Új pénzügyi kalandjáték segíti a pénzügyi nevelést

Pénzügy2023. feb. 16.Sz.A.
A rovat támogatója:

Ünnepélyes megnyitóval indult hivatalosan is útjára a MoneyTours pénzügyi kalandjáték. Már nemcsak élménytanórákon vehetnek részt a Pénziránytű Bázisiskolákba érkező diákok, hanem a MoneyTours pénzügyi tudatosságot fejlesztő kalandjátékban is kipróbálhatják tervező- és szervező készségüket a 7-12. évfolyamos csoportok.

Már 570 ezer Pénziránytű-tankönyvből tanulhatnak a gyerekek országszerte, és kilenc Bázisiskola működik jelenleg, tavaly 3700 diák vett részt 180 pénzügyi témákban gyakorlatias foglalkoztatáson – mondta Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke a Money Tours Kalandjáték bemutatóján a Budapesti Gazdaásgi Szakképzési Centrum (BGSZC) Keleti Károly Közgazdasági Technikumban.

Mint ismertette,

hat feladványon keresztül hat pénzügyi témát ismerhetnek meg a diák egy „tanulmányi kirándulás” keretében.

Március elején indul a Pénz7, amihez a diákok is csatlakozhatnak mondta el Hergár Eszter a megnyitón, ahol a bázisiskolákban kibővített tanítási program új elemét próbálhatták ki ma a diákok.

A Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrumnak 22 iskolája van, a képzés fontosságát az üzleti szféra is felismerte - tette hozzá.

A Mastercard nem csak egy kártyakibocsátó, hanem egy technológiai társaság, amely átutalásokkal és kiberbiztonsággal is foglalkozik

- emelte ki a megnyitón Martinovic Boris, a Mastercard public policy igazgatója.

Martinovic Boris, a Mastercard public policy igazgatója, Domján Zsuzsanna a BGSZC főigazgatója, Vasné Botár Áhgnes, a BGSZC Keleti Károly Technikum igazgatója és Hergár Eszter, a Pénzirányt Alapítvány kuratóriumi elnöke, az MNB társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatójaMartinovic Boris, a Mastercard public policy igazgatója, Domján Zsuzsanna a BGSZC főigazgatója, Vasné Botár Áhgnes, a BGSZC Keleti Károly Technikum igazgatója és Hergár Eszter, a Pénzirányt Alapítvány kuratóriumi elnöke, az MNB társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója

Kiemelte: ahogy digitalizálódik a világ, egyre több kibertámadás is történik. Egy ilyen világban felkészültnek kell lenni, ehhez meg kell ismerkedni a lehetőségekkel, a veszélyekkel, és meg kell tanulni tudatosan kezelni a pénzügyeket, ezért is döntöttek amellett, hogy a Pénziránytű Alapítvánnyal együtt támogatják a Bázisiskola Programokat.

A Mastercard három éve döntött úgy, hogy részt vesz a Pénziránytű Alapítvány Bázisiskola programjában, a társaság a tanításba is beszáll.

Két fő témában, a kriptovaluták és a kiberbiztonság kérdésében tartanak órákat

- mondta el a Növekedés.hu kérdésére Martinovic Boris.

A ma bemutatott Money Tours pénzügyi tudatosságot fejlesztő játék során pénztárca és környezetbarát osztálykirándulást kellett megszervezniük a diákoknak tabletek segítségével, pénzügyi feladatokat megoldva.

Számoljunk a befektetésekkel

A technikumban a diákok pénzügyi ismereteket és vállalkozási ismereteket is tanulnak,a képzés végén gazdálkodás menedzsment ágazat pénzügyi ügyintéző technnikus végzettséget szereznek, és lehetőség van egy éves nyelvi előkészítős képzésre is angol nyelven.

A diákok többsége egyetemen tanul tovább, és sokan már a középiskola második osztályának végén leteszik a középfokú nyelvvizsgát.

Idén februártól öt Pénziránytű Bázisiskolában –

  • Dunaújvárosban,
  • Győrött,
  • Kisújszálláson,
  • Pesten és
  • Szegeden -

a MoneyTours pénzügyi kalandjáték fejtörői teszik még izgalmasabbá a pénzügyi nevelést.

A játékban résztvevő csapatoknak egy osztálykirándulást kell megszervezniük.

A fejlesztés fő célja, hogy a tervezés szempontjait átlássák a fiatalok. A MoneyTours segítségével fény derül arra, hogy mi mindent kell végiggondolni egy utazás, egy kirándulás szervezése során.

Az állomások nem csak az ismeret átadására koncentrálnak, a tanulók képességeinek és attitűdjeinek a formálása is cél.

A Pénziránytű Alapítvány a Mastercarddal együttműködésben ebben a tanévben tovább bővítette országos Bázisiskola Programját.

A MoneyTours így oktató játék, de a szórakoztató kihívásokon keresztül a tanulás ez alkalommal is élménnyé válik.

A Pénziránytű Alapítvány a Mastercarddal együttműködésben ebben a tanévben tovább bővítette országos Bázisiskola Programját.

A korábbi hat helyett már kilenc helyszínen, kibővült témaválasztékkal, kihelyezett tanóra lehetőségekkel és a MoneyTours pénzügyi kalandjátékkal is várják a 7-12. évfolyamos diákokat és pedagógusaikat.

Pénzügyi tudás otthonok

A Pénziránytű Bázisiskola program fő célja, hogy a pénzügyi nevelés modern, magas szakmai színvonalat képviselő eszköztárát minél több diák számára elérhetővé tegye. A Bázisiskolák jól felszerelt, igényesen kialakított „Pénzügyi tudás otthona” tantermeiben a Pénziránytű Alapítvány által felkészített pedagógusok tartanak interaktív pénzügyi foglalkozásokat.

Új Bázisiskolák

Az élménypedagógiai módszerekkel és digitális eszközökkel támogatott, korosztályonként differenciált pénzügyi foglalkozások a régió általános- és középiskolás diákcsoportjai számára ingyenesen érhetőek el.