Lecsapott az adóhatóság a futballistákra - Nagy-Britanniában

Hírek2020. aug. 14.Növekedés.hu

Egy könyvvizsgáló cég szerint a brit adóhatóság idén háromszor annyi hivatásos futballista ellen indított vizsgálatot, mint tavalyi.

Az euronews.com hírportálon olvasható cikk szerint Őfelsége Adó és Vámhivatala (HRMC) jelenleg 246 labdarúgót vizsgál, szemben a 2018/2019-es szezonban átvilágított 87 fővel.

Az adóhivatal vizsgálatai a „személyiségi jogok” tekintetében kötött üzletekre összpontosulnak, amelyek a játékos nevének, becenevének, aláírásának, hangjának és egyéb személyes jellemzőinek kereskedelmi célú értékesítésére irányulnak. A felhasznált jogok eredményeként befolyt reklámbevételek és szponzori támogatások után az érintett játékosok kiegészítő jövedelemhez jutnak.

A HRMC azért avatkozik be e folyamatokba, mert az érintett futballisták e jövedelmet általában egy e célra alapított gazdasági társaságon keresztül veszik fel. Ennek köszönhetően a befolyó pénz után a magas kereseteket terhelő 45 százalékos személyi jövedelemadó helyett 19 százalékos vállalati nyereségadót fizetnek. Számos gazdasági társaságot offshore térségekben alapítják, tovább csökkentve a befizetendő adó összegét.

A brit hatóságok szerint sok ilyen megállapodás az adó elkerülését célozza, különösen olyan játékosok esetében, akik keresetük jelentős hányadát személyiségi jogaik utáni tiszteletdíjban kapják.

Az olyan játékosok személyiségi jogai, mint Paul Pogba és Mohamed Salah, kétségtelenül évi több millió angol fontot érnek

mondta az UHY Hacker Young brit könyvvizsgáló és tanácsadó cég partnere, Elliot Buss.

Ha viszont, ha valaki tartalék balhátvéd a második osztályban és fizetése nagy részét ilyen címen kapja, valószínűleg adóhatósági vizsgálat tárgyává válik. Nagyon alaposan meg kell magyaráznia a HMRC-nek, miből fakadnak a személyiségi jogai.
brit adóhatóság nem csak a futballisták kereseteit vizsgálja kiemelkedő figyelemmel. A futball ügynökök ellen indított eljárások száma a 2019/2020-as szezonban a korábbi időszak kétszeresére, 55-re emelkedett. Esetükben a HMRC azt vizsgálja, vajon az átigazolási díjakból származó ügynöki díjakat korrekt módon bevallották-e.

Az idei szezonban futball-klubok ellen 25 vizsgálat indult, kettővel több, mint az előző időszakban.

A brit adóhivatal a 2019/2020-as szezonban 73,1 millió font (több, mint 28 milliárd forint) büntetést rótt ki a professzionális klubokra, több, mint kétszer annyit, mint az előző bajnokság során.