Munkában a Mesterséges Intelligencia Koalíció

Ipar 4.02018. nov. 23.Növekedés.hu

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint Magyarország sem maradhat ki a 4. ipari forradalomból, vagyis a mesterséges intelligencia alapú megoldások terjedéséből. Ezt a Budapesten az IBM és az iLex szervezésében megvalósult nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján mondta Budapesten, ahol Antonio Muttoni, az IBM Corporation közép- és kelet európai igazgatója is tiszteletét tette. A miniszter egy, a mesterséges intelligencia koalícióval kapcsolatos fontos bejelentést is tett. A nemzetközi fődíjat, ahogy több különdíjat is, magyarok nyerték.

Bár a mesterséges intelligencia (MI) nem új fogalom a tudományban - az innovációs és technológiai miniszter elmondása szerint ő már 1993-ban is írt a témában cikket -, de kezdetben az MI gyakorlati alkalmazását még nagyban hátráltatta, hogy nem voltak meg a szükséges számítási teljesítmények, valamint a megvalósulásához elengedhetetlen adatok. Mostanra azonban ez gyökeresen megváltozott, már kezdi a mindennapokat is befolyásolni ez a technológia, és napjainkban főleg a jogi, etikai és gazdasági kérdések jelentenek az ügyben kihívást.

Az önvezető autók például a másodperc tört része alatt hoznak meg fontos döntéseket, és az orvoslásban is beláthatatlan lehetőségeket hozhat, hogy például olyan betegségek korai felismerésére is lehetőséget ad az MI, amelyeket emberi szem esetleg észre sem venne. Annyi azonban bizonyos, hogy a 4. ipari forradalomból – vagyis amikor a számítógépek döntenek az ember helyett a rendelkezésre álló adatok alapján - Magyarország sem kíván kimaradni, így az itt lévő szellemi tudást kamatoztatni kívánja – mondta Palkovics László miniszter a  díjátadón Budapesten.

- Magyarország nem teheti meg, hogy nem vizsgálja meg a technológia hatását, hogy nem találja ki, hogyan viszonyuljon hozzá, illetve hazánknak élenjárónak kell lennie a különböző új alkalmazási területek felkutatásában.

Épp ezért jött létre Magyarországon 72 cég, intézmény iparági összefogásával a Mesterséges Intelligencia Koalíció egy hónappal ezelőtt. 

Palkovics László hozzátette, mostanra a taglétszám további 70 céggel bővült, így az iparági összefogásban résztvevő tagok száma már meghaladja a 140-et.

Magyarország számára ezért is nagy büszkeség, hogy az IBM és az iLex szervezésében, magyar kezdeményezésre idehaza rendezték meg a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot versenyt. „Egy ilyen vetélkedő alkalmas arra, hogy fiatalemberek ötleteket találjanak ki a lehetséges alkalmazási területekre, hisz a verseny előre visz. Bár vannak Magyarországnál fejlettebb technológiákkal rendelkező országok, de az itteni szellemi kapacitások nagy lehetőségeket tartogatnak” - tette hozzá a miniszter, mielőtt átadta volna a szót a mesterséges intelligencia verseny díjátadó alkalmából Budapestre látogató Antonio Muttoninak, a szervező IBM regionális ügyvezető igazgatójának.

Muttoni azt mondta, a vetélkedő is bizonyítja, hogy a technológia már adott, hiszen a versenyezők az IBM évek óta eredményesen fejlesztett Watson nevű megoldását használták. Azonban a jogi, etikai aggályok még valóban sok megoldandó kérdést is felvetnek a mesterséges intelligencia alkalmazását illetően.

Ilyen kérdés, hogy a különböző vállalatok által fejlesztett mesterséges intelligencia megoldások kellően transzparensek és elfogulatlanok lesznek-e, illetve nem próbálják-e a fogyasztókat túlzott fogyasztásra ösztönözni. 

Fontos kérdés a biztonság is. Az IBM-nél a transzparencia jegyében álltak be a Linux mögé, és a biztonságra is jelentős összegeket fordítanak.

Jönnek a digitális építők

Antonio Muttoni hozzátette, elkötelezettek a Mesterséges Intelligencia Koalíció sikerében, és egy ilyen nemzetközi versennyel is ennek a technológiának az elterjesztéséhez kívántak hozzájárulni. Végül a regionális igazgató úgy folytatta, hogy a növekvő adatmennyiség, az adatrobbanás világában új szerepkörök jelennek meg: a digitális építőké.

A digitális építők dolga lesz, hogy olyan mesterséges intelligenciás megoldások készüljenek, amelyek jobbá teszik a társadalmakat, segítenek a természeti katasztrófák megelőzésében, illetve a katasztrófák bekövetkeztekor a gyors elsősegély megszervezésében. 

A mesterséges intelligencián alapuló chatbotok is olyan lehetőségeket hoznak, amelyekre ma még nem is gondolnánk. Segítheti a hatékonyság növelését és a jobb tájékoztatást. Egy ilyen versenyen is a fiatalok felvillanthatták digitális építői képességeiket, és ötleteket dolgozhattak ki a technológia alkalmazására.

Magyar hallgató nyerte a nemzetközi fődíjat

A nemzetközi versenyt egyébként a magyar Bárdos Kata, a Pécsi Tudományegyetem hallgatója nyerte meg. Ő a Brexit jogi hatásait bemutató információs chatbot ötletével nyerte meg az elismerést. Nemzetközi különdíjat és országgyőztes díjat kapott az orosz Denis Brel, aki banki asszisztens robottal pályázott. A román Mihail-Alexindru Negau nemzetközi különdíjat és országgyőztes díjat is kapott a turisztikai információs robotra vonatkozó pályamunkájával. A cseh Oliver Laryea szerződés-szerkesztő chatbottal nyert nemzetközi különdíjat és országgyőztes díjat. Varga Katalin, a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója a duális képzéssel kapcsolatos információk terjedését támogató chatbottal érdemelt ki nemzetközi különdíjat, míg a Dunaújvárosi Egyetem hallgatója, Mohamed Amine Messoaudi turisztikai információs robottal nyert nemzetközi különdíjat. A Pécsi Tudományegyetem hallgatója, Szabó Roland római jogi esetmegosztó chatbotja is nemzetközi különdíjat ért, ahogyan a  szintén pécsi Liszli Bálint szabálysértési jogi chatbotja is hasonló elismerést kapott. Tureczki Bence az Óbudai Egyetemről kriptovaluta koncepciót tartalmazó chatbottal pályázott és nyert nemzetközi különdíjat. Díjat kapott a litván Cristina Stratan is, aki a szerzői jog a YouTube-on című pályamunkájával érdemelte ki a legkötelezettebb versenyző különdíját. A lengyel Demian Banakh sales robottal pályázott és lett országgyőztes. A szlovén Domen Jelicnek is jutott a díjakból: ő egy asszisztens chatbottal pályázott és lett országgyőztes.

Az IBM mesterséges intelligencia (MI) technológiájára épülő, az iLex magyar virtuális jogi asszisztensről, LEXI-ről elnevezett, nyolc ország egyetemi hallgatói számára meghirdetett, nemzetközi chatbot versenyt idén októberben hirdették meg elsősorban a jogi és gazdasági főiskolai, egyetemi hallgatók számára, hogy megmutassák a mesterséges intelligencia által teremtett új lehetőségeket. A verseny során a résztvevők az IBM Watson Assistant technológiáját használó LEXI-t, az iLex saját fejlesztésű virtuális asszisztensét „tanították”. A cél az volt, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazásával olyan párbeszédeket hozzanak létre, amelyek felhasználhatók a valós problémák megoldásához. A verseny ideje alatt több mint 50 egyetemi eseményt rendezett meg az IBM és az iLex 10 országban több mint 2500 hallgató részvételével. A beérkezett pályamunkák közül a legjobb 50 került a nemzeti zsűrik elé, amelyek közül 7 országgyőztest választottak ki. A nemzetközi zsűri a 7 ország győztes közül választotta ki a nemzetközi győztest, akinek kilétére a díjátadó ceremónián derült fény.

Szalay Dániel