Mindenre kihat a rekordnagyságú infláció

Pénzügy2021. nov. 15.Növekedés.hu

A friss inflációs jelentés szerint kedvezőtlen csúcson, 6,5%-on áll a drágulás mértéke, ami még magasabbra is kúszhat év vége felé. Az évtizedes rekordérték hatása jelentős a kamatokra, az euróra és a teljes gazdaságra, de akár a hétköznapi használati tárgyakra is.

A várakozásoknál is magasabb áremelkedést három tényező együttes hatása indokolja: a külső nyomás, a pörgő belső gazdaság különös tekintettel az állami támogatású programokra, hisz a dotációk hajtják felfelé az árakat illetve a relatíve gyenge forint – mondta el az Inforádiónak adott interjújában Horváth István, a Sberbank treasury vezetője.

A szakember szerint tételesen a nyersanyagok, alapanyagok drágulása, a hazai és világszerte tapasztalható keresletnövekedés, a szállítási láncok meg-megtorpanása, valamint nagyrészben a minden mást is drágító üzemanyagár-emelkedés áll a magas érték mögött.

A lakásfelújítást tervezők számára nem túl jó hír, hogy várhatóan ez a szektor egyike lesz azoknak, amelyek a jövőben is megszenvedik a folyamatos inflációt.

De tulajdonképpen minden más hétköznapi szolgáltatás és termék ára emelkedni fog tovább. Jó példa erre akár a kerékpár, amit a válságot megelőző időszakhoz képest két-háromszoros áron tudnak csak beszerezni az emberek, már ha éppen kapható az üzletekben bicikli.

Az adatok fényében szinte borítékolható, hogy a jegybank is nagyot emel a kamatokon. A környező országok lépései is ebbe az irányba hajtják az MNB-t, a jegybankárok Horváth István szerint legalább 30 bázisponttal drágítják az alapkamatot a következő ülésükön. Így év végére a 2,4%-os vagy akár annál magasabb alapkamat sem kizárt. A kamatdöntéshez kapcsolódó jegybanki kommunikáció függvénye, hogy visszaerősödik-e a forint az euróhoz viszonyítva a következő hetekben. A Sberbank szakértője e tekintetben 350 forint környéki árfolyammal kalkulál az év végére.