Európa lassan kétvállra fekteti a koronavírus-járványt

Medicina2021. szept. 25.D.J.
A rovat támogatója:

Az EU nyugati tagállamaiban vannak, akik drákói szigorral kezelik a járványt, mások inkább lazítják a korlátozásokat. Egyelőre mindkét taktika bevált. Leginkább a magas átoltottság számít.

Mivel nálunk később indult el az új járvány-hullám, mint Nyugat-Európában ezért várni kell még a lecsengésére. Ahogy azt a napokban megírtuk: Wattay Gábor fizikus, tanszékvezető egyetemi tanár szerint a tetőzésre október 23. körül lehet számítani.

Az mindenesetre biztató, hogy Nyugat-Európa ezúttal viszonylag könnyen átvészelte ezt az új hullámot.

Pár helyen már a járványügyi intézkedések lazítására készülnek. Hollandiában például mától, vagyis szeptember 25-től már nem kell kötelezően betartani a másfél méteres távolságtartást, ami azt jelenti, hogy egyebek mellet az éttermek és a bárok is újra teljes kapacitással működhetnek majd.

Bár az arcmaszkokat a közlekedési eszközökön továbbra is hordani kell.

Napi új koronavírus fertőzöttek száma Hollandiában

Forrás: JHU CSSE, Google

Svédországban már ennél is tovább mennek. Náluk a hónap végéig szinte az összes korlátozástól megszabadulnak.

Az egyértelmű, hogy a járvánnyal azok az országok tudják igazán jól felvenni a harcot, amelyeknél magas a lakosság átoltottsága. Épp ezért Finnországban a kormányzat jelezte, hogy akkor fogják feloldani a pandémiát érintő intézkedéseket, ha a 12 évnél idősebb állampolgárok 80 százaléka már be lesz oltva COVID-19 ellen.

Bár Dániában ettől az aránytól pár százalékkal elmaradnak, a hónap elején már visszatértek a pandémia előtti élethez és búcsút mondtak az összes járványügyi szigorításnak.

A vonaton utazókat sokszor az ellenőrök értesítik róla, hogy már nem kell magukon tartsák a maszkokat.

A számok egyelőre a dán kormányzatot igazolják: csak azért mert nincsenek járványügyi szabályok, a vírus nem kezdett el jobban terjedni. Sőt, ebben a hónapban látványosan estek a fertőzési adataik.

Napi új koronavírus fertőzöttek száma Dániában

Forrás: JHU CSSE, Google

Elég más úton jár Olaszország, ahol viszont október 15-től minden munkavállalónak rendelkeznie kell egy zöld kártyával, amely igazolja, hogy vagy be van oltva koronavírus ellen vagy van friss negatív COVID tesztje. Ez a dokumentum már eddig is kellett, ha valaki moziba vagy étterembe akart menni. Sőt az olasz pályaudvarokon is kötelező volt a bemutatása.

Most viszont az új drákói szabályok miatt, se a magán se az állami szektorban nem lehet majd dolgozni zöld kártya nélkül.

Olaszországban egyébként a lakosságnak a 73 százaléka már kapott koronavírus elleni vakcinát.

Napi új koronavírus fertőzöttek száma Olaszországban

Forrás: JHU CSSE, Google

Spanyolországban közben hiába nem lehet nagy rendezvényeket szervezni, a fővárosban az egyetemisták múlt pénteken egy 25 ezres szabadtéri bulit tartottak. De egy hasonló 8 ezres partira sor került Barcelonában is. A helyiek nyilván azért sem aggódnak a pandémia miatt, mert a járványügyi adataik roppant jól állnak. Az új fertőzések száma július vége óta esik.

A spanyol vakcina program az egyik legsikeresebb az egész kontinensen.

Jellemző, hogy a mediterrán országban már a 12 és a 18 év közöttieknek is be van oltva a 79 százaléka.

Napi új koronavírus fertőzöttek száma Spanyolországban

Forrás: JHU CSSE, Google

De komoly meglepetéssel állt elő Franciaország is, hisz tavaly év végén a felmérések még arról szóltak, hogy a franciák hozzák azt a rebellis formájukat, amiről elhíresültek: több mint 60 százalék úgy nyilatkozott, hogy ha lesznek vakcinák, ők akkor se fogják beoltatni magukat.

Azóta nagyot változott a világ.

Emmanuel Macron köztársasági elnök sokat kockáztatott, amikor elhatározta, hogy a szórakozóhelyeket vagy épp a sportstadionokat is csak azok kereshetik fel, akik vagy oltva vannak, vagy van friss negatív COVID-tesztjük, esetleg átestek a betegségen.

Bár az intézkedések miatt egymást érik a tüntetések, az emberek túlnyomó többsége végül beadatta magának az egyik vakcinát. Náluk a lakosság 74 százaléka már megkapta a COVID-19 elleni injekcióját. Minden bizonnyal ennek is köszönhető, hogy Franciaországban augusztus közepe óta látványosan javulnak a járványügyi adatok.

Napi új koronavírus fertőzöttek száma Franciaországban

Forrás: JHU CSSE, Google

Németországban is jól haladnak az oltások, bár ezen a téren komoly különbségek láthatóak az egyes térségek között. Északon a legjobb a helyzet. Bréma városában például 73 százalékos az átoltottság. Ezzel szemben az egyik keleti tartományban

Szászországban csak 54 százalék élvez teljes védelmet a vírus ellen. Valamivel kevesebb, mint Magyarországon.

Mindenesetre az elmúlt két hétben elkezdett csökkenni az új fertőzöttek száma.

Napi új koronavírus fertőzöttek száma Németországban


Forrás: JHU CSSE, Google

Úgy tűnik Ausztriában is beállt a pozitív fordulat. Legalábbis a megbetegedések hétnapos átlaga az elmúlt pár napban itt is csökkenésnek indult.