefektetői szemmel?

Valószínűleg sok közép-kelet-európai országban közel lehetünk a hozamok tetőzéséhez, mivel ezen országok sokkal agresszívabban és korábban kezdték a szigorítási ciklust, mint az Európai Központi Bank.

Vonzó lehetőségeket látunk a kelet-közép-európai kötvényekben és devizákban. Jelenleg kedveljük a lengyel zloty-t és a cseh koronát.

Mennyire dinamikus kamatemelési ciklust vár az Európai Központi Banktól? Bővülhetnek-e a kötvényvásárlások a sérülékenyebb déli, periférikus országokra való tekintettel?

Az Európai Központi Bank (EKB) kamatemelési ciklusának üteme nagyban függ majd a friss makrogazdasági adatoktól.

Arra számítunk, hogy az év végéig folytatódnak a kamatemelések az infláció leszorítása érdekében. Jövőre ugyanakkor szünetet tarthat a jegybank, ha az eurózóna gazdaságai lassulni kezdenek.

Az EKB által júliusban bejelentett Transmission Protection Instrument (TPI) lehetővé teszi a periférikus országok támogatását az eurózónában. A támogatás pontos mértéke azonban még nem ismert. Így valószínűleg meglehetősen szélsőséges eseménynek kell bekövetkeznie ahhoz, hogy lépjen az Európai Központi Bank.

Az eurózónában a legfontosabb kockázat, ha a jövő év elején úgy alakulna ki recesszió, hogy az infláció még nem mérséklődik. Ez ugyanis meglehetősen nehéz helyzetbe hozná az Európai Központi Bankot, melynek az infláció leküzdése érdekében kamatot kellene emelnie a negatív növekedés árnyékában.

Vár-e további jelentős dollár erősödést?

Az amerikai dollár kismértékben tovább erősödhet, de a dollárerősödés nagy része valószínűleg már mögöttünk van.

A monetáris politikák közötti eltérések azonban továbbra is kedveznek az amerikai dollárnak az euróval szemben.