Megrohamozták a laborokat, sokan akarják tudni, mekkora a Covid elleni védettségi szintjük

Medicina2021. ápr. 13.H. É.

Miközben a szakemberek sem értenek egyet abban, érdemes-e ellenanyag-szintet nézetnie annak, aki tudni szeretné, valóban védetté vált-e a koronavírus ellen a védőoltás hatására, a vizsgálóhelyeken napokkal előre beteltek az időpontok.

Néhány hét alatt elképesztően népszerűek lettek SARS-CoV-2 koronavírussal szembeni ellenanyag kimutatására alkalmas vizsgálatok, az ezzel foglalkozó vizsgálóhelyek többségében erre a hétre már nem is lehet időpontot foglalni.

Ennek egyrészt az az oka, hogy a fertőzésen igazoltan átesettek és a beoltottak mellett az is kaphat koronavírus elleni védettségi igazolványt, aki nem volt beteg, de úgy gondolja, áteshetett a Covid-19-en, ha egy hivatalosan akkreditált laboratóriumban elvégezteti az ellenanyag-tesztet, és igazolni tudja, hogy átesett a fertőzésen.

A másik ok, hogy sokan kíváncsiak rá, valóban védetté váltak-e a koronavírussal szemben, miután megkapták mindkét adag védőoltást. A kínai vakcinával kapcsolatos anomáliák pedig még inkább növelhetik az igényt az antitest-vizsgálatok iránt.

A szakemberek ugyanakkor nincsenek azonos platformon azzal kapcsolatban, hogy az oltás után van-e értelme ezeknek a vizsgálatoknak.

Szlávik János infektológus szerint felesleges vérvizsgálatot végezni azért, hogy valaki megtudja, mekkora a szervezete védettségi szintje az oltás után. A vakcina hatására nagyon sokféle és sokszintű immunválasz jön létre, amiből csak egy a mérhető antitestszint, és még azt sem tudjuk, hogy akinek ez kevés, az akkor biztosan nem védett-e. Még sok időnek el kell telnie, hogy ezt a kérdést meg tudjuk válaszolni – mondta a minap egy webináriumon. Hasonlóan vélekedett Jakab Ferenc virológus is egy másik online tanácskozáson.

Barcs István, a Semmelweis Egyetem nyugalmazott tanszékvezetője viszont úgy véli, bár elképzelhető, hogy van sejtszintű védettsége annak is, akinél a koronavírussal szembeni antitest nem mutatható ki, jelenleg kizárólag ez utóbbi mérhető. Ezért az, aki tudni szeretné, kialakult-e nála immunválasz az oltás hatására, csak ily módon kaphat erre választ.

A mikrobiológus maga is csináltatott antitest-tesztet, és mint mondja, számára megnyugtató a tudat, hogy nagyon magas a vérében a koronavírus elleanyag szint. Azt persze, hogy ez meddig van/lesz így, senki sem tudja, hiszen alig fél éve használják ezeket az oltóanyagokat, így még nincsenek erre vonatkozóan (sem) tapasztalatok.

Barcs István szerint azért sem értelmetlen ilyen tesztet végeztetni, mert nemcsak az egyes gyógyszerekre, az oltóanyagokra is eltérően reagálunk.

Az ember rendkívül bonyolult biológiai rendszer, és bár azt pontosan kiszámolták, milyen összetételűnek kell lenni egy oltóanyagnak, hogy egy átlagos immunrendszerű egyénben immunválaszt váltson ki, ezt rengeteg tényező befolyásolja, vagyis a válaszreakció soha nem átlagos. Így ahogyan a vírusfertőzésen átesettek ellenanyag szintjében, úgy az oltottak között is nyilván vannak eltérések.

Ez azonban nem Covid-specifikus, hiszen minden oltóanyag esetében előfordul, hogy van, akinél nem alakul ki immunválasz. Ráadásul, mivel a koronavírus elleni oltások jó eséllyel az oltottak döntő többségét megvédik attól, hogy súlyosan megbetegedjenek és kórházba kerüljenek, Barcs István szerint is az most a legfontosabb, hogy minél többen beoltassák magukat.

Az oltások lényege, hogy – a vakcina jellegétől függően eltérő módon, de –  a vírus ellen termelődő ellenanyagok és memóriasejtek hozzák létre a védettséget. Ha ezt követően találkozik a szervezetünk a SARS-CoV-2 koronavírussal, az immunrendszer ezen alkotóelemei már felkészülten várják a betolakodót, így súlyos betegség nem tud kialakulni.

Kétféle ellenanyag létezik, a korábban jelentkező immunglobulin M (IgM) és a később jelentkező, ám sokáig megmaradó immunglobulin G (IgG). Az antigénnel való találkozás után először az IgM típusú ellenanyagok termelése indul meg, ami 8-10 napon belül lecsökken, és ezzel párhuzamosan indul meg az IgG-típusú késői ellenanyagok termelése, amelyek szintje tartósan megmarad. Majd később az immunmemóriasejtekből is ilyen típusú ellenanyag termelődik, ez az, ami biztosítja a szervezet tartós védekezőképességét a vírussal szemben.

Az oltásoknál más a helyzet, ott a védettség az első dózis beadása után fokozatosan alakul ki, és a második adag után is várni kell, mire eléri a maximális hatásfokát.

Ezért legalább két hetet érdemes várni a második oltást követően az ellenanyagszint-méréssel.  Ha ez negatív eredményt vagy alacsony értéket mutat (nincs ellenanyag a vérben), akkor érdemes megismételtetni a mérést.

Azzal kapcsolatban viszont, hogy mit tegyen az, akinek mondjuk másodszor is ilyen eredménye születik, egyelőre senki sem tud tanácsot adni, mert nincs hivatalos közlés arra nézvést, vajon kaphat-e ilyen esetben valaki esetleg újra oltást egy másik vakcinával.

Az antitest vizsgálatokat csak akkreditált laborokban érdemes elvégeztetni, ahogyan a Covid-fertőzést követő ellenanyag-szint mérést, ami egyébként hatósági áras, 11.000 forintba kerül.

Léteznek antitest-gyorstesztek is, akár patikákban kaphatók is, de a gyakorlat is azt mutatja, hogy az ellenanyag-kimutatás bizonytalan az ujjbegyből vett vérből, a vénás vér tesztelése ad igazán megbízható eredményt. Nem véletlen, hogy Covid-fertőzést követően, a védettségi igazolásnál sem fogadják el ezek eredményét.