Warren Buffett 5 mondása, amit minden vezetőnek ismernie kell

Siker2021. feb. 4.Növekedés.hu

Warren Buffett minden idők egyik legsikeresebb befektetője. A 90 esztendős üzletember rengeteg bölcsességet osztott már meg. Bár a legtöbb híres mondása a befektetéssel kapcsolatos, sok alkalmazható az üzleti életben is. Íme az öt legjobb mondása.

20 évbe telik felépíteni a jó hírnevet, de 5 perc elég ahhoz, hogy leromboljuk.

A vezetőknek minden élethelyzetben érdemes emlékezniük erre az idézetre. A vezérigazgatókra különösen nagy közfigyelem irányul, ráadásul folyamatosan tartják a kapcsolatot az alkalmazottakkal és az ügyfelekkel. Sokkal könnyebb lerombolni a jó hírnevet, amelyet már évtizedek óta építünk, mint felépíteni azt. Nem ritka, hogy mire egyes vezetők megtanulják ezt a leckét, már túl késő.

Olyan emberekkel barátkozzunk, akik jobbak nálunk, így mi is fejlődni fogunk.

Buffett ezen mondása hasznos lehet az alkalmazottak kiválasztásakor is. Jó kiindulási pont lehet, ha a vezetők olyan munkavállalókat keresnek, akik rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, amelyeket a barátaikban ​​keresnének. Mivel a vezető és a csapata sok időt fog együtt tölteni, ezért is kulcsfontosságú, hogy megbízható, és jó kapcsolat legyen köztük.

Nincs semmi baj azokkal a befektetőkkel, akik semmit nem tudnak. Azokkal van baj, akik azt gondolják magukról tévesen, hogy tudnak valamit.

A bölcs vezetők olyan emberekkel veszik körül magukat, akiknek tudása kiegészíti az övékét. Ahogy azt Buffett is elmondta: nincs semmi baj azzal azzal a vezetővel, aki nem tud valamit - mindaddig, amíg ezzel tisztában van, és odaadja a feladatot egy arra alkalmas alkalmazottnak. Az a vezető azonban, aki úgy gondolja, mindent tud, sok hibát követhet el, egyes esetekben évekkel hátráltatva a vállalatot.

Nagyon sok időt töltök azzal szinte minden nap, hogy csak ülök és gondolkodok. Ez nagyon ritka az amerikaiaknál az üzleti életben.

Mielőtt belevágnánk egy új projektbe, érdemes időt szánni arra, hogy átgondoljuk, hol tartanak a dolgok, és eddig hová vezetett az utunk. A vezetőknek sokszor akkor jutnak eszükbe a legjobb ötletek, amikor épp kikapcsolódnak és relaxálnak. Könnyebb megoldani a problémákat, ha időt szánunk a gondolkodásra, így olyan ötletekkel állhatunk elő, amelyek soha nem merültek volna fel bennünk, ha minden percünk be van táblázva. Ahogy Buffett mondja: „Olvasok és gondolkodok, így nem csinálok hirtelen jött dolgokat, mint a legtöbben az üzleti életben.”

 

(via CEOWORLD Magazine)