Egy sikertörténet a tőzsde Xtend kategóriájában

Pénzügy2021. ápr. 10.Fellegi Tamás
A rovat támogatója:

Látványos növekedés után optimista célokat tűzött ki maga elé a tőzsdén alig egy évvel ezelőtt debütáló Gloster. Szekeres Viktor, a társaság egyik nagytulajdonosa, az igazgatóság elnöke a Trend FM Prémium kategória műsorának vendégeként beszélt az eredményekről és a további célokról.

Gyors növekedés hazai piacon

Ezúttal nem részvénypiaci elemző, hanem tőzsdei kibocsátó nagytulajdonosa volt a műsor vendége. A Gloster alig egy éve érkezett az Xtend kategóriába, a járvány legnehezebb részében jöttek tőzsdére, hajtottak végre akvizíciókat, növekedtek, így sikeres lett az év, ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy az ügyfelek elszenvedtek veszteségeket is a járvány miatt, ami fékezte a megrendeléseket, de így is igen szép eredmény sikerült elérni. A vállalati digitalizáció legnagyobb hajtóereje maga a járvány, ez kifejezetten növelte a keresletet, és valószínűleg így lesz idén is.

Tavaly 2,3 milliárd forintos bevétel mellett 256 millió forintos EBITDA értéket ért el a cég, ami igen nagy növekedés eredménye. Ez a dinamika persze nem tartható fenn, mivel alacsony bázisról indultak. A Gloster egyelőre hazai piacon dolgozó, versenyző cég, vagyis nem a hagyományok számítanak, mint például a borászatban, hanem az újítások, versenyképes termékek. Két terület van, ami nagy növekedés előtt áll: a felhő alapú üzletág 15-20 százalékkal évente, a másik az üzleti alkalmazásfejlesztés, a mesterséges intelligencia. Ezekben az irányokban terveznek akvizíciókat végrehajtani, akár 3 milliárd forintot is költenek erre a közeljövőben.

Tőzsdei forrásbevonás

Arra a kérdésre, hogy mennyiben segített a tőzsdei jelenlét, Szekeres Viktor elmondta, hogy a növekedési céljaik meghatározásakor megvizsgálták a lehetőségeket, és közülük a tőzsdei jelenlét tűnt a legmegfelelőbbnek, mivel ezáltal úgy jut tőkéhez a cég, hogy nem szólnak bele mások a cég működésébe, ellenben a megjelenő új befektetők részesülhetnek a sikerekből. A bankhitel ellen az szólt, hogy jelentős sajáttőke hányadot írnak elő, és a cég jelentős akvizíciós tervei mellett erre nem lett volna elég pénz.

A tőkeemelést követően 10,8 százalék lett a közkézhányad, 64 százalék maradt a főtulajdonosnál, a többi a Nemzeti Tőkefejlesztési Alaphoz került. Jelentős felértékelődés történt, így a főtulajdonos nem bánja, hogy csökkent a részesedése, már csak azért sem, mert a jelenlegi sokkal magasabb árfolyamon a mostani részesedés sokkal többet ér, mint korábban az egész cég.

Akvizíciós célok

Az idei akvizíciós célokhoz az eszközöket részben a tavalyi nyereség, részben az NHP Plusz hitel nyújtja. A 2022 -es év végére 550-600 milliós EBITDA értéket várnak, amihez a közben megvásárolni tervezett cégek is hozzá fognak járulni a tervek szerint. A mostani finanszírozási helyzet stabil, megfelelő a készpénzállomány, nincsnek kintlévőségek. Az akvizíciós célok keresése, kiválasztása folyamatosan zajlik.

Technológiai részvény

A Glostert magyar technológiai papírként szeretnék meghatározni, így a befektetők, ha ebben a szektorban a BÉT-en szeretnének vásárolni, választhatják ezt a céget. Ehhez fontos lépés, hogy átlépjenek a Standard kategóriába, ezt kitűzték célként, egyúttal a közkézhányadot is szeretnék növelni. A Gloster növekedési papír marad, ugyanakkor egyértelmű, átlátható osztalékpolitikát fognak meghirdetni, amely alapvetően az elért eredményekhez fog igazodni. Mint gyorsan növekedő cég, értelemszerűen nem fizethetnek ki minden eredmény osztalékként, ugyanakkor azt szeretnék, hogy a részvényesek lássák, hogy egy jól működő cég képes osztalékfizetésre, ez hosszabb távon is vonzerőt jelenthet a befektetőknek.

A teljes adást itt lehet meghallgatni.