Drámaian meghosszabbodtak a műtéti várólisták a Covid miatt

Életmód2021. feb. 10.Haiman Éva

Öt-tízszeresére nőtt a várakozási idő a tervezett műtéteknél, miután három hónapja csak sürgős operációkat végezhetnek az intézményekben. Az egynapos sebészeti beavatkozások többsége ugyan most újraindulhat, de sokan így is csak hónapok múlva kerülnek majd sorra.

Pontosan három hónapja, november 10. óta csak sürgős operációkat, illetve olyan beavatkozásokat lehet végezni a magyar kórházakban, amelyek halasztása súlyos, maradandó károsodással járna.

A döntést azután hozta meg az emberi erőforrások minisztere, hogy a járvány második hullámában egyre többen betegedtek meg és szorultak kórházi ellátásra, ezért az összes szabaddá tehető kórházi kapacitást a Covid-betegek számára tartalékolták.

A járvány kirobbanása óta ez már a második olyan időszak, amikor felfüggesztették a halasztható műtéteket. Tavaly március 16-tól egyszer már kiadták az utasítást, hogy egészségügyi ellátás csak sürgős szükség miatt végezhető. Aztán a járványhelyzet kedvező alakulásával május 4-től fokozatosan enyhítettek a szigoron, és június 18-tól lehetővé vált, hogy mindenkit ellássanak.

Az enyhítés időszakában azonban, amely ráadásul egybeesett a nyári szabadságolásokkal, nem tudtak megoperálni mindenkit, akinek addig elmaradt a műtétje.

A várólistás beavatkozások gyakorlatilag teljesen leálltak, hiába igyekeztek ezeket felpörgetni a kórházak. Nem csoda, hogy a november óta tartó újabb zárlat nyomán rendkívüli módon felduzzadtak a várólisták.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) várólista adatbázisa szerint a várakozók száma és ezzel a várakozási idő is rendkívüli módon megnőtt mostanra.

A legtöbben, több mint 10 ezren szürkehályog-műtétre várnak. Az elmúlt hat hónapban ennél az operációtípusnál 44 nap volt az átlagos várakozási idő, jelenleg 201. Nyitott szívműtétre az adatbázis szerint jelenleg 681-en várakoznak, az ilyen operációkat az elmúlt fél évben átlagosan 56 napon belül elvégezték, most az átlagos tervezett várakozási időt ennek a hatszorosában, 304 napban jelöli meg az egészségbiztosító.

Nem jobb a helyzet más beavatkozásoknál sem: a gerincsérv-műtétekre az eddigi átlagosan 5 helyett 50 napot, a „sima” sérvműtétekre 21 helyett 220 napot kell várni, de annak is türelmesnek kell lennie, akit „csak” egy mandulaműtétet jegyzett elő az orvos, mert míg ez korábban három héten belül megvolt, most legalább fél évig kell rá várni. 

Beavatkozás típusa

Várakozók száma

Átlagos tényleges várakozási idő a megelőző 6 hónapban

Átlagos tervezett várakozási idő most

szürkehályog-műtét

10082

44 nap

201 nap (Észak-Közép-Magyarországon 331 nap)

nyitott szívműtét

681

56 nap

304 nap

csípőprotézis-beültetés

5343

84 nap

382 nap

térdprotézis

6602

156 nap

478 nap

ortopédiai nagyműtét

90

35 nap

328 nap

diagnosztikus szívkatéterezés

1077 

11 nap

62 nap (Észak-Magyarországon, ahol eddig 4 nap volt az átlag, most 168 napot írnak)

gerincsérv-műtétek 

51

5 nap

50 nap

gerincstabilizáló műtétek

1125

36 nap

370 nap (aDél-Dunántúlon 563 nap)

szaruhártya-műtét

258

111 nap

831  nap

mandulaműtét

292

18 nap

197 nap

nőgyógyászati műtét (nem laparoszkópos)

350

8 nap

103 nap

sérvműtétek

732

21 nap

220 nap

Forrás: NEAK

Fül-orr-gégészeti, valamint szájsebészeti beavatkozásokat továbbra is csak sürgős szükség esetén szabad végezni.

Ezeken kívül az emberi erőforrások minisztere újra engedélyezte az egynapos ellátások végzését azzal a feltétellel, hogy a műtétet 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszthez kötik. Ezen kívül a műtét napján elvégeznek még egy, antigénalapú gyorstesztet is a betegnél.

Jelenleg több mint 280 olyan beavatkozás létezik, amelyek után még aznap hazamehet a beteg, ezek jellemzően nőgyógyászati, plasztikai sebészeti, valamint fül-orr-gégészeti, szemészeti és urológiai operációk.

Nem csak Magyarországon, de világszerte műtétek ezrei maradtak el a koronavírus-járvány miatt.

A Lancet Reumatology egyik friss tanulmánya  szerint az Egyesült Királyságban közel 10 millió ember vár most műtéti beavatkozásokra, szemben a pandémiát megelőző 4 millióval. Egy amerikai jelentés 2022 közepére több mint 1 millió ízületi és gerincműtét elmaradását vetítette előre. 

A Lancet tanulmánya azt írja: 50 százalékkal nagyobb esélye van a rosszabb kimenetelnek, ha a műtétet több mint 6 hónappal késik. 

A British Journal of Surgery szaklapban még tavaly májusban jelent meg egy cikk, amely szerint világszerte 28,4 millió tervezett műtét maradhat el 2020-ban, ha az egyes országokban a koronavírus-járvány csúcsa 12 hétig tart. Az elhalasztott műtétek száma minden egyes további héttel 2,4 millióval nő.