Növekedünk, de drágulunk: az elemző szerint inflációs csúcs, 350 forintos euró és 2%-os alapkamat jön

Pénzügy2021. szept. 7.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Őszi inflációs csúccsal, háromötvenes euróval és kétszázalékos alapkamattal számol a Sberbank Magyarország szakértője év végéig. Kiszámíthatatlan külföldi kockázatok mellett ugyan, de sokat profitálhatnak a hazai vállalkozások a felpattanásból, míg a hitelfelvételi kedvet a jegybank szigorítása fogja leginkább befolyásolni a friss értékelés szerint.

Újabb inflációs csúcsra számít a Sberbank Magyarország szakértője idehaza, az őszi hónapokban akár 5,5% is lehet az áremelkedés mértéke, de éves szinten is átlagos 4,6%-os drágulással érdemes kalkulálni.

Horváth István szerint a vártnál nagyobb mértékű infláció leginkább a válság után meglóduló itthoni fogyasztásnak, illetve a külföldi nyersanyagok drágulásának köszönhető - olvasható a Sberbank Magyarország közleményében.

A nemzeti össztermék második negyedéves szárnyalásának elsősorban a tavalyi éves alacsony adatokhoz viszonyítás, az ún. bázishatás az oka. A kormányzati beruházások és az ipar teljesítménye – ezen belül is a feldolgozó és autóipar – jelentősen segítette a gödörből való kilábalást. A növekedésből a KKV-szektor is profitálhat a szakember szerint: amennyiben a nagyberuházások leszivárognak a szintjükre és a külföldi piacok jól alakulnak, akkor megbízható növekedés előtt áll a legnagyobb hazai foglalkoztatónak számító kis- és középvállalati szegmens.

Éves szinten összességében 5,7%-os GDP-növekedést kalkulál a Sberbank szakértője.

A tavalyi tíz százalékos gyengülés jelentős részét már ledolgozta a forint az euróval szemben, idén év végéig kicsivel 350 feletti árra számít a szakértő. Ez szintén nagyban függ attól, hogy lesz-e a külföldi piacokon felbolydulás és hogy a hazai jegybank mennyire követ agresszív kamatemelési politikát. Az MNB ugyanis árgus szemekkel nézni az alapvető folyamatokat – amelyek nem adnak sok okot a derűlátásra:

a nyersanyagárak az egekben, az amerikai FED és az Európai Központi Bank pedig még a pénznyomtatás fázisában tart.

A fejlemények tükrében alakítja majd az alapkamatot a jegybank, amelynek mértéke egy folyamatos lassulást követően 2% körül állhat meg Horváth István szerint, ami elsősorban a hitelfelvételben gondolkodó vállalkozások számára lehet fontos becslés.