Mennyire tudunk takarékoskodni? Néhány perc alatt kideríthető!  

MAG2021. nov. 9.Vargáné Bukucs Zsuzsanna

Többek között a pandémia hatására napjainkban egyre több szó esik a pénzügyi ismeretek fontosságáról. Vajon azzal tisztában vagyunk, mit is jelent, hogy valaki gondosan kezeli a családi kasszát? A Pénziránytű Alapítvány pénzügyi személyiségtesztjeit eddig 35 ezer felnőtt és általános iskolás diák kitöltötte.

Most elkészült a középiskolás korosztály számára fejlesztett változat is. A teszteredmények arról árulkodnak, hogy a pénzügyi nevelésben részesülő diákok már tudatosabbak, mint a szüleik.

A pénzügyi tudatosság fejleszthető

Nagymamáink mesterien kezelték a pénzt, nagyon kevésből is mindig félre tudtak tenni, gondosan megtervezték, mire van a családnak szüksége, nem költöttek feleslegesen. Igaz, őket nem csábították lépten-nyomon fogyasztásra ösztönző reklámok, sokszor a szegénység, a szűkölködés tanította meg nekik a pénz beosztásának tudományát.

Ma már a fogyasztói társadalom óriási pazarlást generál, hódít a fast-fashion, az élelmiszerek jelentős része a kukában végzi. Elhalványultak a régi családi minták, sokszor azt sem tudjuk, hol ronthattuk el, mi lehet az oka annak, hogy még a többől is csak kevesebb marad a hó végén.

A pénzügyi tudatosság azonban tanulható, fejleszthető, s mint az élet oly sok területén, itt is az önismeret segíthet minket a legjobban abban, mire érdemes odafigyelni, ha tudatosan akarjuk intézni mindennapi pénzügyeinket. Ehhez nyújtanak segítséget a Pénziránytű Alapítvány pénzügyi személyiségtesztjei, melyek most már három korosztály számára érhetőek el.

A néhány perc alatt kitölthető tesztek megmutatják például, hogy mennyire tudunk takarékoskodni, árérzékenyek, beosztók, mértéktartóak vagyunk-e. Arra is választ kaphatunk pénzügyi személyiségprofilunk értékelésekor, hogy a pénzügyi magatartásuk mely elemei teljesítenek kiválóan, s mire kell a jövőben odafigyelnünk mindennapi pénzügyi döntéseink során.

A felnőtteknek készült tesztekre eddig már több, mint 20 ezer kitöltés érkezett, a gyerekek tesztjének segítségével pedig már 15 ezer általános iskolás diák kaphatott képet pénzügyi személyiségéről. A középiskolások számára frissen készült teszt pedig a fiatalok élethelyzetére szabott összetevőkkel is kiegészült és kitér a korszerű pénzkezelésre, az innovatív pénzügyi megoldások használatára is.

Beosztjuk a pénzt, de a mértéktartással küzdünk a legtöbben

A Pénziránytű Alapítvány saját fejlesztésű pénzügyi személyiségtesztjei nemzetközi és hazai kutatások eredményein alapulnak. A teszteket az Alapítvány támogatásával dr. Németh Erzsébet, szociálpszichológus, egyetemi tanár dolgozta ki feltárva a pénzügyi tudatosság legrelevánsabb dimenzióit.

Ezek a dimenziók a pénzügyi magatartás szempontjából pozitív tulajdonságokat figyelik. Mérik, hogy mennyire sikerült a helyes magatartásformákat a gyakorlatban is követni. A gyerekeknek készült teszt négy tényezőt tár fel:

milyen mértékben takarékos, szorgalmas, mértékletes, illetve tudatos a tesztet kitöltő. A felnőttek tesztje az általános iskolás teszthez képest további két faktort, az árérzékenységet és a pénzügyi tervezés gyakorlatát is vizsgálja. A középiskolások számára készült legújabb teszt mindezt kiegészíti azzal, mennyire önálló és újító a fiatal.

35 ezer kitöltött teszt

Az eddigi több mint 35 ezer kitöltött teszt eredményei azt mutatják, hogy tapasztalatszerzéssel, illetve tanulással elérhető, hogy a hétköznapi pénzügyek területén jobban vizsgázzunk. Az általános iskolás teszteket elsősorban a pénzügyi nevelés iránt elkötelezett pedagógusok ajánlották a gyerekeknek.

A középiskolás teszteket is - egyelőre pilot program keretében - olyan iskolákban töltötték ki a fiatalok, ahol a pénzügyi tudatosság fejlesztésével kiemelten foglalkoznak.

Nem csoda, hogy a diákok pénzügyi tudatosság terén mindkét korcsoportban lekörözték a felnőtteket.

A teszteredmények alapján a felnőttek legjobban a pénz beosztása, a gyerekek pedig a takarékoskodás dimenzióiban teljesítettek. A pénzügyi tudatosság szempontjából pedig mindkettő elengedhetetlen. Akik jó eredményt érnek el ezeken a területeken, addig nyújtózkodnak, amíg a takarójuk ér, megtervezik és követik a bevételeik és kiadásaik alakulását, és kézben tartják pénzügyeiket.

Minél fiatalabbak, annál jobbak az eredmények

Az utóbbi évek iskolai pénzügyi nevelő munkájának hatását bizonyítja azonban, hogy míg a felnőttek 84%-a ért el magas pontszámot a kiadások és bevételek egyensúlyának kialakítása területén, ugyanez az arány az általános iskolásoknál 90%, míg a középiskolás pilot eredmények 95%-ot mutatnak. A takarékos megoldások is a gyerekek szemléletében jelennek meg jobban. Az általános és középiskolások átlagpontszáma is 15%-kal magasabb a felnőttek eredményénél.

A szorgalom és az árérzékenység terén is biztatóak az eredmények, bár valamivel gyengébben teljesítünk, mint a takarékosság és tervezés területein. Az árérzékeny fogyasztó figyel az árakra.

Mielőtt egy áru megvásárlása mellett döntene, alaposan utánanéz, hol és mikor kaphatja meg azt olcsóbban. Ezzel sok pénzt megspórol, s ha a megfelelő árérzékenység mellett sem vesz semmi fölöslegeset, akkor nem csupán a pénzügyeiben, de vásárlásai során is tudatosan viselkedik.

Sokan gondolják úgy, hogy akkor lesz több pénzük, ha spórolnak. A szorgalmas ember azonban a munkában hisz. Tudja, nemcsak a költségek csökkenthetők, hanem a bevételek növelésével is javítható a családi költségvetés egyenlege. Ez nemcsak túlóra, vagy másodállás vállalását jelentheti.

Az otthoni főzés, rendrakás, az ünnepekre ajándékok készítése, uzsonnacsomagolás büfé helyett mind apróságnak tűnik, de összességében többet jelentenek az egyszerű takarékoskodásnál. Ezen a területen a középiskolások teljesítettek kimagaslóan, 94%-uk ért el magas pontszámot, míg a felnőtteknél ez az arány 75%, a gyerekeknél pedig 73%.

Amivel mindhárom korosztályban egyaránt küzdünk, az a mértéktartás képessége.

Ennek elsajátításához érett személyiségre, önbizalomra és jó sok gyakorlásra van szükség. A mostani fogyasztói társadalomban rengeteg kísértésnek, csábításnak vagyunk kitéve. A reklámok, a polcok, kirakatok kívánatos elrendezése, mind arra csábítanak, hogy vásároljunk.

A mértéktartó és fegyelmezett ember csak azt vásárolja meg, amire szüksége van, és belefér a költségvetésébe. Nem csoda, hogy ez a gyerekeknek megy a legnehezebben, közülük csak minden második tartozik a mértéktartók közé. A középiskolások eredménye már valamivel biztatóbb, de a felnőttek közel kétharmada már mértéktartónak mondhatja magát.

A pénzügyi önismeret segíthet, hogy jobban bánjunk a pénzzel, rámutat erősségeinkre és arra is, milyen területen kell jobban odafigyelnünk a hétköznapi pénzügyi döntéseink során.  

Az általános iskolás gyerekeknek, a középiskolásoknak és a felnőttek részére készült pénzügyi személyiségtesztek ingyenesen érhetők el a Pénziránytű Alapítvány honlapján: https://penziranytu.hu/penzugyi-szemelyisegtesztek

A szerző a Pénziránytű Alapítvány kommunikációs munkatársa.