Eljött a jutalékmentes tőzsdei kereskedés kora

Pénzügy2020. aug. 14.Fellegi Tamás
A rovat támogatója:

Megvalósult, ami pár évtizede, a telefonos, esetenként személyesen adott tőzsdei megbízások idején elképzelhetetlen volt: sok ügyletnél nincs már jutalék, régebbi nevén brókerdíj. Ez hatalmas lehetőségeket rejt, de kockázatai is vannak a befektetők számára, megnézzük, melyek ezek.

Közvetlen kereskedés

Az internet, mint oly sok mindenben, a tőzsdézésben is gyökeres átalakulást hozott. Míg korábban telefonon lehetett megbízást adni a brókercégnek, megfelelően nagy forgalom és személyes ismeretség esetén már közvetlenül a brókernek is, addig az interneten saját magunk brókerei vagyunk, az üzletkötéshez immár nincs szükség köztes emberre, legfeljebb egy algoritmusra, amely számolja, van-e megfelelő fedezetünk a megadott ügylet teljesítéséhez.

A jutalékok végórája

Mindennek ellenére a brókercégek, még ha kizárólag interneten üzemeltek is, jutalékot szedtek az egyes ügyletek után. Ezek persze jóval kisebbek voltak, mint a korábbi, analóg világban szedett több tizedszázalékos értékek (egy-egy nagyobb ügylet esetén ezek óriási összeget tettek ki), a befektetőket mégis sokszor zavarta, főleg olyan esetekben, amikor sokat kereskedtek, esetleg napon belüli, daytrade ügyletekből próbáltak profitot szerezni.

Ebben az időben egy átlagos befektetőnek jelentős hátránya volt az úgynevezett prop traderekhez képest, akiket a brókerházak, befektetési bankok alkalmaztak azért, hogy a cég pénzét befektetve, esetleg gyors ügyleteket lebonyolítva pénzt keressenek. Az ő előnyük ez volt, hogy érdemi jutalékot nem kellett fizetniük, legfeljebb, ha egy adott tőzsde számolt fel díjat, ami rendszerint igen kis összeg százalékosan.

A jutalékok az internetes kereskedés időszakában lecsökkentek, de nem szűntek meg egész addig, amíg meg nem jelent Robinhood nevű amerikai cég amely meghirdette, hogy nála jutalék nélkül lehet kereskedni. Mondani sem kell, hogy özönlettek hozzá a befektetők, de nem csak azok, akik más cégnél voltak, hanem sokan egyenesen ettől kaptak kedvet a tőzsdézéshez.

Miből élnek?

Felmerül azonban a kérdés, hogy miből él az adott cég, ha nem szed jutalékot? Reklámokkal mégsem lehet elárasztani egy kereskedési felületet, legalábbis nem annyira, mint egy átlagos weboldalt. A megoldás azonban adott: a leglikvidebb részvényekben olyan gyorsan zajlik a kereskedés, hogy az árfolyam alakulását lehetetlen teljesen pontosan követni. A cég ezért megteheti, hogy egy algoritmus alkalmazásával úgy kínál árat az ügyfélnek, hogy ahhoz képest valamivel kedvezőbb áron köt egy ellenügyletet a tőzsdén, amiből megvan neki az összeg, amit korábban jutaléknak tekintett. Az ügyfél piaci ajánlat, azaz azonnali vétel vagy eladás esetén nem érzi úgy, hogy kára keletkezett volna, hisz 1-1 századpontos szinten követhetetlen a piac.

Ilyen még nem volt

A Robinhood lépése végül forradalmat idézet elő a piacon: más cégek is kénytelenek voltak megszűntetni a jutalékot. Így megszűnt az átmeneti versenyhátrányuk, bár a Robinhood közben rendkívül népszerű lett, különösen a fiatalabb korosztályok körében. Az applikáció rendkívül egyszerű felépítésű, könnyen használható, persze van egy tényező ami döntő a gyors elterjedésben: a szakadatlanul emelkedő tőzsdei árfolyamok, immár egy 11 éve tartó trendben belül.

Az ilyen időszakok mindig vonzották a közönséget, hisz azt hallhatták, milyen egyszerű meggazdagodni a tőzsdén. Így volt ez az 1929 ősze előtti óriási hosszban, vagy a 2000-ben tetőző és kipukkadó úgynevezett dotcom őrületben, de a 2008-as válságot megelőző többéves meredek emelkedésben is. Egyetlen különbség van most az akkoriakhoz képest: korábban személyesen vagy telefonon lehetett tőzsdei megbízást adni, a 2008-as válság előtt már az internetes kereskedés is megjelent, de most van először az, hogy egy mindenhová magunkkal vihető kis szerkezeten, a telefonunkon tudunk bármikor kereskedni, mégpedig jutalék nélkül.

A járvány is besegített

Ekkora vonzereje még sosem volt a tőzsdének (persze legfőképpen Amerikában, hisz ott zajlik a páratlan árfolyamemelkedés, a világ más részein ez jóval mérsékeltebb), ráadásul idén egy extra tényező is megjelent a koronavírus-járvány által. Márciustól sokaknak nem volt munkájuk, viszont ingyenpénzt kaptak az államtól. Idejük, pénzük volt, irány a tőzsde a telefonos applikáción keresztül! Csak márciusban 3 millió új számlát nyitottak a Robinhoodnál. Az árak azóta is emelkednek, így sokaknak nem lehet okuk panaszra, ha csak tartották a megfelelően kiválasztott és megvett részvényeket.

Veszélyes játék

Ha azonban a gyors vagyonszerzés érdekében valaki napi szinten kezd kereskedni, a dolog veszélyessé válik. A rövidtávú mozgásokból nagyjából 100-ból egy tőzsdéző képes tartósan profitálni, közülük kerültek ki a korábbiakban a befektetési bankok prop traderei is. A zerohedge.com szerint többen arról számoltak be, hogy ha kereskedni kezdenek, úgy érzik magukat, mint egy videójátékban. A játékszenvedély ilyen időszakokban mindig megjelent a tőzsdén, de most olyyan eszköz és felület is van hozzá, ami felerősíti azt.

A többség veszít ezen, még jutalékfizetés nélkül is, ráadásul nem csak azt a pénzt lehet elbukni, amit befizet a számlájára az illető, hanem negatív egyenleg is keletkezhet, tekintettel arra, hogy hitelre, tőkeáttéttel is lehet vásárolni, vagy éppen shortolni (egy részvény vagy más termék áresésére fogadni).

Azt is elveszíthetjük, amink nincs

A 2015-ös svájci frank válság mutatta meg, milyen extrém helyzet tud kialakulni: miután nem csak a befektetők, de a brókercégek készpénznek vették a svájci jegybank ígéretét, miszerint semmiképpen nem engedi a frankot egy adott szintnél tovább erősödni az euróhoz képest, így hagyták, hogy óriási tőkeáttétellel nyissák meg az ügyfelek a biztosnak tűnő pozíciókat. Végül a svájci jegybank minden ígérete ellenére elengedte az árfolyamot, a számlákon pedig esetenként a korábban rajtuk lévő összeg tízszerét kitévő negatív egyenleg jelent meg, amit aztán sok esetben senki nem fizetett ki.

Ennyire szélsőséges helyzettől most nem kell tartani, azóta óvatosabbak a platformok üzemeltetői, de túl nagy a kísértés, hogy nagy forgalmat engedjenek, ezért a negatív egyenleg lehetősége most is fennáll. A kockázatok tehát nagyok, és ez ilyen eufórikus időszakban nem nagyon tudatosul a befektetőkben, ráadásul sokan most azzal vigasztalják magukat, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed úgysem engedheti már a tőzsde visszaesését, ezért a végtelenségig meg fogja támasztani az árfolyamokat fedezetlen pénzzel.

Megfontoltság ajánlott

Ez azonban hosszabb távon lehetetlenség, cél sem lesz, ráadásul az egyes cégek árfolyama ebben az esetben is zuhanhat. A kockázat tehát nagy, még ha ezzel most sokan nem is foglalkoznak, azonban ami túl magasra emelkedik, előbb utóbb vissza is esik. Elég csak arra gondolni, hogy 2018 végén is óriásit zuhantak először az árak, mielőtt a Fed a piac megtámasztás mellett döntött, nem is beszélve az idei márciusi pánikról. A megfontolt befektetőknek azt lehet javasolni, csábító kereskedési felület ide, jutalékmentesség oda, ugyanolyan megfontoltan érdemes a befektetéseket kezelni, mint korábban.