Vigyázz a pofátlan pénzváltókkal!

Egyéb2017. nov. 26.Növekedés.hu

Semmi nem szabályozza Magyarországon, hogy a pénzváltók milyen marzsokat alkalmaznak Aki nem vigyáz, egészen elképesztő árfolyamokkal találkozhat. Rettenetes ország-marketingként az országba belépő turisták például már rögtön a reptéren pórul járhatnak. Ha egy külföldi vonattal érkezik Magyarországra, a pályaudvarokról jó eséllyel hiéna taxis viszi haza. Aki külföldiként este a Belvárosban szeretne inni egy italt, belefuthat a 20-30 ezer forintos túlárazott likőrbe a Váci utcában. De legalább ezek ellen a jelenségek ellen olykor megpróbálnak fellépni a hatóságok. Ám az egyik legdurvább lehúzás, a reptéri és egyes belvárosi pénzváltónál alkalmazott pofátlan marzs Magyarországon teljesen legális.

A bankoknál: drága, de biztos

A pénzváltást szabályozó másfél évtizedes hazai rendelet sok mindent meghatároz, de a legfontosabbat, az alkalmazható marzsot, vagyis az eladási és a vételi árfolyam közötti különbséget: nem. Erre aztán egy egész iparág szakosodott. Hogy összehasoníthassuk a lehetőségeinket, induljunk ki a forint mellett itthon leginkább használatos valutából, az euróból. Több helyen válthatunk, a legbiztosabb, de korántsem a legolcsóbb megoldás, ha bemegyünk egy bankba. A kereskedelmi bankok elég nagy különbséggel váltják az eurót, ha a Magyar Nemzeti Bank középárfolyama 312 forint/euró, akkor a kereskedelmi bankok nagyjából 314-315 forintért adják és 308-309 forintért veszik az eurót. De biztos, hogy senki nem fog átverni minket, a pénz nem lesz hamis, nem lesznek extraköltségeink.

Pénzváltók: vannak jó megoldások

Aki pénzváltóhoz fordul, az régen elmehetett a Váci utcában császkáló egyéni váltókhoz. Ennek ma már nincs sok nyoma, de mindenképpen kerülendő megoldás, hiszen általában itt történnek a csalások, újságpapír kerül a bankjegyek közé, megpörgeti a váltó a számolás közben a bankjegyeket, esetleg hamis eurót kapunk. Ezt tehát gyorsan felejtsük el. A hivatalos pénzváltók, a legkülönfélébb „change” feliratú üzletek azonban már változatosabb megoldást kínálnak. Ezek a szabályos helyek is kapcsolatban állnak hazai bankokkal. Sokan kifejezetten szűk marzsokkal dolgoznak, euró esetében 312,5 forintért vehetünk és 311,5 forintért eladhatunk eurót. Ha megkeressük a városban a legkedvezőbb helyeket, ez a legjobb megoldás. Ebben segítségünkre lehet, hogy nem csak az adott helyen kötelező kiírni az árfolyamokat, de vannak összehasonlító oldalak is, elsősorban a www.valutacentrum.hu , ahol térkép alapján, vagy a legjobb árfolyam alapján is megkereshetjük a számunkra legkedvezőbb pénzváltót.

A határ a csillagos ég

Vannak azonban olyan pénzváltók, amelyek nem akarnak az integrátor oldalakon kedvező színben feltűnni, meg sem adják az adataikat az ilye portáloknak, hanem kedvező lokációjukat kihasználva, pofátlan árréseket alkalmaznak. A szabályozás semmit nem tesz ellenük, teljesen legális, amit művelnek, hiszen fel is tüntetik a döbbenetes árfolyamokat. Például eurót 340 forintért adnak és 240 forintért vesznek. Ha jön egy nyugati turista, vagy üzletember, nem sokat mérlegel, lehet, hogy meg sem nézi korábban, hogy mi a reális árfolyam, vagy siet, esetleg nem számít neki, mindenesetre sokan átváltanak párszáz eurót és nem zavarja őket, hogy döbbenetesen át vannak verve.

Marzs

Természetesen a pénzváltásnak jogosan van valamekkora marzsa, ebben az üzletben ugyanis az árfolyamkülönbségből lehet alkalmazottakat, rezsit fizetni, de valamiképpen szabályozni kellene, hogy mi az a tisztességes haszon. Érthetetlen, hogy valamiképpen miért nem lép fel senki az aránytalan és tisztességtelen gyakorlatokkal szemben, hiszen amúgy a pénzváltóknak rengeteg előírásnak kell megfelelni.

Függő ügynökök

Magyarországon csak a kereskedelmi bankokkal együttműködő függő közvetítők válthatnak pénzt, nekik
  • kötelezően rendelkezniük kell a pénzváltási tevékenység végzésére alkalmas üzlethelyiséggel, páncélszekrénnyel, valuta- és csekktájékoztatóval, UV-lámpával, nagyítóval, legalább egy telefon fővonallal,
  • magyarul, angolul, németül kell az ügyfeleket tájékoztatni és az árfolyam-jegyzéket is ki kell függeszteni,
  • a pénzváltó köteles kamerát is üzemeltetni.
Az árfolyamok azonban teljesen szabadon alakíthatók. Éljen a piaci verseny – mondja a törvény. Természetesen ettől függetlenül a polgári törvénykönyv egyes szabályai alapján meg lehet támadni ezeket a gyakorlatokat, például a jó erkölcsbe ütköző szerződés, vagy a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat jogcíme alapján, de valamiért évtizedek óta zavartalanul működnek a harácsolók. Aki kicsit is gondos, messze elkerüli őket!