Deloitte: további konszolidáció várható a biztosítói piacon

Pénzügy2022. feb. 14.HP

A 2020-as megtorpanás 2021-re visszapattanni látszik. A 2021 harmadik negyedéves adatok alapján a legjelentősebb piacokon ismét növekedés figyelhető meg a biztosítói díjakban. A közép-kelet-európai régiós biztosítói piac továbbra is meglehetősen fragmentált. Emiatt további piaci konszolidáció várható – hangzott el a Deloitte online sajtótájékoztatóján.

A 2019 végéig tapasztalt gazdasági növekedést jelentősen megakasztotta a koronavírus-járvány 2020-ban.

A régió azonban ellenállóbbnak bizonyult az előzetes várakozásoknál és 2021-ben újra növekedési pályára állt – mutattak rá a Deloitte szakemberei.

Reál GDP növekedés a KKE régióban (2019–2021E, százalék)

Forrás: Deloitte

Devizák

A 2019-2020-as években a legjelentősebb eurózónán kívüli régiós országokban a helyi pénznemek gyengülése volt megfigyelhető az euróhoz képest. Ez az euróban kifejezett piacméretre csökkenő hatással volt.

Árfolyamváltozás a nem eurózóna országokban (2019–2021E, 2017-es bázishoz viszonyítva)


Forrás: Deloitte

Díjelőírások és kárráfordítások alakulása

A pandémia hatására a korábbi növekedő trend megállt a biztosítási piacon, 2019-hez képest pillanatnyi visszaesés volt tapasztalható 2020-ban.

Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a kárráfordítások is jelentősen csökkentek javuló kárhányadot eredményezve – fejtették ki a Deloitte szakemberei.

Bruttó díjelőírások alakulása az élet és nem-élet szegmensben (2017 – 2020)


Forrás: Deloitte

Díjelőírások alakulása országonként

A bruttó díjelőírások szintje a régió legtöbb országában csökkent 2019-ről 2020-ra, ugyanakkor a penetráció szinten maradt, vagy nőtt. Ez azt jelzi, hogy a biztosítási piacot általában kisebb sokk érte, mint a gazdaság egészét a régiós országokban

Bruttó díjelőírások alakulása országonként (2017-2020, millió EUR) 


Forrás: Deloitte

Díjelőírások alakulása országonként

A 2020-as megtorpanás azonban 2021-re visszapattanni látszik.

A 2021 harmadik negyedéves adatok alapján a legjelentősebb piacokon ismét növekedés figyelhető meg.

Bruttó díjelőírások alakulása a legnagyobb régiós piacokon (2018 Q3 – 2021 Q3, millió EUR) 


Forrás: Deloitte

Kárráfordítások alakulása országonként

A kárráfordítások szintje 2021 harmadik negyedévében szintén a legtöbb országban visszatért közel a pandémia előtti értékekre, ugyanakkor a visszakorrigálás kisebb mértékű volt a díjelőírások növekedésénél. Így a kárhányadok nem érték el a pandémia előtti mértéket.

Kárráfordítások alakulása országonként (2018 Q3 – 2021 Q3, millió EUR) 

Forrás: Deloitte

Biztosítási penetráció

Az alacsonyabb penetrációval rendelkező országokban a biztosítási szektor bővülése várható közép és hosszú távon. Közép-Kelet-Európa 2,4 százalékos penetrációja lényegesen elmarad a 7,9 százalékos uniós átlagtól.

A biztosítási penetráció és egy főre jutó GDP (2020)

Forrás: Deloitte

Biztosítótársaságok száma az egyes piacokon

A KKE régiós biztosítói piac továbbra is meglehetősen fragmentált. Emiatt további piaci konszolidáció várható.

A biztosítási társaságok számának megoszlása üzletág szerint 2020-ban

Forrás: Deloitte

Legnagyobb biztosító csoportok a régió egyes országaiban

További konszolidáció várható azokon a fragmentált piacokon, amelyeken a vezető biztosítói csoportok nem rendelkeznek stratégiai jelentőségű részesedéssel.

A vezető biztosító csoportok a régióban bruttó díjelőírás alapján (2020)

Forrás: Deloitte

A jelenlegi meglehetősen fragmentált KKE régiós biztosítási piacon számos kisebb, alacsony piaci részesedésű szereplő van, amelyek nem képesek a mérethatékony működésre. Az erősödő regulációs nyomás (IFRS17, SII) és a növekvő kárhányadok, további nyomást helyeznek a nem mérethatékony biztosítókra.

Ezt felismerve már egyes nagy régiós biztosító csoportok elkezdték eladni a nem kritikus részesedéseiket (például az Aegon), valamint mások (például a VIG) akvizíciókon keresztül törekednek minél nagyobb méretet elérni.

M&A aktivitás Magyarországon

Az elmúlt évek egyik legjelentősebb tranzakciója az Aegon magyarországi üzleteinek értékesítése volt a VIG számára, amely azonban jelenleg még jóváhagyás alatt áll – világítottak rá a Deloitte szakemberei.

Biztosítási piaci tranzakciók Magyarországon (2017-2021 szeptember)

Forrás: Deloitte

Változások a TOP10-ben

A 10 legnagyobb életbiztosító regionálisan ugyanaz maradt, mint 2019-ben, a rangsorban azonban változás történt: az NN a harmadik, míg az Uniqua a nyolcadik helyet szerezte meg, helyet cserélve a Generalival, illetve a Metlife-fal.

A 10 legnagyobb életbiztosító 2020-ban összesen 8 863 millió eurós GWP-vel rendelkezett, ami a teljes közép-kelet-európai életbiztosítási piac 76,2 százalékát tette ki.  Az életbiztosítási üzletág általános trendjével összhangban a 2020-as díjbevételek a top 10-ben szereplő életbiztosító többsége esetében csökkentek, csak az NN és az Uniqa tudott növekedést felmutatni 2019-hez képest.

A régió 10 legjobb nem-életbiztosítási szereplője közé 2020-ban a 10. helyen egy új szereplő került be, a helyi Vivendi International befektetési cég tulajdonában lévő City Insurance. A vállalat a közép-kelet-európai régióból csak Romániában van jelen, ahol piacvezetőnek számított a nem-életbiztosítási szegmensben. Éppen ezért a társaság engedélyének felfüggesztése 2021 őszén, és az ellene indított csődeljárás régiós szinten is nagy visszhangot keltett.

A top 10-ben szereplő cégcsoportok közül a VIG az egyetlen, amely mind a 15 közép- és kelet-európai országban jelen van a nem-élet üzletágban.