Akármennyi robot jöhet, az Ipar 4.0-ban is az ember a kulcstényező

Ipar 4.02018. dec 10.Növekedés.hu

Az ipar minden területe, a gyártáson túl a beszerzés, a logisztika és a humán erőforrás menedzsment is egyaránt forradalmi átalakuláson megy keresztül. Az átfogó néven IPAR 4.0-nak nevezett folyamat drasztikusan képes növelni a vállalatok termelékenységét, Magyarországon is több mint 1 százalékkal gyorsíthatja a gazdasági növekedést. Az IPAR 4.0 elvárások alapján működő vállalkozások rugalmasan lesznek képesek reagálni a kis szériás vagy egyedi vevői igényekre, növelni tudják megrendelőik elégedettségét jobb termékek és szolgáltatások nyújtásával, a területen élenjáró cégek megvalósíthatják a teljes termelési értéklánc integrációját és a termékek teljes életciklusát lefedő nyomon követését. A tény, hogy a technológia fejlődése által minden mérhetővé és szinte azonnal visszamérhetővé vált, hatalmas lehetőségeket rejt magában a költségek csökkentése és a bevételek növelése terén egyaránt, ugyanakkor soha nem látott versenyhelyzet kialakulását eredményezi már a következő néhány évben is. Mindamellett, hogy az innováció végcélja a technológiai fejlesztés, a munkavállalók a változásoknak és a vállalat sikerének kritikus elelmei és katalizátorai, meghatározva egy transzformációs folyamat sikerét. A vezetők elkötelezettsége, a beosztottak nyitottsága, a szervezet rugalmassága mind olyan kritikus tényezők, amelyek a sikeres digitális transzformáció alapját biztosíthatják, de egyben legnagyobb kockázatát is jelentik.

Felmérések szerint Nyugat-Európában az érinett vállalatok több mint 60 százaléka vállalati kultúra hiányát látja a digitális transzformáció legnagyobb akadályának. 
Nem elég tehát a legfejlett technológiai megoldásokban vagy az ezek beszerzéséhez szükséges források előteremtésében gondolkodni:
a kulcstényező az ember!
A nem hatékony vagy hibás folyamatok és rendszerek digitalizálása ugyan digitalizált, de továbbra is rossz folyamatokat és rendszereket fog eredményezni. A negyedik ipari forradalom által formált környezetben csak a kiemelkedően rugalmas, nyitott és agilis szervezetek tudják kihasználni a digitalizációban rejlő hatalmas növekedési potenciált. Annak érdekében, hogy az IPAR 4.0 szempontú fejlesztésekben gondolkodó vállalkozások eredményes transzformációs folyamatokat tudjanak megvalósítani néhány alapvető és kulcsfontosságú szempontot feltétlenül szem előtt kell tartaniuk. A fejlesztéseket lépésről lépésre haladva, holisztikus megközelítéssel (tehát a szervezet egészére vonatkoztatva) érdemes megvalósítani, melynek eredményeképp nem csak az egyes részlegeket (pl. IT, termelés) érintő és már rövid idő alatt is érezhető eredmények válnak realizálhatóvá.
A vállalkozás vezetésének konkrét, határozott vízióval kell rendelkeznie. Hol tart a cég jelenleg – hová akarnak eljutni? 
A megfogalmazott cél tudatában elengedhetetlen egy konzisztens, az IPAR 4.0 minden elemére kiterjedő stratégia megalkotása. A stratégiának ki kell terjednie a technológiai szempontokon túl a szervezettel, a vezetéssel, a folyamatokkal és a humán fejlesztéssel kapcsolatos, a transzformáció szempontjából szintén kritikus kérdésekre is, úgymint szemléletformálás, digitális kompetenciafejlesztés és oktatás/képzés is! Azok a vállalkozások, melyek ezeket a lépéseket a startégiájukba építve haladnak az IPAR 4.0 szempontú működés felé, eredményesen tudják kezelni az óhatatlanul felmerülő kihívásokat. Andorka Miklós MAPI Zrt.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.