5 ország, akik szegények voltak, de mára meggazdagodtak

Siker2021. okt. 24.B.F.

Több olyan ország létezik, amely történelmileg nem számított gazdag országnak: Norvégia, Spanyolország, Luxemburg, Svájc és Írország például kifejezetten szegény volt. Azonban ezek a helyek ma már vonzó célpontok a befektetők számára, és magas életszínvonal jellemzi őket.

Norvégia

Norvégia nem mindig tartozott a leggazdagabb skandináv országok közé. A 19. században az emberek kifejezetten rossz körülmények között éltek, főleg a halászat és a mezőgazdaság területén akadt munka. A 20. században azonban a kormány úgy döntött, fejleszti a vízerőműipart, ez pedig végül új munkahelyek létrejövéséhez és a GDP növekedéséhez vezetett – írja a The Richest.

Az első világháború után Norvégiát nem érték hatalmas károk – amerikai támogatást kaptak, aminek segítségével fenn tudták tartani a jólétet. Szerencséjükre, 1969-ben a szakemberek olajmezőt találtak, a 70-es évek közepére pedig jelentős olajkitermelővé vált Norvégia.

Miután egyre emelkedett az olaj ára, Norvégia GDP-je is emelkedni kezdett, és sikerült kialakítaniuk egy magas életszínvonalú, jóléti államot.

Spanyolország

Spanyolországban - ahol akkoriban főleg mezőgazdasággal foglalkoztak-, az 1930-as években polgárháború dúlt. Az országot egy diktátor, Francisco Franco uralta, aki miatt évtizedeken át zsugorodott a gazdaság. Az 1940-1950-es évek semmi jót nem ígértek az ország számára: Spanyolországot úgymond bezárták, nem engedélyezték az importot, ami többek között súlyos hiányhoz és a valuta leértékelődéséhez vezetett.

1959-ben végül megindult a gazdaság: beindult az iparosítás, fellendült a turizmus.

A diktatúra korszaka 1975-ben véget ért, 1986-ban Spanyolország csatlakozott az EU-hoz. 

Luxemburg

Luxemburgban a 19. század idején a lakosság mintegy 80 százaléka rossz körülmények között élt, főleg a mezőgazdaság területén dolgoztak. Az emberek jobb életkörülmények reményében külföldön kerestek munkát. De minden megváltozott, miután vasércet találtak.

Az acélipar fejlődésnek indult, bányák és gyárak épültek, és végül Luxemburg Európa egyik vezető acéltermelőjévé vált, az ország pedig virágzásnak indult.

Az 1960-as években más szférák is aktívan fejlődésnek indultak, köztük a banki és a feldolgozóipar is. Luxemburg ma a világ egyik leggazdagabb országa.

Svájc

Bár manapság Svájcot a világon az egyik legmagasabb életszínvonal jellemzi, ez nem mindig volt így. Hegyvidéki fekvése miatt Svájc sokáig nem tudott fejlődni, és az ipara is viszonylag primitív volt.

Azonban a 19. században a gazdaság növekedésnek indult, különösen a turizmus és a banki ágazat.

Svájc egy másik nagy előnye a híres semlegességi politikája volt - ez tette lehetővé az ország számára, hogy kimaradjon például a két világháborúból.

Írország

Írország egy főre jutó GDP-je csupán 14 000 dollár volt az 1990-es évek elején. Kismértékű gazdasági növekedés, magas foglalkoztatottság és infláció mellett az emberek rossz körülmények között éltek.

A helyzet azonban a 2000-es évek végén megváltozott: gyors ütemű gazdasági növekedése miatt méltán nevezték az országot „kelta tigrisnek.”

1995 és 2007 között az ír gazdaság virágzott, főként a külföldi befektetéseknek, az uniós tagságnak és a támogatásoknak köszönhetően. Bár a 2008-as pénzügyi válság hatással volt az ország gazdaságára, a külföldi befektetéseknek és a megnövekedett fogyasztói kiadásoknak köszönhetően az ország ma is vonzó célpont a befektetők számára.