Az új gazdasági mentőcsomag lehet a Biden elnökség legnagyobb tétje

Elemzések2020. nov. 13.Sz.A.

Nagyban befolyásolta az amerikai elnökválasztást, hogy a tavaszi két mentőcsomag már kifutott, alig éreztette már hatását, új mentőövről pedig végül nem született megállapodás. A munkaerőpiacon csak 3 év múlva állhat vissza a járvány állapot, ezért Joe Biden 3000 milliárd dolláros mentőcsomagja és adóemelési terve kulcsfontosságú lehet a helyreállításban.

Az amerikai elnökválasztáson nyertes Joe Biden felemás gazdasági helyzetet örököl, ezért a már beígért 3000 milliárd dolláros mentőcsomag bevezetésének gyorsasága nagyon fontos lesz. Ennek háttere, hogy a tavasszal meghozott kormányzati mentőövek hatása már elpárolgott, miközben hatalmas problémát okoz, hogy a koronavírus-járvány második hulláma jelentősen agresszívebb, mint tavasszal az első hullám. Összességében idén 3,5-3,8 százalékkal eshet vissza éves szinten az amerikai GDP, de jövőre négy százalék körüli bővülésre lehet már számítani.

Az amerikai gazdaság a harmadik negyedévben a vártnál nagyobb mértékben korrigálta felfelé a bruttó hazai termék második negyedévi visszaesését, július és szeptember között 33,1 százalékkal nőtt a GDP az előző ugyanezen időszakához képest.A harmadik negyedév fellendülése után a gazdaság ismét lassulóban van, így vállalkozások millió szembesülnek azzal, hogy ismét le kell állniuk, mert mind az Egyesült Államokban, mind Európa jó néhány államában ismét korlátozásokat vezettek be a járvány terjedésének lassítása érdekében. 

Most már nyoma sincs a heti 600 dolláros munkanélküli ellátásnak, vagy a szövetségi kormány 1200 dollárjának, amely tavasszal sokakat segített a túlélésben. 

Kulcsfontosságú az új mentőcsomag és a gazdagok adóemelése

Ezzel együtt nagy a bizonytalanság az új mentőcsomaggal kapcsolatban, illetve Joe Biden új adópolitikájáról is. A leendő elnök még korábban egy 3000 milliárd dolláros mentőcsomagot, illetve a legmagasabb jövedelműekre vonatkozó adóemelést jelentett be. Utóbbi hatását elemezte a Tax Foundation. Eszerint a nagy összegű, legalább 400 ezer dollárt érő ingatlanok öröklésekor emelkedne a személyi jövedelemadó és az ingatlanadó kulcsa is,

amelyek így összességében 67 százalékos adóterhet is elérhetnének együttvéve.

Ilyen jelentős adóemelési tervet egyébként Biden először nem vett napirendre, de a járványhelyzet súlyosbodása, a munkanélküliek számának emelkedése végül az eredetileg egy másik demokrata elnökjelölthöz, Elisabeth Warren-hez köthető, a gazdagokra vonatkozó adóemelést előtérbe hozta. Ezt egészítené ki a társasági adó emelése 21-ről 28 százalékra, ennek  pontos részletei azonban még nem tiszták.

Ami Biden cégekre vonatkozó adóemelési terveit illeti,

ezek hatására a GDP növekedést 1,6 százalékkal fogná vissza két év alatt, és félmillió állás kerülne veszélybe

- derül ki a Tax Foundation elemzéséből. A járvány második hullámának elmélyülésével azonban most már egyáltalán nem biztos, hogy az eredetileg meghirdetett adóemelés kerülne bevezetésre, pont a gazdaságra gyakorolt negatív hatása miatt.

Mikor állhat talpra a gazdaság?

Hiába javultak a gazdasági adatok az Egyesült Államokban, az elemzők szerint alig kétharmadát nyerte vissza a gazdaság annak, amit tavasszal elveszített. A második negyedévben 9 százalék volt a visszaesés, míg a harmadik negyedévben ez 2,9 százalékra mérséklődött a visszaesés üteme éves összehasonlításban. Miután ősszel a vírus ismét lábra kapott, a gazdasági növekedésről szóló várakozások is romlottak,

a Goldman Sachs például a negyedik negyedéves növekedési előrejelzését hat százalékról háromra rontotta. Az amerikai gazdaság visszafogása jelentős visszaesést jelent a bárok, éttermek, szállodák és egyéb szórakozóhelyek számára épp úgy, mint a légitársaságoknak, illetve a repülőgép-gyártóknak. A Boeing például éppen a napokban jelentette be, hogy hétezer munkahelyet szüntet meg.

Az őszi-téli kilátásokról a Moody’s Analytics úgy látja, hogy a munkaerőpiac csak 2023-ra állhat teljesen helyre,

ekkorra azok is megtalálhatják új munkahelyüket, akiknek az állása a kereskedelemben, a vendéglátásban vagy a légiközlekedésben a tavaszi járvány idején véglegesen megszűnt. 

Hozzá kell tenni, hogy több válságágazat mellett több gazdasági szektorban felvirágzást hozott a zárlat az USA-ban is: így például az e-kereskedelem, a házhozszállítás, a futárszolgáltatás kifejezetten jól prosperál, de a streaming és a felhőszolgáltatók üzletmenete is kiemelkedő. 

Elemzők szerint a negyedik negyedévben 4,8 százalékos lehet az amerikai gazdasági növekedése, 2021 első negyedében viszont már csak 3,7 százalékkal bővül a gazdaság.

Ez azonban az ideális eset. Amennyiben tovább súlyosbodik a járvány, vagy a Kongresszus egyáltalán nem dönt semmiféle segítségnyújtásról, úgy alacsonyabbak lesznek ezek a számok. A közgazdász attól tart, ha egyre több állam dönt a lezárások mellett, akkor ismét recesszióba eshet a gazdaság.