Már nem sokáig fizethetünk a régi ezresekkel

Pénzügyek2018. okt 8.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A bankjegyek cseréje mindig többlépcsős folyamat, annak érdekében, hogy a lakosságnak és a különböző automata-üzemeltetőknek is legyen ideje felkészülni a változásra. Most az 1000 forintos címletű bankjegyek cseréje ér fontos mérföldkőhöz, 2018. október 31-e után a hétköznapi forgalomban már nem használható a régi címlet. Nyugalom, azt sem éri majd veszteség, aki nagyon elalszik a csere idején!

Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke bemutatja az új, március elsejétõl érvényes ezerforintos bankjegyet MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014-ben kezdte meg a forintbankjegyek cseréjét. A 2000-res, az 5000-res és a 20000-res címletek már teljes mértékben megújultak, ezeknél a bankjegyeknél már csak az új változatokkal fizethetünk.

Most az ezresen a sor

A bankjegycsere MNB által választott mottója „Megújul a forint”. Ennek megfelelőlen az új bankjegysorozat biztonsági elemei jóval korszerűbbek lettek és a bankjegyek képi megjelenése is letisztultabbá vált. A bankjegycsere legfontosabb aktuális mérföldköve az ezer forintosok cseréje, amelynek folyamatában több fontos határnapot is megkülönböztethettünk.
  • 2018. március 1-ig, egy féléves időszakban zajlott a felkészülési időszak, ekkor még nem volt hétköznapi forgalomban az új címlet, a jegybank ekkor segítette az érintetteket a szükséges technológiai felkészülésben. A lakosságnak természetesen sok dolga ekkor még nem volt az új pénzzel, de az ország valamennyi étel- és italautomatájánál, vagy a különböző parkoló- esetleg jegyvásárló automatáknál fel kellett készíteni a bankjegy-felismerő szoftvereket a változásra.
  • 2018. október 31-ig zajlik a párhuzamos használat ideje, vagyis nyolc olyan hónap van (március 1. és november 1. között) amikor a „régi” és az „új” ezreseket együtt használhatjuk. Ennek lesz most vége, innentől az MNB bevonja a korábbi sorozatot, így 2018. november 1-től már csak a megújított 1000 forintos bankjegyekkel lehet majd fizetni. Az október 31-i dátum hivatalos neve bevonási határnap: innentől a bevont bankjegy és érme elveszti törvényes fizetőeszköz jellegét.

Senki sem fog beragadni

Aggodalomra azonban semmi ok. A régi ezresek senkinél nem fognak beragadni. Két beváltási lehetőség még sokáig fennmarad. Az első három éves időszakban még egy viszonylag széles hálózatban, a bankokban, a postahivatalokban és a jegybankban is beválthatók a régi címletek. Az átváltás névértéken történik, a régi bankjegyeket, újra cserélik. Aki még a 2021. október 31-i határidőt is lekési, számára újabb 17 év (vagyis idéntől összesen 20 év) áll rendelkezésre, amikor a jegybankban be lehet váltani a régi címleteket.

Akár levélben is

Természetesen a Magyar Nemzeti Bank, mint átváltási hely már nem olyan egyszerű a lakosságnak, mint a postahivatalok, de fontos tudni, hogy az ügyfelek akár értéklevélben is megküldhetik az MNB-nek a bevonás alatt álló bankjegyeket. Ezt a levélcímet kell majd használni: Magyar Nemzeti Bank 1850 Budapest. Az ügyfelek pedig meghatározhatják, hogy az ellenértéket postai úton vagy átutalással kérik.

Utána vége

Akinek ez a húsz év sem elég, az vessen magára! 2038. október 31-e, vagyis az átváltási határnap után már tényleg nincs garantált beváltási lehetőség. Igaz, a tapasztalatok szerint egy húszéves címletnek már jellemzően valamekkora numizmatikai értéke is van. Arra talán nem érdemes spekulálni, hogy a nagy mennyiségben félretett ezreseket 20-25 év múlva vagyonokért el lehet adni, de egy-egy jó állapotú bankjegyért a gyűjtők vélhetően valamelyest a címletérték felett fognak fizetni. Erre garancia nincsen, de a numizmatikai oldalak hirdetései alapján ezt lehet észlelni.

Jön az 500-as is

A közeljövőben a bankjegycsere folytatódik, a következő csere az 500-as lesz, ennél a bankjegynél most a felkészülési idő zajlik, 2019. február 1-től pedig már a mindennapos forgalomban is fizethetünk majd a megújított címlettel. Egészen 2019. október 31-ig, mert az 500-ast egy év múlva vonja be a jegybank, és 2019. november 1-től már csak az új ötszázassal lehet majd fizetni. Milyen pénzünk lesz? Végül pár szó magáról az új sorozatról, vagyis a „Megújul a forint” bankjegyekről. A „papírpénzek” alapanyaga gyapot, alapszíne a fehér, mérete egységes, minden címlet esetében 154 mm x 70 mm-es. A grafikai terveket Pálinkás György grafikusművész készítette, a bankjegypapír a DIPA – Diósgyőri Papírgyár Zrt.-ben készül, míg a bankjegyek nyomtatása a Pénzjegynyomda Zrt.-ben történik.

A folyamat vége

A tervek szerint alig egy év múlva már csak az új sorozat számít törvényes fizetőeszközként a hazai készpénzforgalomban, Ha pedig addig bárki, bármilyen döccenést tapasztal a különböző automata-használatok során, az MNB minden alkalmat megragad, hogy jelezze, bár minden segítséget megad az átálláshoz, de a kiskereskedelmi céllal üzemeltetett étel-, ital, jegy és parkoló-automaták szoftver-frissítése mindig az üzemeltető feladata. (X)

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.