ÖT DOLOG, AMELYET TUDNIA KELL, HA UNIÓS PÉNZHEZ AKAR JUTNI

Pályázatok2018. ápr 10.Növekedés.hu

Pénzt szeretne valamilyen elképzelése megvalósításához? Ha európai uniós forrásban gondolkozik, a következőket érdemes észben tartania.

1. A források kimerülése

Bár kétségtelen, hogy a pályázati felhívások döntő többségét 2017 március végéig kiírták (melynek elérésére meglehetősen komoly motivációs rendszert épített fel a Miniszterelnökség) még mindig vannak nyitott lehetőségek. Természetesen ma már nem számíthatunk arra, hogy minden fejlesztési elképzelésünkhöz pályázati finanszírozást fogunk tudni találni, de informatikai-, energetikai-, munkavállalói képzési területen állnak még rendelkezésre források. A legutóbbi statisztikai adatok szerint az április első hetében kihirdetett támogatói döntésekkel együtt
az ország számára rendelkezésre álló források csaknem 95%-át lekötötték már, ami szintén jelzi, hogy a lehetőségek egyre szűkülnek.

2. Kombinált pályázati konstrukciók

A 2014-2020-as európai uniós költségvetési időszak egyik nagy újdonsága volt a vállalkozások számára a kombinált pályázatok megjelenése, melyek egyszerre nyújtottak klasszikus vissza nem térítendő támogatást és nagyon kedvezményes kamatozású (néhány esetben 0 százalékos) kölcsönt visszatérítendő támogatásként. Ezek a kombinált pályázati felhívások minden területen elérhetővé váltak, a klasszikus eszközbeszerzési pályázatoktól kezdve, a kutatás-fejlesztési kiírásokon keresztül egészen az informatikai és energetikai felhívásokig. Kezdetben erős szkepticizmus fogadta ezeket az újfajta lehetőségeket, ám mára már nagy népszerűségnek örvendenek. A következő EU-s költségvetési időszakban (2021-2027) egyértelműen még nagyobb szerepet fognak kapni, így érdemes készülni az ilyen módon kiírásra kerülő új pályázatokra.

3. Pest megye reménykedhet, de nem azonnal

Évek óta létező probléma, hogy a Pest megyében működő vállalkozások jóval kevesebb pályázati lehetőségen jogosultak indulni, mint az úgynevezett konvergencia régióban működő társaik, mivel a Közép-Magyarországi régió (Budapest és Pest megye) fejlettségi szintjéből fakadóan jelentősen kevesebb uniós forrásra jogosult. Ez különösen azért érinti hátrányosan a pest megyei cégeket, mivel a térségben nagy különbségek vannak a fejlettségi szintek között és pl. Az Ipoly völgye vagy a Cegléd-Nagykőrös tengely nem fejlettebb, mint a szomszédos Nógrád, vagy Bács-Kiskun megyék. A Nemzetgazdasági Minisztérium az elmúlt években
ennek az egyenlőtlenségnek ellensúlyozására hozott létre 80 milliárd Ft-os kerettel egy olyan „alapot” melyből pest megyei fejlesztések támogathatók (a telephelyfejlesztésektől az óvodafelújításokig). 
Vannak olyan irányú törekvések, melyek szerint a jövőben Pest megye külön váljon Budapesttől, ezzel kedvezőbb helyzetet teremtve az EU-s források eléréséhez, ennek megvalósítása azonban csak hosszú folyamatot követően reális.

4. Közbeszerzés

Sok korábban sikeresen pályázó vállalkozás számára jelentett váratlan nehézséget a közbeszerzési törvény módosítása 2015-ben, mely szerint vállalkozások számára is kötelező közbeszerzési eljárás lefolytatása 40 millió Ft-ot meghaladó támogatással rendelkező projekt esetében, függetlenül a támogatási intenzitástól. Ezzel az adminisztratív feladattal a projektek megvalósítása a korábbiakhoz képest néhány hónappal több időt vesz igénybe. Emiatt mindenképp érdemes kalkulálni a megvalósítási időszak és az adminisztratív teendők megnövekedésével olyan projektek esetében, ahol a támogatási összeg meghaladja a 40 millió Ft-ot és nem kombinált felhívásról beszélünk, ugyanis azok a pályázatok kivételt képeznek, nem tartoznak a közbeszerzési kötelezettség hatálya alá.

5. IPAR 4.0

A negyedik ipari forradalom már jelen idő, melyre a hazai vállalkozásoknak is felkészülten kell reagálni és ideális esetben a lehető leggyorsabban alkalmazkodni a versenyképesség megőrzése, növelése érdekében. Éppen ezek miatt a pályázatok döntő többségében előnyként, néhány esetben konkrét elvárásként jelenik meg, ha a projekt valamilyen szinten tartalmaz IPAR 4.0 elemeket.
Itt legfőképp a digitalizációra, automatizációra, illetve vállalat- és termelésirányítási rendszerek alkalmazására érdemes gondolni. 
Ez a trend a jövőben tovább fog erősödni, mivel a versenyképesség növelésének egyik fontos mozgatórugójáról beszélünk, melyet pályázati források is támogatnak/támogatni fognak. Andorka Miklós Mapi Zrt.

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.