Több mint 15 milliárdot vont be a 4iG kötvényaukciója

Pénzügy2021. márc. 25.Növekedés.hu

A 4iG Nyrt. a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési kötvényprogramjában (NKP) sikeres kötvényaukciót tartott minősített befektetők részére – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. A felajánlott mennyiség névértéken 15 milliárd forint, a benyújtott összes ajánlat pedig 15,45 milliárd forint volt. A tőkepiaci társaság az ajánlatokat elfogadta, így az aukción összesen 15,45 milliárd forint forrást vont be, melyet az előzetes bejelentésének megfelelően a tervezett hazai és régiós akvizíciós tevékenységére kíván fordítani.

A 4iG Nyrt. tájékoztatása szerint az aukció eredményeként a kibocsátandó tíz éves futamidejű, 2,73 százalékos átlaghozamú vállalati kötvények március 29-én kerülnek forgalomba. A sikeres kötvénykibocsátási ügyletben befektetési szolgáltatóként az OTP Bank, jogi tanácsadóként, pedig az Oppenheim működött közre.

A korábban bejelentettekkel összhangban a 4iG a kötvénykibocsátásból származó forrást hazai és régiós expanziójához kívánja felhasználni.

A társaság vállalásának megfelelően a kibocsátást követő 90 napon belül kezdeményezi a kötvények regisztrációját a Budapesti Értéktőzsde által működtetett Xbond multilaterális kereskedési rendszerben.

A 4iG idén februárban teljesítette a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjában szereplő feltételeket. A jegybank megbízásából a vizsgálatot végző Scope Ratings az informatikai vállalatot kibocsátóként BB-/stabil, a társaság adósságkitettségét pedig BB- kategóriába sorolta. A hitelminősítés során a független, német központú intézet a 4iG magyar informatikai piac kulcsfontosságú szegmenseiben betöltött stabil helyzetét vette figyelembe. A Scope Ratings március 4-én jelentette be, hogy a 4iG Nyrt. kibocsátói és fedezetlen adósságára vonatkozó minősítését is felülvizsgálja, és kilátásba helyezte a társaság felminősítését. Az elemzőcég a döntését a 4iG által bejelentett Hungaro DigiTel akvizíciójával indokolta, melynek sikeres lezárása kedvezően hathat a tőkepiaci társaság üzleti kockázati profiljára.