ÖT DOLOG, AMELYET TUDNIA KELL, HA UNIÓS PÉNZHEZ AKAR JUTNI

Pályázatok2018. ápr 10.Növekedés.hu

Pénzt szeretne valamilyen elképzelése megvalósításához? Ha európai uniós forrásban gondolkozik, a következőket érdemes észben tartania.

1. A források kimerülése

Bár kétségtelen, hogy a pályázati felhívások döntő többségét 2017 március végéig kiírták (melynek elérésére meglehetősen komoly motivációs rendszert épített fel a Miniszterelnökség) még mindig vannak nyitott lehetőségek. Természetesen ma már nem számíthatunk arra, hogy minden fejlesztési elképzelésünkhöz pályázati finanszírozást fogunk tudni találni, de informatikai-, energetikai-, munkavállalói képzési területen állnak még rendelkezésre források. A legutóbbi statisztikai adatok szerint az április első hetében kihirdetett támogatói döntésekkel együtt
az ország számára rendelkezésre álló források csaknem 95%-át lekötötték már, ami szintén jelzi, hogy a lehetőségek egyre szűkülnek.

2. Kombinált pályázati konstrukciók

A 2014-2020-as európai uniós költségvetési időszak egyik nagy újdonsága volt a vállalkozások számára a kombinált pályázatok megjelenése, melyek egyszerre nyújtottak klasszikus vissza nem térítendő támogatást és nagyon kedvezményes kamatozású (néhány esetben 0 százalékos) kölcsönt visszatérítendő támogatásként. Ezek a kombinált pályázati felhívások minden területen elérhetővé váltak, a klasszikus eszközbeszerzési pályázatoktól kezdve, a kutatás-fejlesztési kiírásokon keresztül egészen az informatikai és energetikai felhívásokig. Kezdetben erős szkepticizmus fogadta ezeket az újfajta lehetőségeket, ám mára már nagy népszerűségnek örvendenek. A következő EU-s költségvetési időszakban (2021-2027) egyértelműen még nagyobb szerepet fognak kapni, így érdemes készülni az ilyen módon kiírásra kerülő új pályázatokra.

3. Pest megye reménykedhet, de nem azonnal

Évek óta létező probléma, hogy a Pest megyében működő vállalkozások jóval kevesebb pályázati lehetőségen jogosultak indulni, mint az úgynevezett konvergencia régióban működő társaik, mivel a Közép-Magyarországi régió (Budapest és Pest megye) fejlettségi szintjéből fakadóan jelentősen kevesebb uniós forrásra jogosult. Ez különösen azért érinti hátrányosan a pest megyei cégeket, mivel a térségben nagy különbségek vannak a fejlettségi szintek között és pl. Az Ipoly völgye vagy a Cegléd-Nagykőrös tengely nem fejlettebb, mint a szomszédos Nógrád, vagy Bács-Kiskun megyék. A Nemzetgazdasági Minisztérium az elmúlt években
ennek az egyenlőtlenségnek ellensúlyozására hozott létre 80 milliárd Ft-os kerettel egy olyan „alapot” melyből pest megyei fejlesztések támogathatók (a telephelyfejlesztésektől az óvodafelújításokig). 
Vannak olyan irányú törekvések, melyek szerint a jövőben Pest megye külön váljon Budapesttől, ezzel kedvezőbb helyzetet teremtve az EU-s források eléréséhez, ennek megvalósítása azonban csak hosszú folyamatot követően reális.

4. Közbeszerzés

Sok korábban sikeresen pályázó vállalkozás számára jelentett váratlan nehézséget a közbeszerzési törvény módosítása 2015-ben, mely szerint vállalkozások számára is kötelező közbeszerzési eljárás lefolytatása 40 millió Ft-ot meghaladó támogatással rendelkező projekt esetében, függetlenül a támogatási intenzitástól. Ezzel az adminisztratív feladattal a projektek megvalósítása a korábbiakhoz képest néhány hónappal több időt vesz igénybe. Emiatt mindenképp érdemes kalkulálni a megvalósítási időszak és az adminisztratív teendők megnövekedésével olyan projektek esetében, ahol a támogatási összeg meghaladja a 40 millió Ft-ot és nem kombinált felhívásról beszélünk, ugyanis azok a pályázatok kivételt képeznek, nem tartoznak a közbeszerzési kötelezettség hatálya alá.

5. IPAR 4.0

A negyedik ipari forradalom már jelen idő, melyre a hazai vállalkozásoknak is felkészülten kell reagálni és ideális esetben a lehető leggyorsabban alkalmazkodni a versenyképesség megőrzése, növelése érdekében. Éppen ezek miatt a pályázatok döntő többségében előnyként, néhány esetben konkrét elvárásként jelenik meg, ha a projekt valamilyen szinten tartalmaz IPAR 4.0 elemeket.
Itt legfőképp a digitalizációra, automatizációra, illetve vállalat- és termelésirányítási rendszerek alkalmazására érdemes gondolni. 
Ez a trend a jövőben tovább fog erősödni, mivel a versenyképesség növelésének egyik fontos mozgatórugójáról beszélünk, melyet pályázati források is támogatnak/támogatni fognak. Andorka Miklós Mapi Zrt.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.