Az UniCredit csatlakozik az ENSZ által létrehozott Net-Zero Banking Alliance-hez

Pénzügy2021. okt. 20.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Az éghajlatpozitív jövő iránti elkötelezettségével összhangban az UniCredit csatlakozik a Net-Zero Banking Alliance (NZBA) nevű, az ENSZ által létrehozott bankszövetséghez, melynek tagjai elkötelezték magukat amellett, hogy – összhangban a párizsi klímaegyezményben meghatározott célokkal – hitelezési és befektetési portfóliójukat 2050-ig vagy korábban nulla kibocsátásúvá alakítják.

A globális banki eszközök több mint egyharmadát képviselő szövetség 35 országból 76 taggal és 54 billió dollár összvagyonnal döntő lépést jelent a pénzügyi szektor éghajlatvédelmi célú mozgósításában. A szövetség elismeri a bankok létfontosságú szerepét a reálgazdaság nettó nulla kibocsátásra való globális átállásának támogatásában, ami magában foglalja mind a működési, mind a tulajdonítható kibocsátásokat, beleértve a Scope 3 kibocsátásokat is.

A szövetség tagjai vállalják, hogy:

  • forgatókönyv-alapú átmeneti célokat határoznak meg 2030-ra vagy hamarabb a kiemelt ágazatokban;
  • prioritásként kezelik a legjelentősebb hatást gyakorló területeket, azaz a legintenzívebb üvegházhatású gázokat kibocsátó ágazatokat;
  • évente közzéteszik a kibocsátásokat és a kibocsátási intenzitást;
  • figyelembe veszik a rendelkezésre álló legjobb tudományos eredményeket;
  • az aláírástól számított 18 hónapon belül első célérték(ek) tűznek ki, és ezt követően éves jelentéseket készítenek;
  • az igazgatótanácsi szinten felülvizsgált átállási stratégia alapján elért eredményeket is közzé teszik.

Az NZBA-t az ENSZ Környezetvédelmi Programjának pénzügyi kezdeményezése keltette életre, ami a Glasgow Financial Alliance for Net Zero banki eleme; elnöke Mark Carney, az ENSZ éghajlat-politikai és pénzügyi különmegbízottja a COP 26 előtt.

Az UniCredit büszke arra, hogy csatlakozhat a bankszektorhoz a közös erőfeszítésekben, hogy 2050-re elérjék a nettó nulla kibocsátást. A pénzügyi intézet arra törekszik, hogy együttműködjön ügyfeleivel, támogassa őket az átállási terveikben, és felgyorsítsa az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedéseket. Az ESG-stratégia további részleteit a bankcsoport a következő befektetői napon hozza nyilvánosságra, az új üzleti terv részeként.

Andrea Orcel, az UniCredit Csoport vezérigazgatója így nyilatkozott:

Az UniCredit büszke arra, hogy csatlakozott a Net-Zero Banking Alliance-hez, és elkötelezi magát amellett, hogy a hitelezési és befektetési portfóliót 2050-ig nettó nulla kibocsátásra hangolja. Ez egy fontos pillanat a fenntarthatóbb jövő felé vezető utunkon, és szükséges lépés ahhoz, hogy erre összpontosítsuk figyelmünket, és jelentős előrelépést érjünk el ezen a területen.

"Azért vagyunk, hogy támogassuk ügyfeleinket az előttük álló kihívásokban, ami magában foglalja az iparágak változó világhoz való alkalmazkodását is. Rövid távon ez azt jelenti, hogy olyan vállalatokkal dolgozunk együtt, amelyek még csak a fenntarthatóság felé vezető út elején járnak. Ezt akkor – és csak akkor – fogjuk megtenni, ha úgy gondoljuk, hogy ez az út reális és végső soron minden érdekelt fél számára – beleértve a környezetet is – előnyös. Ellenkező esetben felelőtlenség lenne, és ellentétes az ügyfeleink és partnereink érdekeivel, valamint az európai társadalmak megerősítése iránti elkötelezettségünkkel."

Arra összpontosítunk, hogy a zöldenergiára való átmenetet pozitív és fenntartható módon valósítsuk meg, amely a lehető legkevesebb kárt okozza a bolygónak és az embereknek. A Net-Zero Banking Alliance aláírásával elköteleztük magunkat amellett, hogy segítjük a társadalmat ebben a változásban. Ez nem megy egyik napról a másikra, de úgy vélem, hogy 2050 a megfelelő cél az ágazatunk számára, amely mellett elkötelezzük magunkat – már várom az elkövetkező változásokat.