Lehet még V-alakú felpattanás, és az emelkedő tőzsdei trend is kitarthat

Pénzügy2020. júl. 31.Fellegi Tamás

Makrogazdasági kérdésekről, piaci trendekről és a hazai blue chipek várható negyedéves eredményéről beszélt Török Lajos az Equilor Zrt vezető elemzője a Trend FM Prémium kategória műsorában.

V-alakú kilábalás

Nálunk is beindul a gyorsjelentési szezon, kiderül, hogy élték túl a hazai cégek a válság legnehezebb szakaszát. Amerikában sok szektort megviselt a válság, a GDP óriásit zuhant, a technológiai cégek viszont remekeltek. Ami a válságból való kilábalást illeti, Török Lajos optimista a július már erős javulást mutat, a V-alakú kilábalás esélye még lehetséges. A vírus terjedhet újra, de a politikusok már nem fogják vállalni a lezárásokat, ami a gazdaság teljes tönkretételével járna. A költések meg is indultak az eddigiekben, júniusban és júliusban már élénkült a kereslet a korábban sújtott termékek és szolgáltatások iránt.

Hosszabb trendek

Arra a kérdésre, hogy milyenek az inflációs kockázatok a nagy jegybanki pénzkibocsátás mellett, Török Lajos azt válaszolta, hogy rövid távon nem valószínű ilyen hatás, és egyelőre a kamatok, sőt a hozamok is hosszú ideig alacsonyak lesznek, érdemi inflációs nyomás nélkül.

Török szerint a hosszú távú trend 2009 óta töretlen a részvénypiacokon, és miután a kötvényeknél hasonló a helyzet, a hozamok csökkennek, megint csak a tőzsdére áramlik a pénz. Az egész 11 éves rali a nagy technológiai részvényekre alapult, mint az Apple, az Amazon vagy a Facebook, és ezek most is remekeltek negyedéves jelentéseikben, így a hosszútávú kiváltó ok még mindig fennáll.

Richter

A hazai részvények várható eredményeivel kapcsolatban Török Lajos elmondta, hogy a Richterrel kapcsolatban optimisták az elemzői várakozások, a legfontosabb gyógyszer, a Vraylar esetében egyszeri nagy royalty bevételre számítanak, miközben vélhetően a többi gyógyszer is jól teljesít, köztük a nagyobb hozzáadott értékűek. A Richter esetében a devizamozgások is jól jönnek: a második negyedévben még gyengült a forint a dollárhoz és a rubelhez egyaránt (azóta a dollárhoz képest sokat erősödött).

Telekom

A Telekom esetében javulhat néhány tényező, például az otthoni munka miatt sokan válthattak magasabb forgalmú internetre, ugyanakkor miután nincs sem osztaléksztori, sem komolyabb növekedési sztori, így a viszonylag alacsony árazás ellenére nehéz komoly vonzerőt találni befektetői oldalról. Ebben akkor lenne változás, ha a menedzsment kijelölne egy osztalékpolitikát, például meghatározná az eredmény valamilyen százalékában a kifizetendő összeget.

OTP

Az OTP pénteken jelent, a nagy kérdés itt az lesz, hogy milyen lehet a nemfizető hitelállomány, ez azonban előre nem látható, ugyanakkor a magas céltartalékképzés éppen azért történt, hogy minden lehetséges helyzetet lefedjen. Kérdés, hogy ezt tovább növelték-e a második negyedévben, és fontos lehet, hogy látja a lehetőségeket a menedzsment. Az árfolyam mindenesetre nem mutat túl nagy optimizmust egyelőre, kétségkívül nem a bankszektor az, amely most népszerű a piacokon.

Mol

Török Lajos a Mol helyzetét tartja a legnehezebbnek a nagy tőzsdei cégek között a második negyedévben, elsősorban a tartósan alacsony olajár, illetve a finomítói marzsok miatt. Mindazonáltal arra számít, hogy nyereséges lesz a Mol, ami egy válság sújtotta cégnél komoly eredmény, bár az eredmény 84 százalékos csökkenésre számítanak.

A teljes adás itt hallgatható meg.