2023-ra klímasemleges lehet az Erste - Csatlakozik az ENSZ Net-Zero Banking Alliance kezdeményezéshez

Hírek2021. nov. 2.Növekedés.hu

Az Erste Csoport csatlakozik az ENSZ Net-Zero Banking Alliance kezdeményezéshez - jelentette be a bankcsoport közleményében, melyben tájékoztatnak arról is, hogy aláírják az ENSZ felelős banki tevékenység irányelveiről szóló okmányát. Az Erste Csoport már 2023-tól klímasemleges működést tervez.

Az Erste Csoport az első osztrák és kelet-közép-európai bank, amely csatlakozik az ENSZ Net-Zero Banking Alliance (nettó nulla kibocsátású banki tevékenységet célzó szövetség; NZBA) kezdeményezéséhez. Ezzel a bankcsoport vállalja, hogy hitelezési és befektetési tevekénységét legkésőbb 2050-ig harmonizálja a nulla kibocsátási irányelvekkel.

A Net-Zero Banking Alliance mellett az Erste Csoport az ENSZ Környezetvédelmi Programjának Pénzügyi Kezdeményezéséhez (UN Environmental Program Financial Initiative; UNEP FI) is csatlakozik és aláírja az ENSZ felelős banki tevékenység irányelveiről szóló okmányát is (Principles for Responsible Banking). Ezekkel a lépésekkel az Erste Csoport újabb mérföldkövet lép át fenntarthatósági politikájában és tevékenységében, miután korábban 2021 folyamán új szénfelhasználási irányelvet fogadott el, csatlakozott az EU Zöld Kibocsátási Vállalásához (Green Consumption Pledge) és a Partnership for Carbon Accounting Financials (PCAF) kezdeményezéséhez.

Az Erste Csoport a saját működését tekintve már 2023-ban klímasemleges működést tervez.

Az első félévben és most a harmadik negyedévben elért erőteljes működési eredmény olyan kényelmes helyzetet teremtett, hogy minden energiánkat fontos stratégiai kezdeményezéseknek tudjuk szentelni a fenntarthatóság területén

– közölte Bernd Spalt, az Erste Csoport vezérigazgatója.

Az, hogy az ENSZ égisze alatt folyó programban egyesítjük erőinket más jelentős intézményekkel, segítségünkre lesz a zöldebb jövő elérését, a kibocsátás csökkentését és a pénzügyi egészség megvalósítását célzó erőfeszítéseink megvalósításában. Ezek a kezdeményezések erősítik az együttműködést a pénzügyi szektoron belül, de az ügyfeleink és közöttünk is. Tovább haladunk az úton, hogy még fenntarthatóbb bankká váljunk - és ezen a téren mi vagyunk az úttörők

– tette hozzá.

Mindent összevetve az Erste Csoport a teljes hitelállományát tekintve alacsony, mindössze valamivel 1 százalék feletti olyan kitettséggel rendelkezik, amelyben kibocsátás-intenzív iparágak, például szénalapú energiatermelés, távfűtés, betongyártás, állattartás, és hulladékfeldolgozás szerepel. Az Erste Csoportnak jó a kiindulópontja ahhoz, hogy teljesítse a nettó nulla kibocsátásra vonatkozó vállalását: finanszírozott kibocsátási intenzitása mindössze eurónként 100 CO2e (szén-dioxid egyenérték) alatt marad, ami jól tükrözi a hitelállományának kiegyensúlyozott regionális és ágazati megoszlását.

Világos kötelezettségvállalás a nettó zéró felé vezető úton

Harminchat országból összesen több, mint 80 bank vesz részt a Net-Zero Banking Alliance kezdeményezésben.

A tagbankok összesített mérlegfőösszege közel 64 billió dollárt tesz ki, a szövetség így a világ banki eszközeinek mintegy 40 százalékát képviseli. A szövetség tagjai vállalják, hogy 2030-ig (vagy előbb) elérendő forgatókönyv-alapú átmeneti kibocsátáscsökkentési célkitűzéseket tesznek a legnagyobb környezeti hatást kiváltó, vagyis az üvegházhatást legintenzívebben erősítő és a legnagyobb kibocsátással rendelkező ágazatokra vonatkozóan.

Emellett, szigorú szabályok vonatkoznak a kibocsátással és a kibocsátás-intenzitással kapcsolatos éves beszámolási kötelezettségre, valamint a program előrehaladásával kapcsolatos információk közlésére az igazgatósági szinten áttekintett átalakulási stratégia alapján.

Az Erste Csoport vállalja, hogy kezdeti célkitűzéseket jelöl ki 18 hónapon belül (első ízben a 2022. évi fenntarthatósági jelentésben) a rendelkezésre álló legkomolyabb, tudomány-alapú irányelvek alapján, majd az éves jelentésben közzéteszi a célkitűzéseket.

Ígéretes kilátások a kelet-közép-európai régióban

Az elmúlt negyedévben az Erste Csoport kelet-közép-európai elsődleges piacain a 2021-es gazdasági növekedési kilátások tovább javultak, ezúttal a 3 és 7 százalék közötti mértékekből 3,3 és 7,5 százalék közé. Az egyéb gazdasági mutatók alakulása változhat az egyes országok között, összefüggésben a koronavírussal kapcsolatban hozott hatósági intézkedésekkel, illetve az állami támogatások esetleges kivezetésével.

A munkanélküliségi ráták várhatóan csekély mértékben emelkednek, de Csehország és Magyarország várhatóan a legalacsonyabbak között lesz az EU-n belül.

Az infláció minden földrajzi területen nőni fog az előrejelzések szerint. A legtöbb országban a fenntartható versenykésesség ismét kedvező folyó fizetési mérleg-egyenleget eredményezhet. A költségvetési helyzet is várhatóan javul a 2020-ban kialakult komoly deficitek után.

Annak az ambiciózus tervének részeként, hogy 2050-re Európa az első klímasemleges földrésszé váljon, az Európai Unió 2021. júliusában javaslatcsomagot fogadott el, amely lehetővé teszi az üvegházhatású gázok nettó kibocsátásának legalább 55 százalékos csökkentését 2030-ig (az 1990-es szinthez képest). E célkitűzés eléréséhez jelentős mértékű beruházásokra van szükség a gazdaság egészében. Az EU Helyreállítási Alap jelentős forrásokat bocsát a kelet-közép-európai államok rendelkezésére, amelynek mértéke a GDP arányában cseh 3,3 százaléktól a román és horvát 13 százalékig terjed. A kelet-közép-európai régióban az összeg 52 százalékát zöld beruházásokra irányozták elő, míg az eurózónában 43 százalék ez az arány.