Zöld jelzáloglevelet bocsátott ki az Erste

Pénzügy2021. dec. 13.Növekedés.hu

Jelentős érdeklődés, 1,7-szeres túljegyzés mellett bocsátotta ki első zöld jelzáloglevelét az Erste Jelzálogbank. Az Erste ügyfelei számára rendkívül fontos, hogy fenntartható otthonban éljenek, a pénzintézet új jelzáloglevél programja pedig – a zöld jelzáloghitelezés erősítése révén – hozzájárul a környezeti szempontokat is figyelembe vevő lakáspiac kialakításához.

Sikeres jelzáloglevél aukciót tartott az Erste Jelzálogbank Zrt. 2021. december 13-án a Budapesti Értéktőzsdén. A pénzintézet az aukció során 1,7-szeres túljegyzés mellett kibocsátotta első, 2029. május 23-án lejáró zöld jelzáloglevelét 10,4 milliárd forint névértékben. 

Az Erste elkötelezett a fenntarthatóság és a környezeti szempontok figyelembevétele mellett. Meggyőződésünk, hogy a zöld jelzáloglevél-kibocsátással hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy a magyarországi lakásállomány energiahatékonyabb, fenntarthatóbb legyen 

– mondta Kármán András, az Erste Jelzálogbank Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az Erste Jelzálogbank új zöld jelzáloglevél programja fontos eszköz az Erste Bank zöld jelzáloghitelezés versenyképességének növeléséhez. Az Erste jelzáloglevél kibocsátási stratégiáját a Magyar Nemzeti Bank (MNB) zöld jelzáloglevél-vásárlási programja feltételrendszerével összhangban alakította ki, valamint megfelel a nemzetközileg széles körben elfogadott, Climate Bond Initiative által kialakított Climate Bond Standard elvárásoknak.

A kibocsátott jelzáloglevélből befolyó forrást az Erste Jelzálogbank a következő két évben olyan lakossági jelzáloghitelek refinanszírozására kívánja fordítani, amelyekhez tartozó lakóingatlanok megfelelnek a nemzetközi sztenderdben támasztott szigorú energiahatékonysági elvárásoknak.

Az Erste Bank idén ősszel készült felmérése szerint ügyfelei számára rendkívül fontos, hogy otthonuk a környezeti szempontokat is figyelembe vegye, fenntartható legyen. A válaszadók 88 százaléka nyilatkozott úgy, hogy foglalkoztatja ez a téma, közel harmaduk pedig már tett is lépéseket azért, hogy ilyen lakásban éljen. Jól mutatja ezt az NHP Zöld Otthon Lakáshitel sikere is. A program indulása az Erste Bank csaknem 300 hitelkérelmet fogadott be összesen 6,3 milliárd forint értékben, és további 9,4 milliárd forintnyi ügylet van folyamatban.