Tények a budapesti fürdőkről - Hozzászólás cikkünkhöz

MAG2021. okt. 29.Szőke László

2021 október 06-án a Növekedés.hu-n megjelent egy interjú Szűcs Ildikóval, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. jelenlegi vezérigazgatójával, ahol több valótlan kijelentést tesz, illetve az előző vezetést negatív színben állítja be.

Én a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója voltam 2010. októbere és 2020. januárja között, tehát ezek a kijelentések személyesen is érintenek.

Először is a számok:

A cég árbevétele a 2010. évben: 5,579 MdFT

a 2019. évben: 18,411 MdFT

a 2020. évben: 5,987 MdFT

Az adózás előtti eredménye a 2010. évben: - 667 MFT

a 2019. évben: + 4,168 MdFT

a 2020. évben: -3,064 MdFT

A fenti számok alapján azért elmondható, hogy a Zrt gazdálkodása a 2010 és 2019 közötti időszakban sikeres volt.

A 2020. évi számokhoz még annyit, hogy ebben az évben a BGYH kapott még 1,333 milliárd forint állami bérköltségtámogatást is, ami nélkül a cég vesztessége 4,397 milliárd forint lett volna.

Ezt a jelentős támogatást Szűcs Ildikó azzal intézi el, hogy A fürdők – a bértámogatáson kívül – semmilyen állami segítséget nem kaptak”.

Én is tudom, hogy a Covid járvány a 2020. évben elsősorban a turisztikai (így a fürdőket is) ágazatot sújtotta, de azért illene pozitívabban nyilatkozni egy ekkora összegű állami támogatásról.

Még egyszer kijelentem, amellett, hogy nem vitatható a járvány negatív hatása a fürdőkre, a rendkívül rossz 2020-as, és várhatóan hasonlóan rossz 2021-es eredményekhez a jelenlegi vezetés által elkövetett hibák is hozzájárultak.

Úgy látom, hogy a járvány „jól jött” az új vezetésnek, hiszen folyamatosan hivatkozhat rá.

Milyen hibák történtek?

Mivel 2020. év márciusban már lehetett látni a világjárvány külföldi turizmust visszatartó szerepét, a cég marketingét át kellett volna profilozni a belföldi turizmusra. Ez elmaradt, helyette lenullázták a marketinget.

Ennek hatása, hogy amíg a belföldi turizmus mértéke sorra rekordokat dönt, addig Szűcs Ildikó azzal dicsekszik, hogy 2021 nyarán 773 ezer fő vendégük volt (az elmúlt évtizedek legmelegebb nyarán), ami a 2019. évnek mindössze 58%-a. A nagy vidéki fürdők nyári forgalma 2021-ben már közel elérte, van ahol meg is haladta a 2019-es utolsó békeév” forgalmát.

A fürdők, és nyári strandok rövidített nyitvatartása is jelentősen hozzájárult a gyenge szerepléshez. Ha megnézzük a cég honlapját, azt tapasztaljuk, hogy a jelenleg nyitva tartó 9 fürdőből 5 fürdő már 19 órakor bezár (a többi 4 is már 20 órakor). S ennek a Covid-hoz semmi köze.

Ezzel a rövidített nyitva tartassál „sikerült” a délutáni – munka utáni – forgalmat lenullázni. Korábban a fürdők 20-22 óra között zártak, így sok vendég munkaideje lejárta után látogatta meg valamelyik fürdőt. Ma ez ma már nincs így. Én most is rendszeresen járom a fürdőket, és látom, hogy hétköznap meglehetősen kihaltak. Néha „Bástya elvtárs” feelingem van.

A Covid-hoz nincs semmi köze a fürdők állapotának sem. Azt tapasztalom, hogy ha valami elromlik, megsérül, stb. azt nem javítják ki, hanem úgy hagyják, legfeljebb lezárják azt a részt. A fürdővezetők hiába jelzik a központnak a javítási igényüket, a papírt vagy félrerakják, vagy visszaszólnak, hogy nincs pénz. Így is jó. Ez is egy olyan tényező, ami a vendégforgalmat visszaveti. Ez számomra a szocializmus problémakezelése.

A létszámgondokról.

Nem 1100 fő dolgozóból lépett ki 100 fő, hanem az 1224 főből (2019.novemberi adat) lépett ki több mint 200 fő. Ugyanakkor a Központ létszáma jelentősen megnövekedett (4 helyett 6 igazgató, 15 osztály helyett 19) ráadásul ezek az emberek magasabb bérkategóriát is jelentenek. Az a prognosztizációt én is igaznak tartom, hogy további távozások is lesznek, főleg a béremelések elmaradása miatt. Amíg Magyarországon az elmúlt 12 hónap alatt kb. 10%-kal nőttek a bérek, addig a BGYH-nál alapbéremelés sem történt, sőt a 13. és 14. havi bérek elmaradása miatt az itt dolgozók jövedelme nominálisan csökkent.

A bezárt Király fürdő esetében Szűcs Ildikó ezt mondja:

„Egészen pontosan 2018 januárjában záratta be az ÁNTSZ, miután akkor már éveken át hatósági engedélyek nélkül üzemelt a BGYH akkori vezetésének tudtával. A vízminőség a higiénés, bakteriológiai elvárásoknak semmilyen módon nem felelt meg.”

Ez így nettó hazugság. A Király fürdő töltő-ürítő medencéi nem feleltek meg a 2000. év elején megjelent új hidraulikai szabványoknak, ezért az ÁNTSZ évenkénti hosszabbítással felmentést adott ez alól egészen 2017. december 31-ig. 2018. január 1-től már nem adott újabb felmentést, de tudomásul vette a nyitva tartást. Mi az ez utáni időszakban 2 hetente vettünk vízmintát, amit beküldtünk az ÁNTSZ-nek. Rendszeres időközökben Ők is jöttek hatósági vízmintavételre, és mind az Ő eredményük, mind a miénk megfelelt az előírásoknak. Különben nem is lehettünk volna nyitva. Így a fürdő 2020 februárjáig folyamatosan is üzemelt. Ezért hazugság, vagy tájékozatlanság az, amit Szűcs Ildikó nyilatkozott. Egyébként a fürdő állami tulajdon, a fővárosnak, illetve a BGYH-nak működtetési kötelezettsége van. Jelenleg a magyar állam bármikor visszaveheti a fürdőt.

Az interjúban szó van a Rácz és Gellért fürdők felújításáról is, ami valóban egy fontos feladat.

Csendben megkérdezem, miből?

A Rácz felújítására a még általunk felvett nagyon jó feltételű hitelt (2 MRDFT) már felélték, ugyanígy a Királyra felvett 450 millió forintot is.

A BGYH-nak nincs ekkora beruházásokra pénze, várhatóan ez az év is negatív eredményt hoz (természetesen ez is csak a Covid miatt). Újabb hitelhez a kormány várhatóan nem járul hozzá, hiszen egyszer már hozzájárult. Állami támogatást nem valószínű, hogy kapnak, egy fővárosi támogatás is erősen kétséges.

Nehéz politikailag megmagyarázni, hiszen ez a beruházás nem létfontosságú Budapest szempontjából.

Ha a fent állításaim valósak, úgy csak egy lehetőség van Szűcs Ildikó kezében. Ez pedig az, hogy megállapodik egy nagybefektetővel, hogy az felújítja saját költségén a fürdőt, és ezért 20-30 évig kizárólag Ő használja. Ez a privatizáció egy sajátos módja. Egy ilyen lépés viszont a fürdőlátogatókat teljesen kiszolgáltatottá teszi a befektetőnek. Karácsony Gergely nem ezt ígérte megválasztásakor.

Az csak hab a tortán, hogy a céget Budapest Főváros Kormányhivatala megbüntette az 1927-ben épült Széchenyi műemlékkabinok 2020. márciusi elbontásáért 20 millió forintra, és kötelezték a helyreállításra, ami legalább ilyen összeget jelent. A cég a büntetést befizette. Ez sajnos kimaradt a Szűcs Ildikó interjúból.

A szerző a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója volt 2020. február 1-jéig