Covid-19 - Oltási kisokos

Egészség2021. márc. 16.Növekedés.hu

Nagyon kevés még a tapasztalat, így a biztos tudás is a koronavírus elleni oltóanyagokról, hiszen ezeket alig néhány hónapja használják nagy tömegben, a klinikai vizsgálatokban csak néhány ezer vagy tízezer emberen tesztelték a vakcinákat. Magát a vírust is csak 2019 végén azonosították. Sok tehát még a nyitott kérdés, de ezeket is sorra vesszük az alábbi összeállításunkban, amit folyamatosan bővítünk és aktualizálunk.

Terjesztheti-e a fertőzést, aki be van oltva?

Egyelőre nem tudni, mert az oltóanyagokat nem tesztelték erre. Ezért kell az óvintézkedésekkel élniük - maszkot viselni, másoktól távolságot tartani és betartani a higiénés szabályokat – azoknak is, akik már megkapták az oltást.

Biztosan nem betegszik meg, aki kapott Covid-ellenes védőoltást?

Nincs egyértelmű válasz a kérdésre. Amikor egy oltóanyag százalékos hatékonyságáról beszélnek, például azt mondják, hogy 95 százalékos a hatékonysága, az a placebócsoporthoz képesti relatív előnyt jelenti. Azt, hogy azonos létszámú oltott és oltatlan csoportot feltételezve, az oltott csoportban a placebóhoz képest mennyivel kevesebb ember betegszik meg. Egy olyan helyzetben, amelyben oltatlanul 100 ember betegedne meg, oltással csak 5 beteg várható. Az oltás az eddigi vizsgálatok alapján tehát nagy arányban véd a fertőzés ellen, és arra is esélyt ad, hogy az esetleges fertőzés tünetmentesen zajlik le, nem alakul ki betegség, vagy legalábbis annak nem a súlyos lefolyású változata. Az immunrendszer ugyanis tudni fogja, hogyan védekezzen, mert az oltás erre „megtanította”.

Miért kell két adag oltás, miért nem elég egy?

A vakcinák úgy fejtik ki védő hatásukat a fertőzéssel szemben, hogy „érzékenyítik” a vírusra, ez esetben a SARS-CoV-2-re. Az oltóanyag típusától függően a bejuttatott vírusrész vagy teljes elölt vírus speciális részevel, az antigénjeivel szemben kezd el a szervezet antitesteket termelni. A két adagos oltóanyagoknál két dózis után termelődik megfelelő mennyiségű antitest.
A vizsgálatok szerint ugyan már az első oltás is legalább 50 százalék körüli védelmet biztosít a fertőzéssel szemben, de nem biztosítja a maximális hatékonyságot. Ez csak a második oltás után körülbelül egy héttel alakul ki.

Örökre védve lesz a koronavírus ellen, aki most megkapja az oltást?

Valószínűleg nem, a most forgalomban lévő vakcinák esetében nagy valószínűséggel szükség lesz emlékeztető oltásokra, de azt nem tudni, milyen időközönként. Egyelőre azt sem lehet tudni, meddig ad védettséget az oltás.

Mi van, ha valaki úgy kap oltást, hogy éppen fertőzött, de nincs tünete?

Semmi nem történik. Ezért sem kell az oltás előtt sem antigén gyorsteszt vagy PCR vizsgálat, sem pedig szerológiai vizsgálat az akut vagy a korábbi fertőzés kimutatására.

Kell-e/szabad-e oltani azokat, akik már bizonyítottan átestek a fertőzésen?

Mindkét kérdésre igen a válasz. Az igazolt Covid-19 fertőzés után 3 hónappal lehet oltani. Mivel pedig a lezajlott fertőzés nyomán kialakuló immunválasz a Covid-19 esetében nem olyan tartós és erős, mint más fertőzéseknél, mindenképpen indokolt a védőoltás azoknak is, akik már átestek a fertőzésen. A védőoltás ugyanis hatékonyabb és várhatóan tartósabb védelmet biztosít.

Mi az oka annak, hogy újra megfertőződhet, aki egyszer már átesett a betegségen?

Több eset is igazolja, hogy sajnos azok is megkaphatják ismét a koronavírus-fertőzést, aki egyszer már igazoltan átestek rajta. A kutatók szerint az ok egyrészt a szervezet ellenanyag-szintjének és ezzel a fertőzéssel szembeni immunitás csökkenésében keresendő. Másrészt a mutánsokban, a módosult vírusvariánsok ugyanis könnyebben áttörhetik a védelmi vonalakat.

Honnan lehet tudni, hogy kialakult-e az oltást vagy a fertőzést követően a kellő immunitás?

Ez, ahogyan a többi fertőző megbetegedésnél alkalmazott vakcinánál, alapesetben akkor derül(ne) ki, amikor a szervezet találkozik a vírussal. Ez a találkozás azonban abszolút „csendben” is végbemehet, anélkül, hogy tudomást szereznénk róla. A Covid-19 esetében ugyanakkor léteznek az ellenanyag-szint mérésére szolgáló tesztek, ezeket a PCR- és egyéb tesztekhez hasonlóan a magánszolgáltatóknál pénzért el lehet végeztetni.

Védenek-e a jelenleg használt oltások a vírusmutációk ellen?

Ezzel kapcsolatban folynak a vizsgálatok, eddig sok pozitív hír érkezett.

Akinél súlyos szövődmény lépett fel az első oltás után, megkaphatja-e a másodikat?

Nem.

Az oltóanyagok működéséről és kockázatairól itt olvashat 
A Covid-vakcinákkal kapcsolatos alapinformációkat itt találja
A Magyarországon elérhető oltóanyagokról információk egy táblázatban
Arról, mitől függ, hogyan reagál az oltásra, itt olvashat
Azt, hogy hol jelentheti be az oltási mellékhatást, itt találja