Jól teljesít egy ritkán elemzett, de korábban igen felkapott BÉT-részvény

Pénzügy2021. ápr. 25.Fellegi Tamás

Egy időben Opus-mánia zajlott a tőzsdén, majd véget ért a gyors emelkedés, konszolidálódott a papír, melyet most Török Lajos az Equlior Befektetési Zrt. vezető elemzője vett górcső alá a Trend FM Prémium kategória műsorának vendégeként.

Opus

A társaság közzétette negyedéves jelentését, melyet a piac kedvezően fogadott. A tényleges eredményt 10 milliárd forintos nyereségnek lehet tekinteni Török Lajos szerint, mivel volt egy 16 milliárdos egyszeri értékleírás, ami csak technikai veszteség. Eközben a működési pénzáram 50 milliárd forint volt: stabil a cash-flow, diverzifikált a tevékenység: az ipar, a turizmus és a mezőgazdaság mellett immár az energetika is belép, bár az akvizíciók vételárát még nem tudjuk a Tigáz és Titász közel 50 százalékos csomagjainak esetében.

A turizmus összeomlásából adódó veszteséget sikerült elkerülni: az ágazat árbevétele magasabb lett, mint amire az elemző számított, mivel abban az időszakban, amikor nyitva voltak a szállodák, emelni tudták a szobaárakat, ami nem volt nehéz a kényszerűen megnövekedett belföldi turizmus idején.

Osztalékot még nem fizet a cég, sőt, valószínűleg az idei év után sem fog a jelentős beruházások miatt, Török Lajos szerint csak a 2023-as év után valószínű az első osztalékfizetés. Az eladásodottság nem magas, de lehet, hogy a két energetikai akvizíció után már jelentős lesz.

Közelgő jelentési szezon

Rövidesen jelentenek a blue chipek is, ugyanakkor az elmúlt hetekben korrekció, kisebb esés zajlott a három legnagyobb részvény esetében. Kérdés, hogy az orosz-ukrán konfliktusnak mekkora volt ebben a szerepe, mindenesetre most erősen enyhült, sőt, talán meg is szűnt a háborús veszély, ami felértékelődési potenciált jelent az OTP, a Mol és a Richter esetében.

Kripto-összeomlás

Összeomlottak a kriptodeviza árfolyamok: konkrét oknak egy török kriptodeviza-tőzsde tulajdonosának eltűnése tűnik, ami megint csak rávilágít, hogy milyen kockázatot hordoz a piac szabályozatlansága. Törökországban különösen népszerű lett a kriptodevizákkal való spekuláció, miután a török líra folyamatosan gyengül, a lakossági devizakereskedés (euró, dollár) korlátozott.

OTP

A bankrészvény esetében a fő kérdés az lesz, hogy a hitelmoratórium lejárta után kiesik-e egy csontváz a szekrényből, vagy kiderül, hogy a többség ugyanúgy törleszt, mint korábban, és ebben az esetben semmilyen válsághatás nem jelentkezik, jöhet a nagy nyereség és az elkülönített tartalékok visszaírása. Ami az osztalékot illeti, az EKB nyilatkozatát várják, feltehetően az MNB is ennek fényében fog dönteni, hogy fizethetnek-e már osztalékot a bankok.

Richter

Korrekció volt a Richterben, amihez nem is feltétlenül kell magyarázat a nagy emelkedés után, ha mégis nagyon keresünk, felmerült, hogy a gyógyszerár-képzésbe beleszól az új amerikai kormányzat, amit az elemző nem tart valószínűnek. Sokkal lényegesebb lesz, hogy kiterjesztik-e a cariprazine hatóanyagot más betegségekre is, ha igen, jelentős forgalomnövekedés jöhet, értelemszerűen nagy árbevétel-, és nyereségnövekedéssel.

Mol

A Mol árfolyama 2000 forint körül stabilizálódott, lényegesen alacsonyabban, mint a járvány előtt. Az olajipar értékeltsége általában is alacsonyabb, mint korábban, így vélhetően ez a fő hatás, egyedi negatívumok ugyanakkor nem mutatkoznak a többi régiós-, vagy európai olajtársasághoz képest.

Telekom

A Magyar Telekom már nem osztalékpapír a maga 15 forintos osztalékával, a Mol már kedvezőbb osztalék-szempontból. Az árfolyamra további nyomást gyakorolhat az is, hogy a Digi-4iG páros megjelenhet majd a piacon, mint harmadik integrált szolgáltató, hiszen a Telenorral való együttműködést nem lehet kizárni, így valós konkurenciát támaszthatnak majd a Telekom számára.

A teljes adást itt lehet meghallgatni.