Hosszú távon nagyot mehet az OTP!

Pénzügy2020. nov. 13.Harsányi Péter

Miró Józsefet, az Erste Befektetési Zrt. szenior stratégáját kérdeztük az OTP Bank kilátásairól, a nem teljesítő hitelállomány és az eredmény várható alakulásáról, valamint a szuperbank tükrében élesedő versenyről.

A járvány előtti szép időkre emlékeztető eredménnyel örvendeztette meg a befektetőketaz OTP a harmadik negyedévben  – mondta Miró József az Erste Befektetési Zrt. szenior stratégája. Az árfolyam ezzel szemben - még az elmúlt napok nagy emelkedéseit követően is - messze van a korábbi csúcsoktól.

A számviteli 113,6 milliárd forintos eredmény ugyan 14 százalékkal elmaradt a tavalyitól, de ha az egyszeri tételektől megtisztítjuk, akkor már 6 százalékkal 117,7 milliárd forintra emelkedik profit.

Ennek az oka egyrészről, hogy a korábbi akvizíciókból konszolidálásra került bankok eredményei még most épülnek be az eredménykimutatásba, másrészről a céltartalék meglepetészszerűen jelentős mértékben a tavalyi érték alá csökkent.

Úgy tűnik, hogy az első két negyedévben megképzett jelentősebb céltartalék elégséges, vagy közel elégséges a várható veszteségek fedezésére – fejtette ki Miró József.

Az egészséges befektető ilyenkor kezdi ráncolni a homlokát, s teszi fel a kérdést: Ugyan már, honnan tudja a bank a hiteltörlesztési moratórium tükrében, hogy egy adós bajban van vagy sem. Az ügyfelek jelentős része nem fizeti a törlesztőrészletet.

A válasz Miró szerint az, hogy nem tudja, de alapvetően sok esetben erős sejtése alakul ki az ügyfél bankolási szokásai által. Például a fizetése már nem érkezik a bankszámlájára, akkor ez egy elég erős utalás lehet arra nézve, hogy esetleg elvesztette az állását, s lehetne folytatni a sort.

Korábban az OTP azt várta, hogy a romló hitelállportfólió minőség miatt a kockázati költségek a teljes állományra vetítve (céltartalék képzés/ bruttó hitelállomány) 1,25 százalékot tesznek ki az idei évben. Most már inkább azt mondja a menedzsment, hogy ezt az értéket várhatóan nem haladja meg. A harmadik negyedévben ez az érték 1,14 százalékon állt, azaz a várakozásba még egy kis romlás is belefér, amely a jelenlegi járványterjedési folyamatokat és az ahhoz kapcsolódó lezárásokat figyelemebe véve nagy valószínűséggel be is következik.

A bank másfelől azt is kommunikálja, hogy a tőkemegtérülése, amely a járvány előtt 20 százalék körül fluktuált, az idei évben 10 százalék fölött fog alakulni. S különben az év első kilenc hónapjában 13,2 százalékon állt.

Miró József meglátása szerint a jövő évben a hiteltörlesztési moratórium második része és a járvány várható áthúzódásának ellenére a bank nyereségtermelő képessége javulhat és megkezdheti az emelkedést a korábbi szintek felé, melyeket valószínűleg 2022-ben érhet el újra.

Ez alapvetően annak köszönhető, hogy a kormányok és központi bankok már a járvány elején olyan programokat indítottak, amelyek nem csak a likviditás fenntartásában, de még a hitelezési aktivitás pozitív tartományban tartásával is segítik a bankrendszert. Hiszen a gazdaság újraindításának fontos szereplőiről beszélünk.

Sokan aggódnak az új szuperbak, a Takarék, MKB és Budapest Bank összeolvadásától. Az így létrejövő új bank hatalmas fiókhálózattal és jelentős létszámtöbblettel vág bele az új működésbe, mint bármely másik bank.

Ezért első körben azt várja az Erste Befektetési Zrt. szenior stratégája, hogy egy jelentős konszolidációt fog az új entitás végrehajtani a saját működésében, mielőtt a versenytársakkal komolyabban foglalkozni kezdene.

A kamatkülönbözetekben nem vár Miró különösebb többletnyomást, mivel a versenynek és a jegybanknak köszönhetően az egységnyi hitelkamatjövedelem jelentősen csökkent. Úgy tűnik, hogy az OTP esetében ez 2,7-2,8 százalék körül fog talajt az öt évvel ezelőtt 5 százalék fölötti szinthez képest.

Összeségében a harmadik negyedéves kirobbanó eredményt követően az év utolsó negyedévében kis romlásra számít az eredményben az Erste Befektetési Zrt. stratégája, s ez a részvényárfolyamban is tükröződhet, amely az elmúlt hetekben jelentős mértékben emelkedett.

Hosszú távon azonban további jelentős emelkedést vár Miró József a részvényárfolyamban, mint ahogy a bank profitszámaiban is.