Az Erste Csoport az egyik alapítója az ENSZ pénzügyi egészséget célzó új kezdeményezésének

Pénzügy2021. dec. 6.Növekedés.hu

Az Erste Csoport alapítóként csatlakozott ahhoz az ENSZ-kezdeményezéshez, amelynek célja a pénzügyekhez való általános hozzáférést biztosító, az ügyfelek pénzügyi egészségét támogató bankszektor kialakulásának elősegítése. Az Erste számára ez az elkötelezettség azt jelenti, hogy a bankcsoport további erőfeszítéseket tesz azért, hogy segítsen megőrizni ügyfelei pénzügyi egészségét. Ennek érdekében a pénzintézet befektetéseket tervez a munkaerő és a technológia terén.

  • Világszerte 28 bank csatlakozott az élenjárók csoportjához azzal, hogy aláírták a felelősségteljes bankolás, valamint a pénzügyi egészség, és a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés előmozdításával kapcsolatos elkötelezettség alapelveiről szóló dokumentumot (Principles for Responsible Banking’s Commitment to Financial Health and Inclusion).
  • Az Erste Csoport a kelet-közép-európai bankok közül egyedüliként csatlakozott a kezdeményezéshez.

Az Erste Csoport minden piacán széles kínálattal rendelkezik a social banking, a pénzügyi edukáció, és a hátrányos helyzetűek hozzáférésének elősegítése terén. A bankcsoport a dokumentum aláírásától számított 18 hónapon belül konkrét célokat fogalmaz meg, majd ezt követően évente ad ki jelentést ezek megvalósulásáról. Összesen 28 pénzintézet csatlakozott az ENSZ-kezdeményezéshez, közülük az Erste Csoport az egyetlen osztrák, illetve kelet-közép-európai bank.

Mindenkinek joga van a pénzügyi egészséghez. Ezért az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt fektetünk az emberekre és az ő jólétükre tevékenységeink során. Azzal, hogy alapító tagként csatlakoztunk ehhez a fontos ENSZ-kezdeményezéshez, újabb következetes lépést teszünk a régióban a kétszáz évvel ezelőtti alapításunkkor meghatározott elvek szellemében

– közölte Bernd Spalt, az Erste Csoport vezérigazgatója.

Legyőzni egy globális kihívást

Világszerte mintegy 1,7 milliárd felnőtt nem rendelkezik bankszámlával, vagyis nem tudnak befektetni vagy hitelt felvenni, nincs hozzáférésük a banki szolgáltatásokhoz.

Az Erste Csoport becslése szerint Kelet-Közép-Európában mintegy 14 millióan élnek a szegénység veszélyének árnyékában.

A szegénység vagy nehéz anyagi helyzet számos formát ölthet: például, ha az embernek nincs elegendő pénze sürgős, rövid távú kiadások fedezésére vagy csak korlátozott anyagi eszközökkel rendelkezik fűtésre, élelmiszerre. A koronavírus-járvány által tovább erősített egyenlőtlenségek felszámolásáért folytatott küzdelemben létfontosságú, hogy lépéseket tegyünk minden ember pénzügyi egészségének érdekében. A dokumentumot aláíró bankoknak 18 hónap áll rendelkezésére, hogy konkrét célokat tűzzenek ki. Az általuk végrehajtott intézkedések célja, hogy a bankszektor a lehető legtöbbet tegyen az ügyfelek pénzügyi egészségének támogatása érdekében.

Erős alapokra, pénzügyi egészségre építenek

Az Erste Csoport már jövőre erőteljesebben kíván fókuszálni ügyfeleinek pénzügyi egészségére minden piacán. A bankcsoport erős alapokra építhet ezzel a célkitűzésével kapcsolatban, hiszen a pénzügyi képzettséget célzó kezdeményezései már több százezer embert értek el Ausztriában és a kelet-közép-európai régióban. A pénzügyi képzettséggel kapcsolatos kezdeményezések mindegyike ingyenes, melyeket az Erste külső szakértőkkel együttműködve dolgozott ki a függetlenség és a minőség biztosítása érdekében. A pénzügyi hozzáférés elősegítését célzó projektek, például az osztrák Zweite Sparkasse további támogatást nyújtanak az ügyfelek számára, ami lehetővé teszi számukra, hogy hosszú távra rendbe tegyék pénzügyi helyzetüket. 2006-os alapítása óta a Zweite Sparkasse Ausztriában mintegy 15 ezer embernek segített leküzdeni a pénzügyi nehézségeket. Emellett az Erste Social Banking személyre szabott, megfizethető pénzügyi megoldásokat kínál pénzügyi és üzleti edukáció, valamint mentorálás mellett annak érdekében, hogy felruházza ügyfeleit a jólét felépítéséhez szükséges készségekkel. Az elmúlt évek során az Erste Csoport 400 millió euró értékben biztosított finanszírozást ezzel a céllal, amellyel 6000 vállalkozó első lépeseit, emellett 700 társadalmi szervezet tevékenységét, és 8000 háztáji gazdálkodó mezőgazdasági munkáját segítette.