Nagy lehetőség három BÉT-részvényben

Pénzügy2020. máj. 25.Fellegi Tamás

A négy blue chipből háromban jelentős felértékelődési potenciált lát Cinkotai Norbert, a KBC vezető elemzője, aki erről a Trend FM Prémium kategória műsorának vendégeként beszélt.

A technológia húz

A BUX látszólag kissé lemaradt más indexhez képest, melyek közül néhány már-már a koronavírus-járvány előtti csúcsokat közelíti, ennek azonban szektoriális okai vannak: a két legnagyobb BUX-komponens bank, illetve olajipari cég, ezek máshol sem teljesítenek most jól.

A nemzetközi részvénypiac előreszaladt a tényleges gazdasági helyzethez képest, ugyanakkor ez alapvetően egyes szektoroknak köszönhető, leginkább az amerikai technológiai szektor teljesít jól, melynek hatalmas cégei felhúzzák a legnagyobb indexeket, mint az S&P 500 vagy a Nasdaq Composite.

Ködben vezetni

Gazdasági oldalról persze még sok a bizonytalanság, Cinkotai Norbert szerint szerint olyan egy kicsit, mint amikor valaki ködben vezet: nem lehet messzire látni. Ugyanakkor mégiscsak vélelmezhető, hogy a járvány visszahúzódásával, illetve hozzá való alkalmazkodással véget ér a gazdasági gyengélkedés, jó eséllyel rövidebb lesz, mint egy átlagos válság, kérdés, hogy a mélysége mekkora lesz.

Pénzözön

A műsorvezető, Túrós-Bense Levente felvetette, hogy nem a rendkívüli mértékben megnövekedett pénzkibocsátás hajtja-e a részvénypiacokat. Cinkotai szerint nyilván részben igen, és ez torzítást okoz az árakban, főleg az S&P 500 komponensek esetében, miután a Fed hajtja végre a legnagyobb pénznyomtatást. Ugyanakkor viszont a szektorok már a fundamentumok szerint alakulnak: a viszonylag egészségesek szárnyalnak, a válság által sújtottak gyengélkednek.

Modellváltás

Az elemző szerint jó eséllyel modellváltás is zajlik: lehet, hogy a technológiai szektor egyes cégei, köztük a legnagyobbak, jól jönnek ki járványból, növekszik a kereslet termékeik, illetve szolgáltatásaik iránt az átmenetileg megváltozott élethelyzetben, és ez akár hosszabb távon is eredménynövelő hatású lehet ezeknek a cégeknek.

OTP

Ami a hazai piacot illet: az OTP esetében 12 600 forint a KBC célára, ez 30 százalékos felértékelődést vélelmez. Az elemző szerint ugyan még nehezen tudja az OTP felmérni a válság várható hatásait, viszont erősen céltartalékol, lényegében felkészült a legrosszabb helyzetre is. Jó esetben ezért pozitív eredmények jöhetnek, hisz nem feltétlenül a legrosszabb helyzet valósul meg.

A műsorvezető felvetette, hogy a kamatmarzs, általában a kamatkörnyezet most hosszú távon alacsony maradhat. Az elemző szerint ennek növekedését már a tavalyi évtől amúgy sem várták, ráadásul ezzel együtt is jó eredményt ért el a bank a válság előtt. Cinkotai szerint a jelenlegi árszint már beárazta a kockázatokat, az elemző vonzónak tartja a részvényt.

Telekom

A Telekomban még optimistább a KBC: 50 százalékos felértékelődést sem tartanak kizártnak. Ennek részben oka, hogy a járványtól egyenesen pozitív változást várnak a szektorban, jóllehet a profit nem feltétlenül nő, de a befektetők esetleg magasabb árazás mellett is szívesen veszik majd a szektort. Nagy lehetőséget rejt az 5G elterjedése, ugyanakkor kockázatot is lát az elemző, mint például a Digi, mint versenytárs megjelenése (még ha nem is az 5G szektorban.

A legnagyobb baj, hogy nem jó, vagy legalábbis nem jól kommunikált az osztalékpolitika, viszont előfordulhat, hogy a sajátrészvény vásárlás akár hatékony is lehet az árfolyamhatás által.

Mol

Nem pesszimista a KBC a Mollal kapcsolatban sem, 25 százalékos felértékelődési potenciált látnak. Cinkotai szerint 30-40 dollár közti Brent ár mellett már nem rossz a helyzet, a finomítói marzsok is javulnak, a dollár/forint árfolyam is erős. Az integrált környezet ad egy stabilitást, a szektorban egyébként nincs jelentős eltérés a cégek között, a Mol nem lóg ki.

Richter

A Richter sokat emelkedett, elérte a KBC célárat: a papír korábbi várakozásaik szerint viselkedett. A Richter az a részvény, ahol nem okozott gondot a koronavírus: mind a szektor, mind a cég iránt nőtt a kereslet, és sok mutatója javult a járvány hatására, legalábbis az első negyedéves eredmények alapján.

A teljes anyag itt hallgatható meg.