Mennyit érhet a CIG Pannónia a céget ért veszteségek után?

Pénzügy2019. okt. 27.F. T.

Vágó Attila, a Concorde vezető elemzője beszélt a CIG Pannónia körüli botrányról és a cég várható jövőjéről a Trend FM Prémium kategória műsorában.

Csontváz a szekrényben

A CIG Pannónia biztosító komoly gondban van, úgy tűnik, a cég csalási botrányba keveredett, az év elején még 450, a botrány kipattanása előtt 300 forintos ár hirtelen 200 forintra zuhant.

Vágó Attila szerint a biztosítás alapvetően kockázatos ügyletág, ahol időnként törvényszerűek a veszteségek, persze a csalás már más kategória. Az olasz tevékenység eleinte biztatónak tűnt, jelentős árbevétellel. A cég szerencsjátékszervezés biztosításában is részt vett, ott azonban nemfizetésis esemény történt, így a CIG-nek kellett fizetnie. Ebből először 690 milliós tétel adódott, aztán egy másik, 670 milliós, de ennek részleteit nem lehetett tudni. Most azonban kidőlt az igazi csontváz a szekrényből: 10 millió eurós lehívás érkezett a céghez egy olyan kárra, amiről a CIG úgy tudta, hogy viszontbiztosítás kötött rá a nigériai Africa Re biztosítóval, csakhogy kiderült, hogy a szerződés hamis volt.

Még nem tudni, ki hibázott, de a nigériai biztosító azt jelezte: nem tudott róla, hogy van ilyen biztosítása, így nem is fizetett. Az ilyen ügyleteket biztosítási brókerek intézik rendszerint, eközben csalássorozat történhetett, Vágó Attila szerint valaki zsebre tette a pénzt, amit a CIG kifizetett, de az Afrika Re biztosító nem kapta azt meg.

Kármentés

A nagytulajdonos Opus bejelentette, hogy nem szándékozik tőkét emelni és a céget menteni, Vágó szerint nem szerencsés, ha egy nagy tulajdonos ilyen nyilatkozatot tesz, hisz ez csak arra utal, hogy olyan nagy lehet a baj, hogy akár veszni hagyná egy tulajdonos a céget, mint hogy még költsön rá.

Kérdés, hogy lesz-e elég ereje a biztosítónak, hogy ezt rendezze, mekkora tőkeemelés kell, sőt egyáltalán, lehetnek-e még további csontvázak a szekrényben? Az anyacég 4-5 milliárd forintig tud tőkét emelni a leánycégben, de ha ennél többet kell, akkor már az egész cégcsoport veszélybe kerülhet.

Az olasz kitettség összesen 500 millió euró, ha ez mind elveszne, akkor csődbe menne a biztosító, hisz ez 165 milliárd forint, Vágó Attila azonban nem gondolná, hogy további biztosítások dőlnek be, talán 1-2 milliárddal megúszható ez az ügy.

Mennyit érhet?

A műsorvezető, Túrós-Bense Levente felvetette a kérdést, hogy mennyit érhet ezek után a CIG Pannónia részvénye, meddig terjedhet a felelősség, mi lehet a legrosszabb forgatókönyv?

Az elemző szerint, ha az anyacégnek felróható, hogy megroppant a leánycég, akkor felelősségre vonható. Ha nem oldódik meg gyorsan a probléma és nincs megfelelő kommunikáció, az olyan kárt okoz a cég hírnevének, amitől sok évig nem tud megszabadulni akkor sem, ha közben rendbe jönnek a dolgok.

Ami a konkrét számokat illeti, ha a bajban lévő nem-élet üzletággal, az EMABIT-tal nem számolunk, nullának tekintjük az értékét, akkor az anyacég minimum 140 forintot érne részvényenként. Vágó szerint nem kell a biztosító teljes csőddel számolni, azonban az eddigi pozitív várakozások miatti felár kiárazódik a papírból ez a folyamat zajlik most. Véleménye szerint 140 forinton, ha leesik odáig, érdemes megvenni a papírt, mivel ha rendeződnek a dolgok, önmagában az anyacég elérhet akkora nyereséget, hogy akár 10-15 forintos osztalékot is fizessen, ami komoly részvényár emelkedést indukálhat.

A teljes adás itt hallgatható meg.