A kormányfő visszacsúszott a leggazdagabb csehek listáján

Siker2019. nov. 2.Növekedés.hu

Átalakult az utóbbi évben a leggazdagabb cseh állampolgárok listája, Andrej Babis kormányfő, az Agrofert-holding tulajdonosa a második helyről a negyedikre csúszott – írta a listát összeállító Euro című cseh gazdasági és társadalmi hetilap.

A listát változatlanul Petr Kellner, a PPF pénzügyi és beruházó csoport tulajdonosa vezeti, vagyona 270 milliárd korona (3510 milliárd forint), a második Radovan Vítek ingatlankereskedő 89 milliárddal (1157 milliárd forint), őt Karel Komárek az energetikai iparban aktív KKCG-csoport tulajdonosa követi 81 milliárd koronával (1053 milliárd forint).

A listán most negyedik Andrej Babis vagyonát, az Agrofert-holding értékét az Euro 71 milliárd koronára (923 milliárd forint) becsülte, 20 milliárd koronával (260 milliárd forint) kevesebbre, mint tavaly.

Az Euro szerint Babis vagyonának csökkenését az Agrofert apadó nyeresége és növekvő eladósodása okozta. A lista első öt helyét elfoglaló vállalkozók közül tavaly csak Andrej Babis lett „szegényebb”, a többiek mind tovább gazdagodtak.

A kormányfő vagyonát a politikai hivatalba lépése után a hatályos szabályok, a cseh összeférhetetlenségi törvény szerint két éve speciális vagyonkezelő alapokba helyezte.

Bár a jog szerint Babis nem tulajdonos, de ő az alapok létrehozója, így végső soron gazdasági tevékenységük eredménye is őt illeti meg. 

Andrej Babis cégei érdekeltek Magyarországon is:agrár-élelmiszeripari vállalatai tavaly 160 milliárd forintos árbevételt értek, és ezzel a cseh hátterű nagy cégek összárbevételének 40 százalékát adták. 

Babis Agrofert holdingjába tartozik az IKR Agrár Kft. (93 milliárd forint árbevétel), az Nt Élelmiszertermelő Kft. (38 milliárd), az Agrotec Kft. (21 milliárd), a Ceres Zrt. A 10 legnagyobb cseh érdekeltségű cég összárbevétele egyébként 400 milliárdra rúg.