Brutális összegek mozdultak meg – mutatjuk a legkeresettebb befektetési alapokat

Elemzések2022. aug. 23.HP

A 10 százalékra ugró egy és három éves hátralevő futamidejű állampapírok hozama sok befektető ingerküszöbét megütötte. Júliusban a pénzpiaci és a rövid kötvényalapokba áramlott toronymagasan a legtöbb pénz. A teljes alapkezelői szektorban kezelt vagyon pedig 224 milliárd forinttal nőtt júliusban. Ezzel a szektor kezelt vagyona megközelítette a 8000 milliárd forintot, ami egyúttal új rekordot jelent.

A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként júliusban közel 3 százalékkal, azaz 224 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon.

Az alapkezelői szektorban kezelt vagyon ezzel megközelítette a 8000 milliárd forintot. Ez új rekordot jelent.

Befektetési alapokban kezelt vagyon

Befektetési alapokban kezelt vagyon

Forrás: BAMOSZ

A befektetési alapoknál júliusban tisztán a tőkeáramlások alapján 72 milliárd forintos beáramlás volt megfigyelhető.

TOP alapok

Júliusban messze a legnagyobb érdeklődés és tőkebeáramlás a kötvényalapok és a pénzpiaci alapok irányába volt megfigyelhető. A kötvényalapok esetében a tőkebeáramlás szinte egy az egyben a rövid kötvényalapok számlájára írható.

Az MNB kamatemeléseivel összhangban ugyanis érdemben megváltozott a kép. Korábban a pénzpiaci alapokkal és a rövid kötvényalapokkal szinte semmilyen hozamot nem lehetett elérni.

A jegybanki kamatemelések következtében ugyanakkor az egy éves állampapírokon közel 9,8 százalékos, a három éves államkötvényeken pedig 10,4 százalékos hozam reálizálható. A fenti két alapkategória jellemzően ilyen rövid futamidejű papírokat tart.

Ráadásul további hozamemelkedés során a rövidebb futamidejű kötvényalapok és pénzpiaci alapok esetében lényegesen kisebb a negatív átértékelődési veszteség, szemben egy hosszú kötvényalappal.

A rövid futamidejű állampapírok 10 százalék körüli hozamai szemmel láthatóan sok befektető ingerküszöbét elérték.

Tőkeáramlás, milliárd forint, július

Tőkeáramlás, milliárd forint, július

Forrás: BAMOSZ, növekedés.hu

A fentiekkel szemben a részvényalapoknál és az ingatlanalapoknál volt megfigyelhető relatíve nagyobb tőkekiáramlás.

A részvénypiacok és ingatlanpiacok esetében egyaránt a lefelé mutató kockázatok dominálnak. A nagy jegybankok szigorítanak, jelentősek a geopolitikai kockázatok, illetve az energiainfláció recesszióba sodorhat számos fejlett és fejlődő országot.

Az idén év eleje óta ráadásul a hazai BUX index durván 15 százalékot esett, míg a német DAX és az amerikai vezető S&P 500 részvényindexek közel 20 százalékot dobtak le magukról. Mindez óvatosabbá tette a befektetőket.

Állomány

A nettó eszközérték, avagy a kezelt vagyon alapján továbbra is az ingatlanalapok vezetnek közel 1800 milliárd forinttal. Ezt követően a vegyes alapok és kötvényalapok következnek minimális lemaradással.

A részvényalapokban kezelt 800 milliárd forintos vagyon továbbra is lényegesen kisebb arányaiban, mint más fejlett nyugati ország esteében. A részvényalapok hosszú távon ugyanis eddig a legmagasabb hozamot nyújtották.

Kezelt vagyon, milliárd forint, július

Kezelt vagyon, milliárd forint, július

Forrás: BAMOSZ, növekedés.hu