Így kell adóznia, ha bérbe adja ingatlanát!

NAV Infotár2018. okt 18.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Az utóbbi években egyre több magánszemély adja ki lakását, házát, nem kevesen eleve e szándékból – kvázi befektetésként – veszik meg a szóban forgó ingatlant. És szedik be azután – általában havonta – a bérlet díjat. Ami jövedelemnek számít, ezért azután adózni kell. Két módon róhatja le adófizetési kötelezettségét a magánszemély. Kérhet adószámot a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) – az idén a 18T101-es lapon. De adószám nélkül is bérbe adhatja ingatlanát – akár rövidebb, akár hosszabb távra – az a magánszemély, aki más tevékenysége kapcsán sem egyéni vállalkozó, tevékenysége áfa-mentes, nem köteles kiváltani közösségi adószámot és a bérlője nem kér tőle számlát.

A magánszemély ingatlan-bérbeadásból befolyt jövedelme önálló tevékenységből származónak számít, az az összevont adóalap részeként adózik – a 2018-as év után 15 százalékos kulccsal.
Kétféleképpen lehet megállapítani a bérbeadás bevételéből származó jövedelmet. Egyrészt 10 százalékos költséghányaddal, ami azt jelenti, hogy jövedelemként a bevétel 90 százalékát kell figyelembe venni, s ennek a 15 százaléka a személyi jövedelemadó (szja). Másrészt tételes költségelszámolással, ahol a jövedelem a bevétel csökkentve a közvetlen, igazolt költségekkel

– az így kijött egyenleget kell a 15 százalékos kulccsal leadózni.

Kevésbé ismert, hogy ha valaki magánszemélynek adja ki az ingatlanát, akkor negyedévenként adóelőleget kell fizetnie, a negyedéves jövedelem 15 százalékának megfelelő összeget, a negyedévet követő hónap 12. napjáig. Ha nem magánszemélynek adjuk ki a lakásunkat, vagy a házunkat, akkor az adóelőleget a bérlő (kifizető) állapítja meg, vonja le, vallja be és fizeti meg. Fontos tudni, hogy magánszemélynek az ingatlan bérbeadásából származó jövedelméről az éves – a következő év május 20-áig benyújtandó – szja-bevallásában kell elszámolnia. Bár a NAV minden évben bevallási tervezetet készít azoknak, akik jövedelméről adatokkal rendelkezik, mivel az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem nem ismert előtte, a bérbeadónak ki kell egészítenie a tervezetet vagy – tervezet hiányában – önállóan kell benyújtania az szja-bevallását. Azzal is érdemes ugyanakkor tisztában lenni, hogy mivel rendszeres bevételszerző tevékenységről van szó, a lakását, házát bérbeadó az általános forgalmi adó (áfa) alanya lesz, még akkor is, ha nem kér adószámot.

Más kérdés, hogy az ingatlan-bérbeadás az áfa szempontjából adómentes szolgáltatásnak minősül.

Ez azt jelenti, hogy a bérbeadónak a bevételéről elég bizonylatot adnia a bérlőnek, nem kell áfát felszámítania és fizetnie, igaz, adólevonási jog sem illeti meg – így például nem vonhatja le az ingatlanba vásárolt berendezési tárgyak áfáját. Persze a bérbeadó magánszemély választhatja az áfa-kötelezettséget. Azaz kérhet adószámot, a bevételről adhat számlát vagy nyugtát a bérlőnek, felszámíthat és fizethet áfát, és ez esetben megilleti az adólevonási jog – s ez esetben már levonhatja le az ingatlanba vásárolt berendezési tárgyak áfáját.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.