Már nem sokáig fizethetünk a régi ezresekkel

Pénzügyek2018. okt 8.Növekedés.hu

A bankjegyek cseréje mindig többlépcsős folyamat, annak érdekében, hogy a lakosságnak és a különböző automata-üzemeltetőknek is legyen ideje felkészülni a változásra. Most az 1000 forintos címletű bankjegyek cseréje ér fontos mérföldkőhöz, 2018. október 31-e után a hétköznapi forgalomban már nem használható a régi címlet. Nyugalom, azt sem éri majd veszteség, aki nagyon elalszik a csere idején!

Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke bemutatja az új, március elsejétõl érvényes ezerforintos bankjegyet MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014-ben kezdte meg a forintbankjegyek cseréjét. A 2000-res, az 5000-res és a 20000-res címletek már teljes mértékben megújultak, ezeknél a bankjegyeknél már csak az új változatokkal fizethetünk.

Most az ezresen a sor

A bankjegycsere MNB által választott mottója „Megújul a forint”. Ennek megfelelőlen az új bankjegysorozat biztonsági elemei jóval korszerűbbek lettek és a bankjegyek képi megjelenése is letisztultabbá vált. A bankjegycsere legfontosabb aktuális mérföldköve az ezer forintosok cseréje, amelynek folyamatában több fontos határnapot is megkülönböztethettünk.
  • 2018. március 1-ig, egy féléves időszakban zajlott a felkészülési időszak, ekkor még nem volt hétköznapi forgalomban az új címlet, a jegybank ekkor segítette az érintetteket a szükséges technológiai felkészülésben. A lakosságnak természetesen sok dolga ekkor még nem volt az új pénzzel, de az ország valamennyi étel- és italautomatájánál, vagy a különböző parkoló- esetleg jegyvásárló automatáknál fel kellett készíteni a bankjegy-felismerő szoftvereket a változásra.
  • 2018. október 31-ig zajlik a párhuzamos használat ideje, vagyis nyolc olyan hónap van (március 1. és november 1. között) amikor a „régi” és az „új” ezreseket együtt használhatjuk. Ennek lesz most vége, innentől az MNB bevonja a korábbi sorozatot, így 2018. november 1-től már csak a megújított 1000 forintos bankjegyekkel lehet majd fizetni. Az október 31-i dátum hivatalos neve bevonási határnap: innentől a bevont bankjegy és érme elveszti törvényes fizetőeszköz jellegét.

Senki sem fog beragadni

Aggodalomra azonban semmi ok. A régi ezresek senkinél nem fognak beragadni. Két beváltási lehetőség még sokáig fennmarad. Az első három éves időszakban még egy viszonylag széles hálózatban, a bankokban, a postahivatalokban és a jegybankban is beválthatók a régi címletek. Az átváltás névértéken történik, a régi bankjegyeket, újra cserélik. Aki még a 2021. október 31-i határidőt is lekési, számára újabb 17 év (vagyis idéntől összesen 20 év) áll rendelkezésre, amikor a jegybankban be lehet váltani a régi címleteket.

Akár levélben is

Természetesen a Magyar Nemzeti Bank, mint átváltási hely már nem olyan egyszerű a lakosságnak, mint a postahivatalok, de fontos tudni, hogy az ügyfelek akár értéklevélben is megküldhetik az MNB-nek a bevonás alatt álló bankjegyeket. Ezt a levélcímet kell majd használni: Magyar Nemzeti Bank 1850 Budapest. Az ügyfelek pedig meghatározhatják, hogy az ellenértéket postai úton vagy átutalással kérik.

Utána vége

Akinek ez a húsz év sem elég, az vessen magára! 2038. október 31-e, vagyis az átváltási határnap után már tényleg nincs garantált beváltási lehetőség. Igaz, a tapasztalatok szerint egy húszéves címletnek már jellemzően valamekkora numizmatikai értéke is van. Arra talán nem érdemes spekulálni, hogy a nagy mennyiségben félretett ezreseket 20-25 év múlva vagyonokért el lehet adni, de egy-egy jó állapotú bankjegyért a gyűjtők vélhetően valamelyest a címletérték felett fognak fizetni. Erre garancia nincsen, de a numizmatikai oldalak hirdetései alapján ezt lehet észlelni.

Jön az 500-as is

A közeljövőben a bankjegycsere folytatódik, a következő csere az 500-as lesz, ennél a bankjegynél most a felkészülési idő zajlik, 2019. február 1-től pedig már a mindennapos forgalomban is fizethetünk majd a megújított címlettel. Egészen 2019. október 31-ig, mert az 500-ast egy év múlva vonja be a jegybank, és 2019. november 1-től már csak az új ötszázassal lehet majd fizetni. Milyen pénzünk lesz? Végül pár szó magáról az új sorozatról, vagyis a „Megújul a forint” bankjegyekről. A „papírpénzek” alapanyaga gyapot, alapszíne a fehér, mérete egységes, minden címlet esetében 154 mm x 70 mm-es. A grafikai terveket Pálinkás György grafikusművész készítette, a bankjegypapír a DIPA – Diósgyőri Papírgyár Zrt.-ben készül, míg a bankjegyek nyomtatása a Pénzjegynyomda Zrt.-ben történik.

A folyamat vége

A tervek szerint alig egy év múlva már csak az új sorozat számít törvényes fizetőeszközként a hazai készpénzforgalomban, Ha pedig addig bárki, bármilyen döccenést tapasztal a különböző automata-használatok során, az MNB minden alkalmat megragad, hogy jelezze, bár minden segítséget megad az átálláshoz, de a kiskereskedelmi céllal üzemeltetett étel-, ital, jegy és parkoló-automaták szoftver-frissítése mindig az üzemeltető feladata. (X)