Izgalmas vállalkozásba kezdett az olasz nemzeti bank

Pénzügy2024. máj. 25.Sz.A.
A rovat támogatója:

A hazai Pénzmúzeumhoz hasonló intézmény nyílik Rómában a Banca d’Italia exkluzív épületegyüttesében. A 2025-ös nyitás előtt „A Pénz kalandja” című tárlatot bejárva bárki ízelítőt kaphat az élményből egy időutazás keretén belül.

Látva az élményalapú oktatás módszerének sikereit izgalmas vállalkozásba kezdett Olaszország központi bankja, a Banca d’Italia, mely kalandos pénzügytörténeti utazásra invitál egy látványos kiállítás keretében.

A törekvés emlékeztetheti a látogatókat a magyarországi Pénzmúzeum „A Pénz útja” című kiállítására. A cél az olasz intézményben is a lakosság pénzügyi kultúrájának emelése interaktív módon, az élményekre helyezve a hangsúlyt. 

Ma már ugyanis így lehet az érdeklődést felkelteni, illetve a tudást átadni.

A módszert helyezte fókuszba a január végén Londonban rendezett BETT (British Educational Training and Technology) Show is, amely az oktatás területén megjelenő újdonságokat, legmodernebb oktatási megoldásokat és technológiai eszközöket mutatta be a közönségnek, ráirányítva a figyelmet a digitalizáció fontosságára, a robotika és a mesterséges intelligencia (MI) sokrétű használatára.

A mostani „Pénz kalandja” kiállítás a jövőbeli olasz pénzmúzeum (MUDEM) anyagából ad ízelítőt. Egy olyan időutazásra viszi a látogatót, ahol a legkorszerűbb digitális technológiák segítik felkelteni az érdeklődés a pénz iránt.

Az utazás a modern gazdasági rendszerek történetével kezdődik.

Ezt követően történelmi kalandozásra csábítják a szemlélőt az ókori Mezopotámiától egészen a huszadik századig: a pénzverés kezdetétől a modern fizetési rendszereken át a digitális tranzakciókig.

Az utolsó három terem a pénzügyi világ további fejlődésének fontosságáról, előnyeiről és kockázatairól, valamint a központi bankok azon szerepéről szól, amit a növekvő gazdasági jólét, a pénzügyi stabilitás és a fogyasztóvédelem biztosításában töltenek be.

Utunkat járva számos fontos kérdésre is választ kapunk:

  • Hogyan született az első kölcsönszerződés a sumér városokban, és hogyan fejlődött az ennek hátterében megbújó kamat?
  • Hol, s mikor bukkant fel az első vert pénz?
  • Milyen pénzügyi innováció eredményeként születtek az első európai bankok a reneszánsz időkben?
  • Mi inspirálta az első tőzsde és a modern valuták létrejöttét?
  • Hogyan működik a pénzügy, mint „időgép”?

A látványos és izgalmas válaszok mellett kiderül mi az a „fintech”, és hová vezet a magas szintű technológiai fejlődés.

A látogatás különleges élményét a az egyedi vizuális megoldások és a narratív előadásmód adja. A látogatás során minden teremben egyszerű és közvetlen nyelvezettel találkozunk, ami a laikus közönség számára is befogadhatóvá teszi a tartalmat.

Az általános iskolás gyermekek számára egyszerűsített útvonal járható be.