Unicredit: nehéz otthagyni az orosz piacot

Pénzügy2022. ápr. 18.B.L.- Sz.A.
A rovat támogatója:

Az orosz piacon jelentős érdekeltségekkel rendelkező UniCredit arról nyilatkozott, hogy a közeljövőben nem tervez kivonulni az orosz piacról. A bank ugyanakkor vizsgálja egy esetleges kivonulás következményeit és hatásait. A legtöbb, általuk hitelezett oroszországi bejegyzésű cég nyugati anyavállalattal rendelkezik. A nagy kitettség miatt nagyon nehéz és költéges lenne feladni a piacot.

Nem lehet egyik napról a másikra kivonulni az orosz piacról, gondolni kell az orosz piacon működő, a bank által hitelezett vállalatokra is, amelyek többsége nyugat-európai hátterű - közölte az olasz Unicredit, amely a Bank Austria anyavállalata.

Az olasz bankóriás az európai pénzintézetek közül az egyik legnagyobb oroszországi kitettséggel rendelkezik, főleg az energiaszektorban. Nem sokkal az invázió kezdete után már közölték, hogy a gyors kivonulás, az oroszországi piacuk bezárása jelentős, 7,4 milliárd eurós veszteségeket okozna, a tőkemegfelelési mutatójuk pedig 15-ről 13 százalékra csökkenne.

Az Unicredit 2005 óta van jelen az orosz piacon, részesedése egy százalék körüli, kétmillió ügyféllel és több száz fiókkal rendelkeznek.

Az Unicredit részvényeinek értéke az invázió utáni héten bezuhant, jelenleg 30 százalékkal ér kevesebbet, mint a háború előtti napon.

A bank a napokban azt is jelezte, hogy az elmúlt hetekben többször is megkérdezték, mik a terveik az oroszországi üzleti tevékenységükkel, ezért a lehető legátláthatóbban szeretnék bemutatni a döntéseiket és azok indokait - írja a Die Presse.

- Nagyon könnyű lenne azt mondani, hogy az UniCredit kivonul Oroszországból. Ez a címlapokra kerülne, és azt is tudjuk, hogy sokan ezt szeretnék hallani. Azonban felhívnánk a figyelmet arra, hogy az orosz leányvállalatuktöbb mint 4000 embert foglalkoztat, és több mint 1500 vállalatot - ebből 1250 európai vállalatot - kiszolgál, ezért a bank bezárása nem történhet meg hirtelen – közölték.

Az UniCredit vezetősége arról is beszámolt, hogy mélyen megrendítették az oroszok által indított háború okozta károk.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a kivonulásról vagy maradásról szóló döntésüknél szem előtt kell tartaniuk munkavállalóik és az ügyfeleik érdekeit is, és felelősséggel tartoznak mindenkinek, akik bennük bíznak és az ő szolgáltatásaikat igénybe vették.

Az orosz piacon az Unicredit mellett szintén nagy nyugat-európai hitelezőnek számít a francia Societe Générale és az osztrák Raiffeisen bank is.

A Sociale Générale április 11-én jelentette be, hogy megválik az orosz Rosbankban korábban szerzett 99 százalékos tulajdonrészétől, ami 3 milliárd euró veszteséget okoz a francia bankcsoportnak. A francia bankcsoport részesedése az orosz piacon 3 százalék volt.