Hárommillió menekült mehet Lengyelországba

MAG2022. márc. 3.Zeöld Zsombor

Az Ukrajnából menekülők legnagyobb része, 70 százaléka Lengyelország felé vette az irányt. Lengyel előrejelzések szerint akár három millió ember is érkezhet.

A lengyel Határőrség tájékoztatása szerint már közel közel ötszázezren lépték át az ukrán–lengyel határt.

Az Ukrajnát elhagyók nagyjából 70 százaléka indult el Varsó felé. A kijevi amerikai követség Twitteren közzétett tájékoztatója szerint az ukrán határőrség a nőket és gyermekeket vizsgálat nélkül engedi ki az országból – ennek az EU külső határán a várakozási idő lecsökkentésében lehet jelentősége.

Akár három millió menekült jöhet

A varsói vezetés a körülményekhez képest megpróbált felkészülni a helyzetre. Figyelembe véve a Lengyelországban (legálisan) dolgozó és a felsőoktatásban tanuló ukrán állampolgárok számát – összesen több mint nyolcszázezer főről beszélnek a hivatalos adatok – a legrosszabb forgatókönyv szerint egy-hárommillió menekülttel számoltak.

Lengyelországban jelen helyzetben nem kizárólagosan állami támogatásról, hanem egy többtényezős, nagyléptékű segítségnyújtásról és szolidaritásról beszélünk, az Ukrajnából a háború elől menekülőknek az állami szerveken és önkormányzatokon kívül magánszemélyek, civil szervezetek, egyházak, állami és magánvállalkozások is felajánlottak segítséget.

Regisztrációs pontok

A lengyel állam először az ukrán–lengyel határon, a lublini vajdaságban (a magyar megyénél nagyobb, de hasonló funkciót betöltő közigazgatási egység) és a rzeszówi központú kárpátaljai vajdaságban a határátkelőkön és közelükben, illetve Przemyślben állított fel regisztrációs pontokat, melyekről később a menekültek a tervek szerint az ország belsejébe kerülnek átszállításra.

A február 28-i hét elejére az ország nagyobb városai (pl. a nyugati Szczecin, a közép-lengyelországi Poznań, az északi Gdańsk és Olsztyn, a délnyugati Wrocław) pályaudvarain felállított információs pontok jelzik: a továbbutaztatás után sem akarják a lengyelek elengedni a menekültek kezét.

A logisztikát nagyban segíti, hogy a lengyel állami vasúttársaság (PKP) ingyen szállítja a menekülteket, s a vállalat emellett egy öt vagonból álló, a sebesültek ellátását segítő szerelvényt is küldött Przemyślbe. Mariusz Błaszczak honvédelmi miniszter döntésének következtében a lengyel területvédő erőkön belül minden vajdaságban olyan egységek jönnek létre, melyek ukránul beszélő tagjai egészségügyi, illetve gyermek- és idősápolási képzésben vesznek részt.

Összefogtak a lengyel városok

Az állami és önkormányzati szervek már február közepén felmérték a rendelkezésre bocsátható szállás- és egyéb férőhelyek számát, az esetlegesen Lengyelországba menekülők után felmerülő étkezési stb. költségeket. A központi lengyel állami adminisztráció mellett a helyi önkormányzatok is komoly szerepet vállalnak.

  • Lemberg (Lviv) polgármesterének kérésére például a lengyel testvérvárosok (pl. Krakkó, Wrocław) kezdtek élelmiszer-, ruha, tisztálkodási szerek, nagyteljesítményű dízelgenerátorok stb. gyűjtésébe kezdtek.
  • Przemyśl polgármesterének, Wojciech Bakunnak február 27-i közösségi médiás bejegyzése kiváló látleletet ad a lengyel társadalom össznemzeti segítségnyújtásnak.

Közlése szerint a városban minden, szükséges materiális segítség nagy mennyiségben található meg, a menekültek közúti továbbszállítását megoldották, s kéri: egyrészt az adományokat az adományozók vigyék máshova, másrészt az egyéni segítségnyújtás helyett a felajánlásokat stb. csatornázzák be szervezetekhez.

Az elmúlt napokban magánvállalatok is színre léptek: az egyébként portugál tulajdonban lévő élelmiszerbolt-hálózat, a Biedronka jelentette be: minden, kb. 1800 ukrán munkavállalójának 1000 PLN (kb. 75000 HUF) értékben biztosít pénzügyi támogatást. A segélyek szállításában a lengyel InPost csomagküldő szolgálat, illetve az Uber ajánlott fel logisztikai támogatást.

A civil szervezetek sorában a lengyelországi ukrán szervezetek mellett az orvosi segítségnyújtással foglalkozók is aktívak, mellettük – szintén hagyományos módon – a római katolikus egyház is segítséget ajánlott fel.

A szerző Lengyelország szakértő.