Csalások az azonnali fizetési rendszerekben: Rosszabbak mint a koronavírus

MAG2021. jún. 10.Racskó Tamás

Sok hasonlóság van a koronavírus és az azonnali fizetési rendszereken élősködő bűnözői hálózatok között: mindkettő „lételeme”, hogy folyamatos változással próbálja hatékonyan kikerülni a „szervezet” védekezési rendszerét. Míg jelenlegi tudásunk szerint a koronavírus ellen hatékony védelmet biztosítanak a vakcinák, a pénzünket veszélyeztető csaló hálózatok ellen csak intelligens és folyamatosan tanuló védelmi mechanizmusok lehetnek hatásosak, amelyek már azelőtt megállítják a csaló tranzakciókat, hogy azokat benyújtanák a fizetési rendszerbe. Egy ilyen védelmi rendszer nem lehet sem túl engedékeny, hiszen az azt jelenti, nem elég hatékony. De nem lehet túlzottan óvatos sem, mert akkor valós tranzakciókat állít meg, ami pedig a rendszerbe vetett bizalmat erodálja.

A pénzügyi rendszerek leginnovatívabb megoldásai között emlegetjük az azonnali fizetési rendszereket, amelyek a készpénzmentes gazdaság letéteményeseiként minden országban látható értéket adtak a nemzetgazdaságoknak, nincs ez másként Magyarországon sem.

Ám mivel pénzről van szó, szükségképpen foglalkoznunk kell azokkal a kockázatokkal, amit a csaló hálózatok jelentenek, mert a fraud jelentős károkat okozott mindenütt, ahol ezeket a rendszereket bevezették.

Időben lépni Magyarországon azt jelenti, hogy a legmodernebb technológiákat használva a magyar pénzügyi rendszernek esélye lehet arra, hogy hatékonyan védekezzen az emberek pénzére pályázó csaló hálózatok ellen, ne pedig a bűnszervezetek után loholjon, amire sajnos elég sok példa van a világban.

Szerencsére követendő gyakorlat is akad, az innovatív szemlélet, a tudás és a technológia pedig itt van Magyarországon.

Az Egyesült Királyságban 2018 és 2019 között negyvenöt százalékkal növekedett az azonnali fizetési rendszeren elkövetett olyan csalások száma amelyet a jóhiszemű számlatulajdonos hagyott jóvá.

Mindez 450 millió fontot tett ki, ebből 317 milliót a magánszemélyek sérelmére regisztrált esetek tettek ki.

Döbbenetes adat, hogy egyetlen év alatt hetven százalékkal nőtt az olyan, javarészt fiatalok nevére regisztrált számla amelyen a csalók csak keresztültoltak különböző kisebb nagyobb összeget, anélkül, hogy ezt az érintettek észrevették volna.

Ezeknek a csalásoknak a lényege, hogy az azonnali tranzakciókat kihasználva a csalásból származó pénz útját kisösszegű tranzakciók garmadája révén teszik követhetetlenné.

Mivel a rendszerben lévő bankok rá sem látnak a társ-bankok tranzakcióira, egyedül biztosan nem küzdhetnek a csalások ellen.

A tranzakciókból kirajzolódó hálózatokat a rendszer központi infrastruktúráját üzemeltetőnek van esélye felismerni és ezek alapján lehet megfelelő védelmi mechanizmusokat kidolgozni.

De még ebben a pozícióban is meglehetősen nagy kihívást jelent a csalás és a pénzmosás elleni védekezés.

Ugyanis, ha a központi infrastruktúra üzemeltetője csak a múltban elkövetett csalások megismétlődését igyekszik megakadályozni, örökké az elkövetők nyomaiban fog kullogni, akik nincsenek híján az innovatív gondolkodásnak és sosem fogják pontosan megismételni a múltbeli taktikáikat.

Ha azonban túl tágan értelmezi a gyanús tranzakciók fogalmát, legitim átutalások millióit akadályozhatja meg, amely az egész rendszerbe vetett bizalmat kérdőjelezi meg.

A megoldás egy olyan öntanuló, mesterséges intelligencián alapuló rendszer, amely képes a folyamatosan változó mintázatok közt pont jó helyen meghúzni a határt a túlzott óvatosság és a csalások között.

Évente 2 ezer milliárd dollárnyi piszkos pénzt mosnak tisztára a világon, a tranzakciók nyomon követése pedig az egyre több országban elérhető azonnali fizetési rendszerekben még nehezebb feladat.

A gyanús tranzakciók időben való azonosítása és a megfelelő értesítések nyomán történő beavatkozás kulcsfontosságú kérdés, épp

az Egyesült Királyságban vezettek be olyan rendszert, amely képes a gyanús tranzakciókat még idejében kiszűrni.

Ott az azonnali fizetési rendszer bevezetése utáni évben 130 százalékkal magasabb online bankolási csaláshoz köthető veszteséget jelentettek be és idejekorán megállapították a szakemberek, hogy mivel az azonnali átutalások nem visszavonhatók, az ellopott összegek a legritkább esetben kerülnek vissza az eredeti tulajdonosukhoz.

A tradicionális, múltbeli mintázatokat azonosító vagy akár manuális nyomon követés révén képtelenség a real-time fizetési tranzakciókat megfelelően szűrni, ezért a pénzmosás észrevétlen maradhat a banki hálózaton.

A Mastercard a brit azonnali fizetési rendszert is működtető vállalattal, a Pay.UK-vel közösen hozta létre a pénzmosási tranzakciókat és csalásokat szűrő mesterséges intelligencia alapú megoldását, üzemeltetési tapasztalatait pedig folyamatosan megosztja más országok érintett szervezeteivel.

A tipikus csaló hálózatokat automatikusan és real time módon felismerő megoldás révén a pénzintézetek házon belül tudják felfedezni a gyanús számlákat, így pedig képesek lehetnek megállítani a pénzmosási tranzakciókat, elkerülni a bírságokat és csökkenteni a reputációs kockázatokat.

A Trace Financial Crime (vagy helyi nevén MITS, Mule Insights Tactical Solution) a szektorszintű, intézményeken átívelő pénzmosási hálózatokat is képes felismerni, de még ennél is fontosabb képessége, hogy folyamatosan képes megtanulni a csaló hálózatok egyre szofisztikáltabb reakcióit a védelmi mechanizmusra.

Az adattudósok által fejlesztett algoritmus figyelmeztetést küld a pénzintézetnek a portfóliójához kötődő gyanús tranzakciókról, a tranzakciókról vizuális kimutatásokat állít elő, a pénzintézet saját illetve intézmények közötti tranzakciós térképéről is riportot készít.

A bevezetést követő hetekben, 2018-ban több ezer brit számla tüzetes vizsgálata alapján megállapították, hogy azok jelentős része bizonyult csalásra használt számlának – a megoldásnak köszönhetően több komoly hálózatot is sikerült eliminálni a rendszerből.

A meglévő rendszer továbbfejlesztett verziójában a Mastercard szinte minden országban azonnal bevethető, új csalásmegelőzési rendszert hozott létre , amely a mesterséges intelligenciára, a gépi tanulásra és az automatizált kockázatelemzésre építve már azelőtt megvizsgálja a tranzakciókat, hogy azokat benyújtanák a fizetési rendszerbe, megnyitva az utat a gyanús tranzakciók teljes megelőzése előtt.

Jelen pillanatban ez a technológiai felfogás jelent hatékony fegyvert az egyre szaporodó visszaélések ellen.

Mindez paradigmaváltást jelent a pénzügyi rendszer bűnszervezetei ellen folytatott küzdelemben, olyan technológiai ugrást, amely már nemzetgazdasági méretekben is látható csalástömeget segíthet megakadályozni.

Magyarország az Azonnali Fizetési Rendszer bevezetését követően pont abban a fejlődési fázisban jár, amikor stratégiai jelentőségű a high tech anti-fraud rendszerek alkalmazása.

A szerző a Mastercard üzletfejlesztési menedzsere.