Kijött a Richter Gedeon friss jelentése: 5 százalék körüli növekedés várható idén

Pénzügy2021. máj. 10.Dajkó Ferenc Dániel

Kijött a Richter Gedeon gyógyszergyártó idei első negyedéves jelentése. Ugyan mérséklődő bevételeket könyvelhet el és több mutatójuk is negatív irányba mozdult el, de az egész évre vetítve pozitívak a kilátásaik, 5 százalék körüli bővülést várnak. A magas bázis is közrejátszik a gyengébb eredményekben. Orbán Gábor vezérigazgató a kiugró osztalékról és az ellenséges felvásárlás elleni védelemről is fontos információkat közölt.

Ma hajnalban megérkezett a Richter Gedeon gyógyszergyártó első negyedéves jelentése. Az erről immár offline formában is megtartott sajtótájékoztatón Orbán Gábor vezérigazgató ismertette a vállalat eredményeit.

Kis mértékben visszaesett a konszolidált árbevétel

Hangsúlyozta:
a konszolidált árbevétel forintban véve, kis mértékben visszaesést mutat a tavalyi év azonos időszakához képest. Minimális, 0,4 százalékos csökkenést láthatunk, a 2020 első három hónapjában elért 141 milliárd 426 millió forintos bevételhez képest az idei január és március közötti időszakban 140 milliárd 894 millió forintot sikerült elkönyvelniük.

A gyógyszergyártás árbevétele 3,9 százalékkal csökkent

Ha az eredmény összetevőit vesszük figyelembe, akkor érdemes megemlíteni, hogy a gyógyszergyártás árbevétele összességében 3,9 százalékkal mérséklődött, viszont kis mértékben hazánkban még növekedni is tudott (+ 2,2%), ám egész Európát nézve csökkent (-6,4 százalék), húzta alá.

Jelentős zsugorodást lehetett tapasztalni a FÁK-országokban (-23,2 százalék) és Kínában (-49,4 százalék), azonban ezt részben ellensúlyozta, hogy az Egyesült Államokban 26,5 százalékkal, Latin-Amerikában (elsősorban az orális fogamzásgátlók és az Evra forgalma nőtt) pedig 51,6 százalékkal még nőtt is a Richter gyógyszereladásból származó bevétele.

A Latin-Amerikában nagyon sikeres Evra egyébként egy fogamzásgátló tapasz, ami egyedülálló a  piacon

A Latin-Amerikában nagyon sikeres Evra egyébként egy fogamzásgátló tapasz, ami egyedülálló a  piacon, húzta alá és a Jansentől, a Johnson & Johnson alvállalatától került a Richter portfóliójába, de még nem transzferálódott át a Richterre a törzskönyvi engedély, ezért nem teljesen integrálódott még a hazai vállalat portfóliójába, emiatt nem teljesen került be a cég TopLine-jába, csak egyfajta royaltyt kapnak belőle a Johnson&Johnsontól.

Az orosz piacon az árbevétel visszaesése több tényezőnek köszönhető

Az orosz piacon az árbevétel visszaesését a rubel gyengülése is befolyásolta, illetve, hogy a központi orosz ipar politika miatt, a helyi cégek jelentősen előre törtek, hangsúlyozta Orbán Gábor.

A magas bázis befolyásolta az eredményt

Kiemelte, hogy a gyógyszergyártás árbevételének kis mértékű csökkenésével kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy azt a magas bázis jelentősen befolyásolta, mivel tavaly év elején a háztartások éppúgy, mint a patikák, jelentős készleteket halmoztak fel a különböző gyógyszerekből,- Magánemberként örülhetünk, hogy idén elmaradt az influenza szezon, azonban a gyógyszergyártó bevételeit ez a tényező is negatívan befolyásolta, valamint az orvos-beteg kontaktusok csökkenése miatt a felírások száma is visszaesett - húzta alá.

Jobban teljesítettek a kiemelt specializált termékek

Elmondta, hogy sokkal jobban teljesítettek a kiemelt specializált termékek. A Vrylar (39,5 százalékkal) és a Bemfola (10,4 százalék) jelentős növekedést tudott elérni. Ennek a termékcsoportnak egyébként nőtt is a részesedése a gyógyszergyártási árbevételből, 5,5 százalékkal 56,1 százalékra.

A nagy és kiskereskedelmi szegmens árbevétele is emelkedni tudott

A nagy és kiskereskedelmi szegmens árbevétele is emelkedni tudott, 7,7 százalékkal a 2020-as év első negyedévéhez képest.

Visszaeső értékesítés, a hagyományos szegmensben

Megtudtuk, hogy a hagyományos szegmenst, a generikus és tradicionális brandeket érintette elsősorban a visszaesés, de a nőgyógyászati termékek értékesítése is visszaesett valamelyest a bázis időszakhoz képest, főképp az orális fogamzásgátló szerek iránti lecsökkent kereslet miatt. A nőgyógyászati termékek esetében egyébként az európai termékenységi központok újra nyitása felfelé húzta a piacot.

A Terrosa nevű felnőtteknél csontritkulás kezelésére szolgáló gyógyszer eladási számai viszont növekedni tudtak.

A koronavírus és a Richter

A koronavírusról szólva kiemelte, hogy még tavaly teljesen kontroll alatt tudták tartani a cégen belül a járványt, idén ez már nem teljesen így volt. Ennek ellenére sikerült olyan körülményeket kialakítani, hogy biztonságban érezzék magukat a dolgozók, és teljesen ki tudták szolgálni a jelentkező gyógyszerigényt (ami folyamatosan ingadozott), ebben a vertikálisan integrált modell is sokat segített.

Nem vesznek részt a vakcina-gyártásban

Kihangsúlyozta azonban, hogy a vakcina gyártásban nem fog részt venni a Richter Gedeon, mivel ebben a szegmensben nem rendelkezik kellő tudással és tapasztalattal, így a debreceni oltóanyaggyár működtetésében sem fognak részt venni. Ezzel szemben viszont az alkalmazottak átoltottságával nagyon jól állnak, az meghaladja az országos átlagot.

Azt is elmondta, hogy tévhit, hogy a gyógyszergyártók haszonélvezői volnának a járványnak, annak negatív hatásai őket is megviselték és az ő eredményeiket is rontották.

Költségoldal

A vállalat költségekkel kapcsolatban elmondta:az első negyedévben a marketing és kereskedelmi ráfordítások csökkentek 21,7 százalékról 20,6 százalékra, de ez egész évre nem lesz elmondható. Az erre szánt kiadásokat az év második felében fel szeretnék futtatni a 2019-es szint fölé, mivel két új nőgyógyászati terméket (fogamzásgátló kombinációk, méh mióma és endometriózis elleni készítmények) is piacra szeretnének dobni, amelyek értékesítésében természetesen marketing-kampánnyal is segíteni szeretnének.

A K+F költségek oldala viszont összességében és arányaiban is emelkedett (árbevételhez viszonyított arányuk 11 százalékon alakult) - ismertette a számokat Orbán Gábor. Minél magasabb hozzáadott érték elérése a cél - húzta alá. Lebontva a következőképp oszlottak meg a K+F költségek:

originális kutatás

bioszimiláris kutatás

nőgyógyászat

branded generikus, hagyományos termékek

26%

32%

23%

19%


Csökkent a teljes üzleti eredményhányad

A teljes üzleti erdeményhányad az idei első negyedéveben egyébként 17,3 százalékról 17,8 százalékra csökkent a bázisidőszakban elért értékhez képest. Az EBITDA 34 milliárd 318 millió forintot tett ki.

Sikerült visszafogni a költségeket

Kiemelte, hogy ugyan a bruttó fedezeti hányad kicsit romlott, 56,7 százalékról, 55,5 százalékra, azonban ezt valamennyire ellensúlyozta, hogy a költségeiket vissza tudták fogni. Hangsúlyozta, hogy nem szabad egy negyedévet kiragadni, hanem majd az egész éves teljesítményt kell figyelembe venni. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az üzemi eredmény nagyjából vízszintes pályán tudott maradni, illetve megemlítette, hogy a készpénz készleteik terhére értékpapírokat vásároltak.

Az idei évre vonatkozó változások

Mint mondta, nem változott az idei évről alkotott képe a Covid-időszakban. idén egy közepes, nagyjából egyszámjegyű, 5 százalék alatti növekedést tudnak elérni (euróban), ami lefelé mutató kockázatokkal tartható. Az átmeneti lassulás után sok termék esetében az év hátralevő részében növekvő pályával számolnak, ám vannak kisebb kockázatok, mint például a marketing költségek. Két nőgyógyászati termék jön ki, illetve továbbra is magas a Vrylarba vetett bizalmuk - tette hozzá.

Tulajdonosi szerkezet

A tulajdonosi szerkezettel kapcsolatban elmondta: továbbra is nagyobb a külföldi tulajdonosi arány, mint a többi magyar részvénytársaság esetében és büszkék rá, hogy bírják a külföldi befektetők bizalmát.

A hazai befektetői oldalról a Corvinus Egyetem mögötti alapítvány 10 százalékot; a Tihanyi Alapítvány szintén 10 százalékot szerzett. Az MNV kezében valamivel több mint 5 százalék van jelenleg, ez majd a Semmelweis Egyetemet fenntartó alapítványhoz fog kerülni.

Kiemelte, hogy annak, hogy a tulajdonosi szerkezet megváltozott, az egyik következménye, hogy a piacon eladhatóvá vált azon részvények egy része, ami biztosíthatná az ellenséges felvásárlás megakadályozását. Az alapítványi befektetőkhöz került részvények miatt a Richter védtelenné vált, de a közcélú alapítványokról szóló törvény ebben változást hozott, mert előírja, hogy ha el akarja adni az alapítvány a részvénycsomagot akkor először az államnak, majd ha az nem fogadja el, magának a vállalatnak kell felajánlania a részvényeket megvételre. Így ez egyfajta védelmet jelent - tette hozzá.

Mielőtt átadták az alapítványoknak, már az államnál is úgy volt ott a részvénycsomag, hogy maga az állam is eladhatta volna, tehát érdemben nem változott ilyen szempontból a helyzet - fogalmazott.

Történelmi magasságokban az osztalék

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy idén magas, az adózott eredmény 40 százaléka volt az osztalék, ami minden eddiginél több volt. Az elmúlt három évben ez az érték valamivel 25 százalék felett mozgott. Ennek oka, hogy a legutóbbi tranzakciójukat sikeresen lezárták, és még időben messzebbre várható a következő.