Egy blue chip, melynek osztalékhozama megelőzheti a Telekomét

Pénzügy2021. feb. 28.Fellegi Tamás
A rovat támogatója:

A BÉT négy nagy cége közül három jelentett, az eredményeket Nagy András, az Erste részvényelemzője értékelte a Trend Fm Prémium kategória műsorának vendégeként.

Richter

A Richter hozta a várakozásokat, a negyedik negyedéves árbevétel új csúcsra ért, az adózott eredmény ugyan kissé elmaradt a várakozástól, de ez egyszeri tételnek köszönhető, az éves eredmény jó lett. A marzsok javultak, köszönhetően a Vraylar értékesítés dinamikus bővülésének és a marketingköltségek csökkentésének.

Telekom

A Telekom tovább csökkenti az osztalék mértékét, 15 forint lesz mindössze, és 10 milliárd forintért vesznek sajátrészvényeket. Utóbbit visszaosztva részvényenként 10 forint adódna, így kijönne a 25 forint, azonban a visszavásárlás mégsem olyan hatékony a Telekom esetében, mint az osztalék: a befektetők az osztalékot tekintik biztosnak, az a zsebükbe kerül.

Osztalékpolitika a társaságnak továbbra sincs, és eddig ezt rá lehetett fogni jelentős költségekre, mint a frekvenciaaukciók, de az idei évtől már nem lesznek ilyen kiadások. Növekedés nem várható a cég tekintetében, így osztalékrészvény lehet csak, ugyanakkor ehhez jelenleg igen szerény a kifizetés. A részvényár csökkent a jelentés után, ami érthető a csalódást keltő osztalékdöntés fényében.

Hogy tudnák a kisbefektetők kiharcolni a nagyobb osztalékot? A horvát telekom cégnél ez sikerült, de ott szórt a tulajdonosi struktúra, több alap, nyugdíjalap is jelentős tulajdonos. A Magyar Telekom esetében a Deutsche Telekom a döntő tulajdonos, mellette legfeljebb 1 százalékos tulajdonosok vannak.

Mol

A Mol stratégiája már arról szól, hogyan csökken az olaj jelentősége a cég tevékenységén belül: a befektetések egy része a petrolkémia irányába fordul. A Mol most már osztalékpapírnak is tekinthető, hisz osztalékhozama most már megközelíti, sőt az idei év tekintetében akár meg is haladhatja a Telekomét. Ez azt jelenti, hogy a cég elég pénzt termel ahhoz, hogy komoly beruházásokat is eszközöljön és szép osztalékot is fizessen.

OTP

Az utóbbi napokban-hetekben növekedni kezdtek az amerikai kötvényhozamok az inflációs félelmek miatt, és ennek nyomában a folyamat már máshol is jelentkezik. Miközben a magasabb hozamok növelik az államadósság finanszírozásának költségét, az OTP számára kedvező lenne a kamatmarzsok növekedése. Az elemző szerint mindazonáltal a jegybankok jó ideig nem fognak szigorítani monetáris politikájukon.

Rövidesen jön a bank jelentése, az elemző komoly céltartalékolásra számít az OTP esetében, miközben úgy gondolja, hogy ez később felszabadul, mivel szerinte nem fog jelentősen nőni a rossz hitelek állománya. Véleménye szerint nincsnek komoly kockázatok az OTP esetében.

A teljes adást itt lehet meghallgatni.