A Hiventures tavaly közel 14 milliárd forint tőkét helyezett ki

Pénzügy2021. feb. 23.MTI

Az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures Zrt. kockázati tőkealap-kezelő 2020-ban közel 14 milliárd forint tőkekihelyezést valósított meg, ezzel fennállása óta összesen 38 milliárd forintot folyósított - tájékoztatta az MTI-t a kockázati tőkealap-kezelő.

A társaság portfoliójában mára 350 cég található - jegyezték meg a közleményben.

A tőkebevonásban részesült cégek tavaly a krízishelyzet ellenére is jól teljesítettek, mintegy 30 milliárd forint árbevételt termeltek és közel 2000 főnek biztosítanak munkahelyet.

Míg a nemzetgazdasági növekedésről szóló előrejelzések azt mutatják, hogy a járvány miatt tavaly az export 9 százalékkal esett vissza, a Hiventures portfoliójába tartozó cégek export árbevételüket csak a startup üzletágat tekintve is 55 százalékkal, 3,4 milliárd forintra növelték - tették hozzá.

A közlemény szerint a Hiventures portfoliójában tőkebevonásban részesült vállalkozások eddig 20 milliárd forint értékben jutottak további forráshoz, banki hitel vagy társbefektetők által nyújtott tőkefinanszírozás formájában. Egy-egy projekt esetében a Hiventures akár 30-40-50 százalékos arányú tőkefinanszírozással is a vállalatok mellé tud állni.

A startupok legnagyobb árbevétellel bíró elitklubjában olyan vállalkozások szerepeltek 2020-ban, mint a JayStack Services Zrt., a Webshippy Magyarország Kft., a Post For Rent, az Adalékmentesen Kft. vagy éppen a StyleHub Ecommerce Kft. Többségük technológiai irányultságú cég, még akkor is, ha más-más szektorokban, például a big data, logisztika, e-kereskedelem, social media vagy a hagyományosabbnak számító élelmiszeripar területén tevékenykednek - részletezték.

A kockázati tőkealap-kezelő jelenleg 3200 beérkezett jelentkezést tárgyal, amelyek közül 400-nál is több ügylet van már túl az első körös pozitív döntésen.

A Hiventures 2017 februárja óta fektet be Magyarországon kezdeti és érettebb fázisú startupokba, bő egy évvel ezelőtt pedig elindította a kkv-kat, majd tavaly a nagyvállalatokat célzó finanszírozási programjait is. Azt is hozzátették, hogy a tőketársaság célja valamennyi vállalkozói életszakaszban, ötletfázistól egészen a nemzetközi terjeszkedésig biztosítani finanszírozási programokat a hazai cégek számára.