Sokat gyengült ma a forint

Pénzügy2022. szept. 28.Sz.A.

A feltörekvő piacokat érintő eladási hullám és a földgáz árának emelkedése miatt esett ma a forint árfolyama. Késő délután egy euróért 415 forintot kellett adni, a forint-dollár árfolyam pedig új történelmi mélypontra került, átvitte a 432 forintos szintet.

Kifejezetten rossz napot zárt ma a forint. A háttérben elsősorban a nemzetközi befektetői hangulat romlása áll, amelynek nyomán a felzárkózó államok piacairól történt tőkekivonás.

Az euró jegyzése a reggel 7 órai 407,92 forintról gyengült, és délutánra

megközelítette a történelmi mélypontot, a 415 forintos szinttel, a forint-dollár kurzus pedig 432 felett is járt. A kedvezőtlen hangulatban a forintot gyengítette, hogy az európai gázár emelkedett az Északi Áramlat gázvezeték elleni feltételezhető szabotázsakciót követően, illetve arra a hírre, hogy a Gazprom esetleg csökkentené az Ukrajnán keresztül Európába érkező gázmennyiséget, vagy teljesen lezárná a gázszállítást.

A háború eszkalálódása, az újabb szankciókról szóló hírek, illetve a földgáz árának emelkedése az orosz energiától jobban függő államok pénzpiacait egyébként is jobban megviseli.

A dollár erősödése megállíthatatlannak tűnik, többek között ez is áll a forint-dollár kurzus történelmi mélypontja mögött. Estére a 427-es szintre korrigált a forint-dollár árfolyam.

A frank árfolyama a reggeli 429,28 forintról 437,27 forintra nőtt, napközben történelmi csúcson 439,98 forinton is jegyezték.

A forint gyengüléséhez hozzájárul, hogy a magyar államháztartási hiány magas, idén 6,1 százalék körül alakulhat, a folyó fizetési mérlegünket pedig elsősorban a drága energiaimport felborította.

A Magyar Nemzeti Bank (MMB) tegnap 13 százalékra emelte az alapkamatot, és befejezte a kamatemelési ciklust, amire jól reagáltak a piacok, minimálisan erősödött a forint, de mára ez az optimizmus eltűnt.

A hazai fizetőeszköz leértékelődésében továbbra is nagy szerepet játszik, hogy továbbra sincs megegyezés sem az uniós Helyreállítási Alap forrásairól, sem a hétéves költségvetésről.

A forint mai gyengülésével párhuzamosan a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe is esett ma, 2,1 százalékos mínusszal zárt, ami a többi európai tőzsdéhez képest jelentős alulteljesítést mutat. 

A legtöbb európai tőzsdei mutató ugyanis vissza tudott korrigálni arra a hírre, hogy a Bank of England hosszú lejáratú kötvényvásárlásba kezd. Egyedül az olasz és a spanyol tőzsdén maradt minimális esés a kereskedés végére.