Igazi építészeti remekművek Európa legszebb könyvtárai

Utazás2019. nov. 2.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A ranglistán nem a barokk építészeti csodák, inkább a modern alkotások dominálnak. A Lonely Planet magazin gyűjtéséből kiderül, melyek könyvtárak tartoznak a legszebbek közé.

Dán Királyi Könyvtár, Koppenhága

A Dán Királyi Könyvtár Dánia nemzeti könyvtára. Érdekesség, hogy az épületben minden, a 17. századtól Dániában nyomtatott könyvnek legalább egy példánya megtalálható. A "Fekete Gyémánt" néven is ismert építészeti remek 1999-ben készült el, és a neo-modern építészet egyik ékköve. Nevét annak köszönheti, hogy a külsejét fekete márvány és sötét ablakok borítják. Az új épület a könyvtár mellett egy koncerttermet is magába foglal, a régi és az új épületet pedig három híd köti össze.

Varsói Egyetemi Könyvtár, Varsó

A város központjában található Varsói Egyetemi Könyvtárat 1816-ban alapították, az új épületrészt pedig 1999-ben nyitották meg. A könyvtár épülete egészen egyedi: modern és színes, a tetején pedig egy kert helyezkedik el. A falon olyan táblák helyezkednek el, amelyen különféle nyelven íródott írások olvashatóak, például néhány híres matematikai és fizikai egyenlet és vegyi képlet, de még héber, arab, görög, óorosz és ólengyel szövegek részei is. Az épület több díjat is megnyert.

Libreria marciana, Velence

Olaszország egyik legnagyobb és legrangosabb könyvtára Velencében található. A Jacopo Sansovino által tervezett épület a San Marco tér közelében található, és az 1500-as évek végén épült. Az épületet azért emelték, hogy méltóképpen el tudják helyezni egy bizonyos Bessarion bíboros hagyatékát, amelyet 1468-ban adományozott Velencének. Jelenleg a könyvtár gyűjteménye több százezer kötetből áll, közülük kiemelkedik a Grimani breviárium, Fra' Mauro világtérképe 1450-ből, latin és görög nyelvű kódexek és Marino Sanudo történetíró naplója.

John Rylands Egyetemi Könyvtár, Manchester

A manchesteri könyvtár évente több mint hárommillió személyt, köztük egyetemi hallgatókat és kutatókat fogad. Az eredetileg Basil Champney építész által tervezett, vörös homokkőből emelt épület Enriqueta Rylands megrendelésére épült az 1890-es években az asszony elhunyt férje emlékére. A könyvtár jelenleg Nagy-Britannia egyik legpompásabb könyvgyűjteményének ad otthont.

Stiftsbibliothek Admont, Ausztria

Admont városában található a világ legnagyobb kolostori könyvtára. A könyvtár 1776-ban épült, egy osztrák barokk építészmester tervei alapján. Építészetével, freskóival és szobraival egy igazi barokk stílusú művészeti alkotás a 18. századból feléből. Az épületben közel 200 ezer kötet található. A könyvtár szobrai közül különösen híres a Josef Stammel barokk építész által készített alkotás, amelyek az „utolsó négy történést”, a halált, a feltámadást, a poklot és a paradicsomot ábrázolják.

Central Library Oodi, Helsinki

2018 végén nyitott meg Helsinki új központi könyvtára, az Oodi. A tervezésnél nagy hangsúlyt fektettek a három eltérő szerepű, önálló épületszint összehangolására. A könyvtári terület a legfelső szinten, a második emeleten fekszik. A háromszintes épület teljes egészében üvegből és fából készült, és ökológiai szempontból is fenntartható. A lucfenyőből készült külső és belső faburkolatok arra emlékeztetnek, hogy Finnország háromnegyedét erdők borítják. Bizonyos szögből az épületet hullámra vagy hajóra emlékeztet.