Fektessenek be - A pénzpiaci alapoknál 14 százalék a decemberi vagyonnövekmény

Pénzügy2023. jan. 16.MTI
A rovat támogatója:

A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,7 százalékkal 243 milliárd forinttal 9290 milliárd forintra nőtt decemberben az egy hónappal korábbihoz képest - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz)

A szövetség közleménye szerint a 2022-es évet tekintve 18,3 százalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon.

A pénzpiaci alapokhoz közel 40 milliárd forintnyi tőke áramlott, és 14,6 százalékos volt a havi vagyonnövekedés, ami a legnagyobb érték a kategóriák között. Jelenleg a 330 milliárd forintot is meghaladja a nettó eszközérték a pénzpiaci alapoknál, ez a kategória érte el éves szinten a legnagyobb növekedést - közölték.

A kötvényalapokhoz továbbra is özönlik a friss tőke: 220 milliárdnyi érkezett, amely magasan kiemelkedik a kategóriák között. A hozamok ezúttal nem tudták segíteni a vagyonnövekedést, de így is mindösszesen 8,8 százalékos növekedést tud felmutatni a legnagyobb kategória a hónap során. Éves szinten a kötvényalapok vagyona 67,1 százalékkal nőtt, jelenleg 2617 milliárd forint.

A vegyes alapoktól 6 milliárdnyi tőke távozott. A hozamok sem alakultak kedvezően, így a kategória vagyona 2,4 százalékkal csökkent a hónap során. Éves szinten 6,2 százalékkal csökkent a kategória vagyona, 1666 milliárd forintra.

A részvényalapoknál tőkebeáramlást mértek, mintegy 4,5 milliárd forint értékben. Az árfolyammozgások ezúttal nem alakultak kedvezően, így összességében a részvényalapok vagyona 4,1 százalékkal csökkent. Éves szinten a részvényalapokban kezelt vagyon 17,6 százalékkal 718 milliárd forintra csökkent.

A tőkevédett alapok esetében a tőkebeáramlás elérte a 2 milliárd forintot. A nettó eszközérték 5,2 százalékkal nőtt, azonban éves viszonylatban 4,1 százalékos a vagyoncsökkenés, ami így 43,9 milliárd forint.

Az árupiaci alapokból 0,8 milliárd forintnyi tőke távozott. A hozamok sem alakultak kedvezően, így a vagyon 2,4 százalékkal csökkent. Éves szinten azonban 30,5 százalékos növekedést könyvelhet el a kategória, 76,66 milliárd forint lett a vagyon.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban jelentős tőkebeáramlás volt tapasztalható 115 milliárd forintos értékben. A vagyon 7,2 százalékkal nőtt decemberben. Éves szinten 31,3 százalékos a növekedés, a kezelt vagyon pedig meghaladta az év folyamán az 1092 milliárd forintot.

A Bamosznak 25 tagja van, amelyek 12 000 milliárd forint vagyont kezelnek, ezen belül mintegy 9200 milliárd forintot befektetési alapokban.