WING-vezér: Nem csökken drasztikusan az irodák iránti igény

Interjú2021. dec. 15.Harsányi Péter

A magyarországi ingatlanbefektetési piac 20 százalékos növekedést zárhat 2021 során, jövőre pedig megközelítheti a 2019-es számokat. A piaci szegmensek közül az ipari ingatlanok esetében kiugró bővülés várható – nyilatkozta a növekedés.hu-nak Noah Steinberg. A WING Zrt. elnök-vezérigazgatója rámutatott, érdemi egyeztetések folynak több fórumon az építési költségek optimális szinten történő tartására, de egyensúlyról még nem beszélhetünk. Hozzátette, a logisztikai piacon a fejlesztési kedv töretlen.

Milyen évet zár a Wing az idén? Milyen fejlesztések vannak jelenleg a terítéken?

2021-ben gyakorlatilag az ingatlanpiac minden szegmensében indultak és átadásra kerültek jelentős projektjeink, amelyek meghatározó beruházásai lesznek a következő néhány évnek.

Elindultak például a városligeti Liget Center és Liget Auditórium előkészítő munkálatai, ahová 2024-től az RTL Magyarország központja és hírstúdiói költöznek majd.

Megkezdődtek továbbá a Hungária Office Park első fejlesztési ütemeként megvalósuló HOP Passage irodaház előkészítő munkálatai is.

Mindemellett elkezdődött az óbudai EuroCenter felújítása, amely GOBUDA Mall néven nyílik meg újra jövő tavasszal a nagyközönség számára. A logisztikai beruházások terén pedig elindult az East Gate PRO fejlesztése.

A megvalósult beruházásaink közül az év elején adtuk át a 214 szobás, dunai panorámás B&B Hotelt a Petőfi híd pesti lábánál, amely a francia economy hotellánc első magyarországi szállodája.

Emellett több mint 5000 négyzetméter alapterületű, új csarnoképülettel bővült a Login Business Park. Mindeközben pedig zajlanak a többfunkciós Liberty komplexum építési munkái, amely várhatóan 2023 elejétől várja első bérlőit.

Erősítik a lengyelországi jelenlétüket is?

2021-ben a WING tovább erősítette lengyelországi helyzetét is. A vállalat többségi tulajdonában álló lengyelországi Echo Investment jelentős megállapodást írt alá és megvásárolta a wrocławi központú Archicom 66 százalékos tulajdonrészét.

Ezzel a lépéssel Lengyelország legnagyobb lakóingatlan-fejlesztő vállalkozása lett, ami egy újabb lépés abba az irányba, hogy a WING megkerülhetetlen régiós ingatlanpiaci szereplővé váljon.

Mit tapasztalnak a hazai lakópiacon?

A hazai lakóingatlanpiac stabil. Kínálati szinten a piac érésének köszönhetően a valóban erős, professzionális, hazai fejlesztő cégek váltak a szektor meghatározó szereplőivé. A keresleti oldalon pedig a lakás ma még inkább olyan biztos befektetési lehetőséget jelent, amelyben a pénz megőrzi értékét.

Összességében a lakáspiac nagysága az áremelkedés hatására nőtt, ugyanakkor a lakások száma szempontjából a kereslet hozzávetőleg megfelel a két évvel ezelőtti szintnek.

Ha a mennyiség nem is nagyon változik, a kereslet minőségi tekintetében látunk elmozdulást. Ennek egyik oka, hogy a járványügyi helyzet hatására egyre több időt töltünk otthonainkban.

Így fejlesztőként azt tapasztaljuk, hogy a lakásvásárlók körében az elmúlt időben megnőtt az igény a home office-hoz kapcsolódó szolgáltatások és általában a lakópark által kínált közösségi megoldások iránt, mint például a közösségi nappali, business corner, car-sharing.

Ezekkel a szolgáltatásokkal a WING lakófejlesztője a LIVING elsőként lépett piacra, hiszen számunkra fontos, hogy a mindenkori igényeknek megfelelő otthonokat kínáljunk és az épületeinkben élők számára komfortosabbá tegyük a hétköznapokat. Továbbá az is jól látszik, hogy egyre népszerűbbek a teraszos és kertkapcsolatos otthonok, amelyek kibővített életteret jelentenek és biztosítják a természettel való közvetlen kapcsolatot.

A LIVING fejlesztéseiben épülő összes lakás rendelkezik terasszal, így biztosítják azt a magasabb életminőséget, ami után az emberek többsége ma vágyik.

Milyen lakóprojekteket fejlesztenek?

Idén a lakóprojektjeink közül elkészült a XIII. kerület Béke térnél található 107 lakásos Metropolitan Garden, ami az „Év lakóprojektje” lett a Portfolio Property Awards-on.

Új projektet is indítottunk. Elkezdődött a Le Jardin értékesítése, ami az ország egyik első minősített környezettudatos lakófejlesztése lesz.

Mindeközben épül a nagy népszerűségnek örvendő Kassák Residence folytatásaként, a Kassák Passage, ahol az új ütemben 262 lakás valósul meg 2022 második felére.

A Ferdinánd negyedi Park West otthonokat szintén sokan keresik. Így 2021 tavaszán elindítottuk a Park West 2 kivitelezési munkálatait is, melynek átadására 2023 első felében kerül sor. A mélyépítési munkák már a Park West befejező, harmadik ütemének alapozási munkálatait is lefedik, amely előrevetíti a Park West 3 majdani, terv szerinti indítását is.

Mennyire érzik a munkaerőhiányt? Nehéz kollégát találni?

A WING-ben hagyományosan mindig is alacsony volt a fluktuáció. Elmondható, hogy aki hozzánk csatlakozik, az hosszú ideig velünk is marad. A kollégáim jelentős hányada 15-20 éve dolgozik a vállalatnál.

Új kollégát leginkább a vállalat növekedéséből fakadóan veszünk fel és szerencsére a WING neve jól cseng a munkaerőpiacon. A WING-nél dolgozni kiváló referenciát jelent, így jelentkezőkből nincsen hiány.

Előírják-e, hogy be kell oltani a dolgozókat?

A WING számára elsődleges fontosságú a kollégák egészségének a védelme. Felelős társaságként folyamatosan nyomon követjük a koronavírussal kapcsolatos fejleményeket, és a kormányzati intézkedésekkel összhangban végezzük minden tevékenységünket.

A kollégák folyamatos és átfogó tájékoztatást kapnak a járvánnyal kapcsolatos esetleges vállalati intézkedésekről. Egyes esetekben kikérjük a véleményüket és azt figyelembe véve hozunk intézkedéseket, valamint ajánlásokat is megosztunk velük a járvánnyal kapcsolatos hatékony védekezési módszerekről.

Bízunk a kollégáinkban, tudjuk, hogy felelősen állnak a járványhelyzethez, vigyáznak magukra és egymásra is, így kötelező oltást nem várunk el.

Mennyire érdekes most a külföldieknek a magyar ingatlanpiac? Vásárolnak-e magyar ingatlanokat?

A tavalyi évben gyors visszapattanást vizionáltak a pandémia miatt az ingatlanbefektetési piacon. Bár a fellendülést az év végi, valamint a 2021 év eleji korlátozások, később pedig az újabb hullám hátráltatták, mindezek ellenére a trend kétségtelenül javuló tendenciát mutat.

2021 tehát a kilábalás évének mondható. A magyarországi ingatlanbefektetési piac 20 százalékos növekedést zárhat az év végéig, jövőre pedig megközelítheti a 2019-es számokat is.

A piaci szegmensek közül az ipari ingatlanok esetében kiugró bővülés várható. 2022-ben a fejlesztői tervek szerint egy komolyabb nagyságú állomány kerül átadásra, amely növekedésre ösztönözheti a befektetési forgalmat.

A külföldiek mellett aktívak voltak a hazai szereplők is. Fontos tranzakciókat zárt idén a WING is irodaterületen.

2021 év első felében értékesítettük az Ericsson-székházat és a Siemens-evosoft-székházat a Global Trade Center (GTC) részére.

Ehhez kapcsolódóan a közelmúltban elnyertük a Portfolio Property Awards az „Év Ingatlanbefektetési Tranzakciója” belföld kategóriában a díjat. Valamint értékesítettük a budapesti Infopark irodaparkban lévő B, C és I jelű irodaházainkat.

Véleményük szerint mikortól mérséklődhetnek az építőipari költségek?

Az elmúlt években jelentősen emelkedtek az építőipari költségek, ami kihívást jelent az ingatlanpiaci szakma számára. Vannak kezdeményezések, valamint érdemi egyeztetések folynak több szinten, több fórumon az építési költségek optimális szinten történő tartására, de egyensúlyról még nem beszélhetünk.

Összességében nem kizárólag az építési költségről van szó, hanem az adott projekt fejlesztési költségéről, beleértve az aktuális telek vételárát és a finanszírozási költségeket.

Mivel befektetői szempontból az adott projektnek piaci alapon rentábilisnak kell lennie, a fejlesztési költségek növekedése vagy a bérleti díj emelkedését vonja maga után, vagy a hozamelvárásnak kell csökkennie. 

Mit tapasztalnak az irodapiacon? Mekkora az irodák iránti kereslet a nagyobb súlyú home office árnyékában?

Az elmúlt időszakban a korábban is jelen lévő tendenciák gyorsultak fel. Például a home office kisebb mértékben már eddig létezett, most viszont hirtelen az alapműködésünk részévé vált. Az ennek köszönhető megváltozott igények pedig 2021-ben még jobban meghatározhatják a piacot, mint korábban.

Még inkább előtérbe kerül a humán fókusz, az épületek esetén pedig nagyobb hangsúly esik az egészségmegőrző, érintésmentes, környezettudatos és high-tech szolgáltatások biztosítására.

Az épülő Liberty irodaházunknál például légtechnikai újításként UV-C fényes fertőtlenítőket építünk be a levegő folyamatos vírus- és kórokozó-mentesítésének biztosítására.

Emellett már a tervezés folyamán odafigyelünk arra is, hogy minimalizáljuk a szükséges fizikai kontaktusokat. Így a Liberty irodaházban érintésmentes vezérléssel működtethető majd a világítás- és a hőmérsékletszabályozás, a csapok és szappanadagolók, valamint a beléptetés. A túlzsúfoltság elkerülése érdekében iroda és étterem foglaltság-jelzőrendszert telepítünk. A parkolás követhetőségét pedig applikáció segíti - hogy csak párat emeljek ki az újítások közül.

A vírushelyzet változásaira egyre rugalmasabban reagálnak a vállalatok, de az a megítélésünk nem változik, hogy az irodák iránti igény a jövőben sem fog drasztikusan csökkenni.

Sokan szívesen dolgoznak heti egy-két napot otthonról, de kevesen akarják teljesen feladni az irodai munkát, ugyanis sokaknál jó hatással van a produktivitásra és az egészségre is, ha van egy határvonal a magánélet és a munkaidő között. Az emberek rájöttek arra, hogy az iroda kollaborációs teret kínál, kreatív munka környezetet, egyúttal a szociális élet fontos helyszíne is, ezért kevesen szeretnének lemondani az irodai bejárásról.

Összességben mi a hibrid megoldások terjedését tapasztaljuk, amihez szükséges az iroda, csak kicsit más szolgáltatásokkal és más belsőépítészeti elrendezésben. 

Hogyan látják a logisztikai piacot? Mekkora a logisztikai ingatlanok esetében a hiány, illetve milyen megtérülésekkel lehet számolni a logisztikai ingatlanok esetében?

Az online kereskedelem évek óta folytonos fejlődésen megy keresztül. 2020 során még ehhez képest is ugrásszerűen megnövekedett a webshopok és interneten leadott rendelések, vásárlások forgalma.

A növekvő e-kereskedelem új raktár- és logisztikai igényeket generált, így az ipari szegmensben kifejezett növekedés figyelhető meg.

Mi még 2019-ben, a piaci trendektől eltérőn úgy döntöttük, hogy előbérlet nélkül spekulatív alapon fejlesztünk az East Gate Business Parkban egy 17000 négyzetméteres csarnokot. Az időközben megnövekedett igények miatt a bérbeadási terveink várakozáson felül gyorsan teljesültek, és a csarnok egésze kiadásra került. Az új piaci igényre reagálva pedig elindítottuk a park következő ütemét az East Gate Pro-t is két új, összesen 20000 négyzetméteres csarnok építésével.

Az elmúlt években nehézkes volt a nagyobb területigényű bérlők kiszolgálása tekintettel arra, hogy kevés az azonnal elérhető, egybefüggő, több mint 5000 négyzetméter alapterülettel rendelkező csarnok, de ez most megváltozik.

A piaci aktivitásnak köszönhetően, az előbérletek mellett, több nagyobb csarnok is elérhető lesz a piacon. Jelenleg a fejlesztési kedv töretlen, reméljük a keresleti is így marad.