Fontosabb a tőkénk védelme, mint a hozamvadászat

Pénzügy2020. okt. 11.Fellegi Tamás
A rovat támogatója:

A közelgő DM-Ker kibocsátásról és az általános tőzsdei helyzetről beszélt Virág Ferenc, a Random Capital egyik tulajdonosa, tanácsadója a Trend FM Prémium kategória műsorában.

Új kibocsátás a BÉT-en

A Budapesti Értéktőzsde egyik legizgalmasabb eseménye a közeljövőben az Xtend kategóriában forgó DM-Ker részvénykibocsátása lesz, melynek szervezője a Random Capital. A kibocsátásban az eredeti tervekhez lépest kis csúszás van, várhatóan október 22-30 között kerül sor a jegyzésre. Ami az igazán különös a bibocsátásban, az a visszavásárlási garancia: a jegyzési ársáv alján, 38 forinton a cég visszavesz maximum 30 ezer darab részvényt egy év múlva, ha azt a részvényjegyző igényli. Virág Ferenc szerint az ehhez szükséges pénz rendelkezésre áll, el lesz különítve egy számlán. Emellett érdekesség, hogy a kibocsátás után rövid időn belül osztalékot is fizet a cég.

Gáláns ajánlat

Arra a kérdésre, hogy nem túl gáláns-e az ajánlat, Virág azt válaszolta, hogy szeretnének sok lakossági befektetőt, akik később aktívak a piacon: gondolkoznak, spekulálnak, nap mint nap kereskednek, véleményüket a fórumokon megosztják egymással és másokkal, ahogy ez népszerűbb részvényeknél lenni szokott. A garancia miatt vélhetően nagy lesz a jegyzési kedv, ráadásul jövőre a Standard kategóriába akarnak kerülni az Xtendből, később akár a Prémium kategória is felmerül, ehhez pedig szükséges egy komolyabb likviditás.

Így a részvényjegyzők számára valóban nincs érdemi kockázat, ráadásul a jegyzés költségmentes, és mivel a pandémia miatt nem lehetett megszervezni egy hagyományos konzorciális jegyzést több brókercéggel, így a Random egyedül bonyolítja, azt. Magát a jegyzést teljesen online le lehet bonyolítani személyes megjelenés nélkül, így a járvány nem akadály, ugyanakkor ingyenesen el lehet transzferálni a részvényeket más cégekhez, így nem kényszerülnek a Randomhoz az ügyfelek.

A DM-Ker lehetőségei

A DM-Ker 5 milliárd feletti kapitalizációjú cég, és ha nem is létfontosságú azonnali tőkéhez jutás, rengeteg lehetőség adódhat akár a közeljövőben, például ha most jön az 5 százalékos lakásáfa, ez önmagában megnövelheti a keresletet  cég termékei iránt, tekintettel arra, hogy a DM-Ker építőipari és mezőgazdasági gépeket értékesít. A cég a KKV-méretet már kinőtte: 10 milliárd feletti árbevétellel, 6-700 milliós EBITDA-val rendelkezik. Pozíció szempontjából előny, hogy a gépeknél néhány nagy márka kizárólagos képviselője. Virág Ferenc szerint DM-Ker és a hozzá hasonló új cégek a tőzsdén komoly növekedési potenciállal rendelkeznek, ahogy ez a 90-es években igaz volt a mostani blue chipek esetében. Ők már nem tudnak a sokszorosukra nőni, miután érett, nagy cégek, az új indulók viszont még igen.

Tőzsdeláz a világban: kockázatok

Ami a jelenlegi, elsősorban amerikai, de máshol is jelentkező tőzsdelázat illeti: a szakember szerint hiába van az, hogy nincs máshol érdemi hozam, csak a részvényeknél: a kockázat nagy a magas árazás miatt, márpedig az elsődleges feladta egy befektetőnek a tőke védelme, és csak ez után következhet a hozam maximalizálása. A divatos, magasan árazott részvények, elsősorban a technológiai cégek papírjai ezért túl kockázatosak. Virág szerint nem szabad elfelejteni, hogy nagy gondunk nem volt évtizedek óta, nem is gondoltuk, hogy lehet még világméretű súlyos probléma, erre jön egy ilyen járvány, ami felmérhetetlen következményeket hoz. Az ellentmondást az is mutatja, hogy miközben sokan féltik az egészségüket a járványban, befektetőként a piacokon nem mutatnak félelmet, ami irracionális viselkedés.

Az egész műsort itt lehet meghallgatni.