Új tőzsdei szabályozás: hosszú távú döntésekre ösztönzik a szereplőket

Pénzügy2019. nov. 13.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Egyre több új kötelezettségnek kell megfelelniük a tőzsdén jegyzett társaságoknak, az intézményi befektetőknek, illetve az értékpapírszámla-vezetőknek a hosszú távú részvényesi szerepvállalás ösztönzéséről szóló törvény alapján. A Kapolyi Ügyvédi Iroda szakértői összegezték az érintett szereplők előtt álló legfontosabb feladatokat.

Az idén nyáron kihirdetett, a hosszú távú részvényesi szerepvállalásról szóló törvénnyel (2019. évi LXVII.) az európai uniós direktívában (Shareholder Rights Directive II, SRD II) meghatározott szabályok kerültek be a magyar jogrendszerbe. A szabályozás célja, hogy a pénzügyi válság tapasztalatai alapján biztosítsa, hogy a szereplők (részvényesek és üzleti szereplők) kellő információ birtokában megfontolt és hosszú távú üzleti döntéseket hozhassanak, továbbá elősegítse a részvényesek minél aktívabb részvételét a tőzsdei társaságok döntéshozatali folyamatában.

A Kapolyi Ügyvédi Iroda szakértői felhívják a figyelmet arra, hogy az új szabályok jelentős hatással lesznek az intézményi vagyonkezelés rendszerének egészére, és nem kevés új feladatot rónak a terület szereplőire, így a biztosítókra és foglalkoztatói nyugdíjpénztárakra, mint intézményi befektetőkre, továbbá a portfoliókezelőkre és befektetési alapkezelőkre. Az új jogszabály hozzájárulhat a nyilvános tőkepiacok transzparenciájának növekedéséhez, valamint a részvényesi joggyakorlás akadálymentesebb gyakorlásához, ezáltal ösztönzéséhez, amely végső soron a nyilvánosan működő társaságok iránti bizalom további építését szolgálja. Az előírások a részvényesi szerepvállalást olyan módszerekkel támogatják, amelyek nem korlátozzák aránytalanul a befektetők és a tőzsdén jegyzett társaságok racionális gazdasági, üzleti döntéseinek meghozatalát, és azok végrehajtását. Az új szabályok alapján:

A nyilvánosan működő részvénytársaságoknak

  • javadalmazási politikával kell rendelkezniük, illetve ennek megvalósításáról javadalmazási jelentéseket kell közzétenniük;
  • felül kell vizsgálniuk, illetve ki kell alakítaniuk a részvényesek azonosítására vonatkozó részletes eljárásukat;
  • új tájékoztatási és nyilvánosságra hozatali szabályoknak kell megfelelniük.

Az egyes befektetési vállalkozásoknak

  • szerepvállalási politikát kell kidolgozniuk, és alkalmazniuk a részvénybefektetések esetén;
  • új tájékoztatási és nyilvánosságra hozatali szabályoknak kell megfelelniük;
  • felül kell vizsgálni az intézményi befektetői vagyon kezelésére kötött szerződéseiket.

Az egyes befektetési alapkezelőknek (ABAK és ÁÉKBV)

  • szerepvállalási politikát kell kidolgozniuk és alkalmazniuk a részvénybefektetések esetén.

Az egyes biztosítóknak, foglalkoztatói nyugdíjpénztáraknak

  • szerepvállalási politikát kell kidolgozniuk, és alkalmazniuk a részvénybefektetések esetén;
  • felül kell vizsgálniuk az eszközkezelőkkel kötött szerződéseiket.