Hullámokon lovagolni jó

MAG2019. júl. 6.Matolcsy György

El akartak temetni minket, de nem tudták, hogy magok vagyunk… (ősi mexikói mondás)

Hullámokon lovagolni jó…

Miért is ne ülhetnénk rá azokra…

…a hullámokra, amelyek a fejlettség és gazdagság felé visznek?

Magyarországon is egyenlőtlen a társadalom vagyoni és jövedelmi helyzete: a tehetősebb fele a vagyon 91 százalékát, a másik fele a 9 százalékát birtokolja. Mintha a második fele a társadalomnak reménytelen helyzetben lenne a felemelkedés terén. Az első fele is mintha hasonló helyzetben lenne, ha a gazdag európai országokkal hasonlítjuk össze magunkat. Majdnem, de szerencsére mégsem.

Századunk nagy hullámai valójában azoknak kedveznek, akik ma lent vannak, akiknek semmijük sincs, de felfelé törnek.

A fejlődés új erőforrást használ, a tudást. A tudás azzal lesz több, ha felhasználják, ezért már nem egyénileg, hanem közösségben birtokoljuk annak érdekében, hogy az egyének ne korlátozzák a hasznosulását. Nem magántulajdon, hanem társadalmi, sőt globálisan közösségi a tudás tulajdona. A tulajdon formája a hozzáférés: az interneten keresztül az emberi tudás óriási részéhez hozzáférhet mindenki. Ázsiában és Afrikában új, tulajdonos tömegek használják a globális tudást, ebből mi magyarok sem maradunk ki. Internetet és eszközöket minden magyarnak!

A növekedés új üzemanyaga az adat. Mindenki adatforrás, ezért mindenki fontossá vált. Az államnak kell olyan szabályozást alkotnia, amikor minden magyar részesedhet az adatainak felhasználásából származó haszonból. Szabályozzunk okosan!

A magyar állam jelentős adósságot halmozott fel, de ez kettős természetű. Teher és lehetőség egyszerre. Lehetőség, mert az új állampapírokkal 2030-ig minden államadósság forintban, hazai szereplőknél és zömében a családoknál halmozódik majd fel. Ezresekkel is lehet gyarapodni, ha hosszútávon kamatos kamattal fektetünk be. Tanítsuk meg agyunkat erre a gondolkodásra, mert magától nem tudja!

A tehetősek és a vállalkozások lovagolják meg az „egyre nagyobb régió” és az „egyre több város” hullámait. Fektessünk be nagyvárosainkba, egy 4 milliós Budapestbe, a Kárpát-medencébe és a Visegrádi 4-6 országba. Sőt, új kalandozási terünk már kiterjed Olaszországra, Lengyelországra és Bajorországra is!

Minden hullám, ami zöld és hosszútávon fenntartható, digitális, fúziós (pl. egészségipar, mezőgazdaság, vegyipar és nanotechnológia kereszteződése), robot, ami egyre kisebb vagy egyre nagyobb, ami kikapcsolja a közvetítőt, vagy ami gyorsabb, mint a korábbi. Nézzünk szét a közvetlen környezetünkben: biztos jönnek hullámok felénk, lovagoljunk rajtuk!

Újhullámos törzsek alakulnak: lépjünk be egybe, sokba. Lépjünk be a gyermeket vállalók, az egészséges életmódot választók, az állandóan tanulók, a világlátók és a kalandozók, de főként a bizakodók és kitartók törzseibe! Az új törzsek a legerősebb új hullámok, együtt minden sikerülhet! 

„Ne féljünk lovagolni a hullámokon, mert „Nem a szabályok követésével tanulsz meg járni. A gyakorlással és az esésekkel tanulod meg igazán.” (Richard Branson)

A szerző a Magyar Nemzeti Bank elnöke