Háború: az amerikaiak most sarokba szorították az oroszokat

Hírek2022. aug. 2.D.J.

Washington a rettegett HIMARS-rakétarendszerekkel még jobban ellátja Ukrajnát.

Ez történt az orosz-ukrán háború 159-dik napján:

- Az USA újabb 550 millió dolláros hadisegélyt küld Ukrajnának. A csomag részeként Kijev még több lőszert kap a rakétavetőkhöz és a tüzérségi fegyverekhez. Emellett a roppant hatékonynak bizonyult HIMARS-rakétarendszerből újabb négyet küld Washington.

A korábbi jelentések alapján a HIMARS-okból eddig is elég volt négy ahhoz, hogy a háború menete megforduljon. Volt olyan nap, amikor 50 orosz lőszerraktárt semmisítettek meg velük. Az ukrán védelmi miniszter szerint a HIMARS-okkal érdemi csapást tudtak mérni az orosz logisztikai láncokra, ami megtorpanásra kényszerítette a támadókat.

- Csak korlátozott hatással lesz az olajárak várható emelkedése az euróövezeti országok bruttó hazai termékére – állapította meg az Európai Központi Bank friss tanulmánya.

- Elég egy félreértés vagy egy téves kalkuláció és a kiüthet a nukleáris háború – mondta el az ENSZ főtitkára António Guterres az atomsorompó-szerződésfelülvizsgálati konferenciájának a megnyitóján.

Vlagyimir Putyin a rendezvény résztvevőinek küldött levelében emlékeztetett: egy atomháborúnak nincsenek nyertesei. Az orosz elnök még a háború elején figyelmeztette a világot, hogy aki beavatkozik az ukrán háborúba, az olyan következményekkel fog szembenézni, amelyet még nem látott a történelem.

Akkor az orosz nukleáris erők készültségbe helyezését is elrendelte.

- Oroszország pajzsként használja Ukrajna második legnagyobb atomerőművét, ahol katonai bázist alakított ki. A környékről lövik az ukrán erőket – állítja Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

- A háború kezdete óta először hagyta el gabonaszállító hajó Odessza kikötőjét. Az export beindítását egy nemzetközi megállapodás segíti, amelynek célja a globális élelmiszerválság enyhítése. Az első hajó 26 ezer tonna kukoricát visz Libanonba.

- A Gazprom napi gáztermelése 2008 óta nem volt olyan alacsony mint most júliusban. Az energiacég napi 774 millió köbmétert szivattyúzott ki a múlt hónapban, vagyis 14 százalékkal kevesebbet mint egy hónappal korábban. Elemzők attól tartanak, hogy Moszkva energiaválságot fok okozni Európában.

- A fejlődő világ nagy részén az ukrán háború miatt megugrott az élelmiszerinfláció – jelentette a Világbank, amely szerint az emelkedő árak miatt több gazdagabb ország is „csapdába esett”.

- Azért, hogy az orosz háborús bűnöket könnyebben fel tudják deríteni, Franciaország mobil DNS-labort küld a kijevi hatóságoknak.

- Az orosz gazdaságra súlyos csapást mértek a nyugati szankciók – állítja a Yale egyetem új jelentése, amely szerint az orosz belföldi termelés leállt, és nincs kapacitás az elveszett vállalkozások, termékek és tehetségek pótlására.